Jumanji: Vár a dzsungel / Jumanji: Welcome to the Jungle (2017)
2017. december 24. írta: FilmBaráth

Jumanji: Vár a dzsungel / Jumanji: Welcome to the Jungle (2017)

Egy kellemes meglepetés az év végére

jumanji_2.jpg

Egy kellemes meglepetés az év végére: egy jó kis szórakoztató akció-vígjáték lett az új Jumanji. Hatalmas kedvencem volt a Robin Williams-es változat, a most moziba került folytatás eredetileg teljesen hidegen hagyott, de aztán megtetszett a trailer és jól el is fáradtam az év végi hajrában, így esett, hogy sokadmagammal ott találtam magam a vetítőteremben. Az égvilágon semmit sem vártam ettől a filmtől, aztán hamarosan azon kaptam magam, hogy érdekelni kezd a sztori és hangosan hahotázok a gyorsan pergő poénokon. Nem váltja meg a világot a Jumanji, és a végét kicsit túltolták az alkotók, de egy vicces, akciódús, aranyos, de nem túlságosan gyermeteg filmet kapunk, amelyen jókat tud vidulni az egész család, pont a karácsonyi szünetre való darab. Nem sok köze van az eredeti Jumanjihoz az újnak, néhány utalást benne hagytak, de ennyi, egy teljesen más történet, amelyben nagy hangsúlyt fektettek a karakterekre és a jellemfejlődésre, ahogyan az akcióra és a humorra is, mindezt megspékelték a látvánnyal, és már el is készült egy teljesen közönségbarát film, amelynek értelme nem sok van, viszont tökéletesen kikapcsol a hétköznapi nyűgökből. A szereplőgárda is remek, Dwayne Johnson ezúttal nemcsak az izmait fitogtatja, hanem meglepő módon az érzékeny oldalát is megmutatja, Jack Black remek, mint mindig, Kevin Hart, Karen Gillan szintén. Irány a mozi!

20 évvel ezelőtt a tengerparton valaki megtalálja a Jumanji társasjátékot, és odaadja Alex - nek, aki kezdetben ügyet sem vet rá, mert őt a videojátékok érdeklik. A Jumanjit azonban nem lehet lerázni, átalakítja magát videojátékká, és a fiú aznap éjjel eltűnik otthonról. Napjainkban négy teljesen különböző karakterű kamasz egy büntetőmunka keretében rátalál a Jumanjira, és őket is beszippantja a játék....

Ha megszólalnak a dobok, akkor tutira baj van. Ahogy egyre magasabb szintre érünk a játékban, annál nagyobb problémával kell szembenéznie hőseinknek, akik nem túl bonyolult karakterek ugyan, de mivel az avatárjaik teljesen mások, mint ők maguk a való életben, ez nemcsak rengeteg humoros helyzetet eredményez, hanem valódi jellemfejlődést is. A félénk geekből muszklis óriás hős lesz, a divatbabából teltkarcsú, szakállas, középkorú térképész, a nagymenő amerikai focistából kisnövésű zoológus, a zárkózott lányból pedig bombanő, aki verekedésben sem utolsó. Egyikük sem érzi jól magát a saját világában, és miközben a Jumanji tömérdek halálos veszélybe sodorja őket, meg is tanítja nekik, mit jelent a barátság, és megszabadulnak a saját problémáiktól is, vagyis miközben akicózás közben szétpoénkodják a filmet, még jellemfejlődnek is, tiszta haszon.

Nem kicsit vicces látvány a Szikla, amint éppen minden erejét összeszedve próbálja nem elsírni magát, és eleinte mindentől megriad, mert ugye ő alapjáraton egy félénk kamasz, aki hirtelen egy 190 cm magas izomhegyben találja magát, de csak a külseje változott meg, ő maga nem. Azért nem kell aggódnunk, végül csak belejön a csihi-puhiba, a többiek is lassan, de biztosan ráébrednek, hogyan használják frissen szerzett erősségeiket, és figyeljenek oda gyengeségeikre (ezek közül az én kedvencem az, hogy Frigó felrobban, ha sütit eszik, valamint az, hogy a Sziklának természetesen nincs ilyenje). Nincs idő unatkozni, a Jumanjiban gyorsan történnek a dolgok, éppen csak kifújtuk magunkat az éppen aktuális kaland után, már jön is következő, mindeközben még poéncunami is zúdul ránk, mégis van idő a karakterek fejlődésére. Kár, hogy a végére kicsit túlzásokba esnek az alkotók, de mivel ez egy videojáték, ahol bármi lehetséges és a logikának nincs sok szerepe, annyira nem zavaró, és hát Dwanye Johnsonból sohasem elég, úgyhogy meg van bocsátva.

jumanji2_1.jpg

A Szikla szokásához híven istenien néz ki, de ezúttal a humorát és a gyengébb oldalát is meg meri mutatni, ő a film szíve-lelke, de azért Jack Black, Karen Gillan és Kevin Hart sem szorul túlságosan háttérbe mögötte. Bobby Cannavale-nak sajnos nem túl sok jelenet jut, de ebben a faék egyszerűségű történetben nincs is akkora szükség főgonoszra, a főszereplőkön van a hangsúly na és persze a látványon, miközben az akciót és a humort is  jól adagolták az alkotók, pofás kis film lett belőle.

Ne legyenek kétségeink, egyáltalán nem maradandó alkotásról van szó, ez egy egyszer használatos darab, viszont tökéletesen betötli a szórakoztató funkcióját, melynek eremdényeként boldog mosollyal arcunkon jövünk ki a vetítőteremből, ennyi a film "küldetése" nem több, és ennek eleget is tesz. Legyünk büszkék rá, hogy Pados Gyula volt az operatőr, Henry Jackman zenéje kiválóan festi alá a filmet. Néhány tiszteletteljes főhajtáson túl tényleg nem sok köze van ennek a Jumanjinak az eredetihez, ezért nem is nagyon merül fel, hogy hasonlítgassuk hozzá, az úgy volt jó, ez pedig így. Szerethető darab, amelyet ki lehet ugyan hagyni az életünkből, csak nem érdemes, mert hatalmas buli.

8/10

A Jumanji: Vár a dzsungel teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr3513520637

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ugrálós-mászkálós easy fokozaton - Jumanji: Vár a dzsungel 2017.12.27. 08:59:19

Az alapfelállás akár egy politikailag inkorrekt poén előkészítése: a nagydarab, a feka, a bögyös szőke és a dagi mennek a dzsungelben. Mindenki szeret nevetni, csak nem lesz ez olyan rossz móka. Közben a film csak meséli és meséli a viccet, de a poén c...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.12.24. 10:28:18

Csatlakozom, szögegyszerű popcornmozi, amitől ennél többet nem is kell és nem lehet várni, de kihozták belőle, amit lehetett. Okosan kitalálták, már amennyire egy ilyen filmet okosan ki lehet találni, de szerintem nagyon sokat számítanak az ilyen ötletek, hogy mindenki saját maga ellentétét kapta avatarként, mert innentől kezdve megvolt a humor 90%-a. Vagy pl. a videojátékos meta-narratíva is nagyon ült, ugyan abban talán még volt potenciál, de semmi baj nem lenne a legtöbb videojáték-adaptációval, ha azok is így állnának a dologhoz. Szóval én tök jól elvoltam vele (speciel jobban, mint Az utolsó Jedikkel), kellemes, szórakoztató darab tényleg, nálam idén a harmadik legjobb ebben a kategóriában a Kingsman és a Skull Island után.

Harper. 2017.12.24. 13:27:49

Végre egy elemzés, ami helyén kezeli ezt a filmet. Látványos, vicces, szórakoztató kis bugyutaság, jókedvre derítő popcorn-movie. Ennyi. De ennek nem rossz.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2017.12.25. 20:21:14

Én kiütést kapok ettől a benga állattól, amiben ő szerepel én azt NEM !
Esetleg ha legalább 4 nagyágyú játszana benne, akkor kitörölné az emlékezetemből ezt a pojácát.

Jerico 2017.12.25. 21:33:41

@Filmes Harper: .... és milyen csúcs benne a full extrás Karen Gillan. Hosszú lábak, 178 centi és nem néz ki 30 -nak sem. Jelenléte határozottan feldobja a filmet. :-)

nick papagiorgo 2017.12.26. 23:04:14

@szociál: nem értem, mi a problémád, ez nem egy Oscar-esélyes alkotás, hanem egy egyszerű popcornmozi (egyébként annak kb tökéletes). A Szikla meg nem egy Hamlet, de egy ilyen alkotásra kb tökéletes ő is, megfelelő ember a megfelelő helyen, ezt el lehet mondani a többiekről is. Nem teljesen értem, hogy miért várod, hogy 4 nagyágyú játsszon egy ilyen típusú filmben, legyen benne nagy drámaiság, meg színészi játék, meg mittudomén.

Amit én értékeltem benne pl, hogy egy "meg lehet nézni gyerekkel" típusú film, de mégse kell daloló szőrös aranyos állatkákat, legóizéket, animált hogyishíjjákokat és egyéb hasonló lényeket néznem, amitől én pl. vagy behányok, vagy elalszok, vagy először behányok, aztán alszok el. Márpedig a "családi" filmek kb 90%-a manapság sajnos ilyen. Ez ehhez képest egész üdítő.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2017.12.27. 07:36:52

@nick papagiorgo:

1. Nem várom egy ilyen filmtől hogy Bergman klasszikus legyen.
2. Eleve a fejét nem bírom Rocknak, antiszínész, hozzá képest Arnold Swarczi egy John Malkovich, rosszul vagyok a vigyorától, nálam ő és Ashot Kutcher a mélypont, kizárt hogy tőlük bármit is megnézzek.
3. A 4 nagyágyút nem erre a filmre értettem, nyilván nem fog egy ilyenben játaszni DeNiro (bár volt az a partybulis filmje, nem is értem miért vállal el olyanokat ) de egy Nagymenőket csak megnézek, még ha ezt a mankeet be is teszik a filmbe, nyilván hülye lenne Scorsese, de eljátszottam a gondolattal, akkor megnézném.
Amiben ez a csóka játszik a filmet eleve zs kategóriává predesztinálja.
Azzal egyetértek hogy ez családi filmnek megállja a helyét (még látatlanul is) kisdedként biztos én is megnézném, de én most a unszimpátiámat próbálom a világ elé tárni, kiszakadt belőlem :))
Még az NFL-es sorozatának is adtam egy esélyt, de 2 résznél tovább még megkötözve SE , nem hiszek el neki semmit, egy bájgúnár ripacs :)
Ha ezt a Rockot nem fedezték volna fel, gazdagabb lenne a filmművészet.

nick papagiorgo 2017.12.27. 08:31:47

@szociál:
oké, oké. Értem, mire gondolsz.
Azzal azért vigyázz, hogy nem a csóka predesztinálja ZS kategóriává a filmet. Nekem is volt jó pár ellenszenves színészem (az ifjú Leonardo di Caprio vagy Ben Stiller pl), akikre azt mondtam, hogy hát én ezt nem. Aztán kiderült, hogy mégiscsak tudnak játszani :)

Ez a Rock gyerek mondjuk sose lesz ilyen, de butaság lenne csak azért nem megnézni, mert benne van. Mondjuk egy gyermektelen felnőttnek oké hogy fanyalog (miért nézném meg, van ezen kívül ezer más film is), én ezért mondtam, hogy pl. "apukaszemmel" viszont egy kb 10/10-es film, mert meg tudod nézni a gyerekkel, nem alszol el rajta, sőt így, ebben a kategóriában egész jó, van látvány, van történet (már összehasonlítva a legóizékkel, meg az animációs borzalmak "történeteivel", persze - szegény kis elnyomott szőrös/aranyos izét "báncsák" a gonoszok, de a végén megmentik, és a végén mindenki dalra fakad (én akkor szoktam felébredni), stb. Tudod milyen nehéz manapság ilyet találni? :)

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2017.12.27. 09:01:51

@nick papagiorgo:

DiCaprióról azért kiderült hogy tud játszani, nem véletlenül kis kedvence Scorsesenek, a Tarantino filmben is brillírozott.
Én Ben Stillerrel nagyon jól elvagyok, szinte az összes filmje korrekt poén, ellenben Adam Sandler filmjeivel, mert azok majdnem a legalja kategória, elvétve akad néhány tőle ami oké, de 80%-ban kuka.
Esetleg a vígjáték fekszik Rocknak (mondjuk nincs az a pénz hogy Baywatchot lecsekkoljam, vagy a Tsaládos halálosabb iramot) viszont valami drámába be ne tegyék mert azzal hitelét veszti a produkció.

Pl a családját elvesztő pali szerepére se tudnám elképzelni Rockot, hiába néz morcin, röhögnöm kell, ellenben Mel Gobsonnal, vagy a Punisheres John Bertnallal, de még a fiatal Christopher Abbottal is hiteles, pedig nincs kigyúrva szarrá.
És az mikor a 200 fogával vigyorog ez a benga....krikett ütővel kalapálnám ki az összeset neki, ha lekötöznék jól :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.12.27. 10:21:11

@nick papagiorgo: Amúgy ilyen szemmel nézve nem volt sok a szexuális tartalmú poén? Pont mellettem ült egy apuka egy 6-7 év körüli gyerekkel, aztán láttam, hogy eléggé szívta a fogát, amikor el kellett volna magyarázni az erekciós poént, vagy amikor Bethany oktatta Marthát, hogy hogyan legyen szexi. :D

nick papagiorgo 2017.12.27. 18:29:40

@danialves:
nem tudom, én 3 gyerekkel néztem (9 és 11 között, 1 lány 2 fiú), azok simán "nem vették a lapot" az ilyen részeknél. Mivel maga film pörög ugye, és vannak más poénok is, így ezek a részek simán elsikkadtak. Azt meg ugye a gyerekek is tudják, hogy a felnőttek csókolóznak, meg a csajok szexin viselkednek, hogy elbolondítsák a pasikat, mert pl. ugyanezt csinálják az iskolában is a nagyobbak. Azon meg csak szimplán röhögtek, hogy a csaj nem tudja, hogy mit kezdjen a fütyijével/hogyan kell pisilni.

Tehát ha ez a kérdés, a film gyerekszempontból egyáltalán nem "veszélyes" szerintem. Apukát nem értem, hogy mit sziszeg, főleg egy 6-7 évesnek én simán annyit mondanék, hogy "ez egy felnőtteknek szóló poén volt, majd ha nagyobb leszel, megérted". Mondjuk ez család meg nevelés kérdése is, nálunk, ha pl. egy rajzfilmfigura pl. Hamletet idéz (vagy egyéb, gyereknek nem érthető poén jön be), akkor csak annyit mondok, hogy ez egy poén egy másik műből, amit csak az érthet, aki látta. Aha, mondja a gyerek, és ezzel ennyi.

nick papagiorgo 2017.12.27. 18:41:38

@szociál:
nézd, Rockot én kb úgy fogom fel, mint egy modern Steven Seagalt (az "ezerarcú hős"), nála azért szerintem jobb, ha nem is sokkal. Egy pankrátorról beszélünk végülis, aki színészkedni kezdett. Vannak, akinek ez bejön (pl. Vinnie Jones), másoknak kevésbé, ettől még jól megélnek belőle, ezek közé tartozik Rock is.
Személyes kedvencem Dolph Lundgren, aki egy hihetetlen pasi (hat nyelven beszél, meg istentudja hányas az IQ-ja), és saját bevallása szerint direkt nem akar "nagy" filmekben szerepelni, mert egyfelől tudja, hogy mit tud, másfelől túl sok idejét kötné le, és neki a családja fontosabb, megélni meg így is megél. Tudom tisztelni ezt a mentalitást. Tőle származik az az idézet, hogy "légy készen a sikerre, mert sikertelennek lenni k***a szar, de ha egyszer megtalál a siker, az még szarabb tud lenni".
Ezt a Rock gyereket is megtalálta siker, most meg úszik a hátán. Kb ennyi, én is ezt tenném, ha én lennék ő :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.12.27. 18:42:28

@nick papagiorgo: Mármint erre gondolok, hogy a gyerek látványosan megkérdezte, hogy ez mi volt, és akkor apukának kellett valami hasonlót magyaráznia. De végül is értem, ha nem érti, akkor nincs gond.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2017.12.27. 18:47:27

@nick papagiorgo:

Baszki Lundgren szerepelhetne az Agymenokbe, ha ennyire agyas

nick papagiorgo 2017.12.27. 19:00:10

@danialves: meg még egy dolog, én mondjuk 6-7 évessel azért nem biztos, hogy beülnék erre. Nem a szexuális tartalmú poénok miatt, azokat simán nem fogja érteni, a baj az, hogy a többi poén felét se fogja (csak les, hogy mindenki röhög, de a poénokat nem érti). Itt van pl. az, hogy mindenki a másik testébe kerül, meg a jellemfejlődéses rész, a kaja-allergia (miért robban fel) stb. stb. ezekhez egy 6-7 éves szerintem túl kicsi. De ez veszélyes víz, (nyakamba szakadnak a felháborodott szülők, hogy a 4 éves gonosz herpeszes Ödönke, az többet ért mint némelyik felnőtt, stb), tehát mindenki maga ítélje meg a gyerekét, hogy mihez érett és mihez nem :)

nick papagiorgo 2017.12.27. 19:13:21

@szociál: hát de akkor meg ne a Rockra haragudj, hanem arra, aki hagyja játszani, ill "tehetséget lát benne" :) nem úgy kapja a szerepeket, hogy (pankrátorként) jól megveri a producert, ha kihagyja :)

(Vélhetőleg van egy jó ügynöke, aki benyomja mindenhova, erről lehet szó).

nick papagiorgo 2017.12.27. 19:23:20

@danialves: hát, akkor apuka volt rutintalan :)
Tipp kezdő apukáknak: van a "később majd elmagyarázom", meg az "ezt leginkább felnőttek érthetik" (fontos, hogy ne úgy mondjuk, hogy "ezt te még nem értheted", mert arra beduzzog). Legegyszerűbb, ha előkészítjük a talajt, tehát ha a csemete olyat kérdez, amit tényleg nem akarsz neki elmagyarázni, akkor belekezdesz egy nagyon hosszú, unalmas, kesze-kusza magyarázatba, amit a gyerek kb 1 perc után megun. Ezt eljátszod egyszer-kétszer, utána ha azt mondod, hogy ezt leginkább felnőttek értik, akkor nem fogja kérni, hogy elmagyarázd, mert (pavlovi reflex) tudja, hogy jön a hosszú és unalmas magyarázat, amit tényleg nem ért, és nem fogja forszírozni a dolgot :)

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2017.12.27. 19:25:05

@nick papagiorgo:

Se Rock, se Kutcher, nem tudsz rabeszelni :)
De nem török pálcát azok fölött akik szeretik, mert nem vunk egyformák.
Hollywoodal van a baj nem az ugynokokkel, nem értem hogy tudjak még nyomi a tsaladosabb iramot, mint a hazai x faktor, szar de folytatják.

nick papagiorgo 2017.12.28. 08:29:05

@szociál:
most jött ki egy statisztika az indexen
index.hu/kultur/cinematrix/2017/12/27/vin_diesel_dwayne_johnson_gal_gadot_legjobban_termelo_szineszek_mozis_bevetel/
amely szerint a szikla a világon a második legnagyobb bevételt termelő sztár volt idén.

Tehát lehet utálni (mondtam, szerintem sem egy ász), de az "eccerű" népek kajolják, Hollywood meg ezért tolja. Ez van :)
süti beállítások módosítása