Könyvkritika: Terry Hayes: Nevem Pilgrim (2016)
2017. január 02. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Terry Hayes: Nevem Pilgrim (2016)

Első osztályú thriller, amelyben benne van minden, ami elbűvöli az olvasót

nevem_pilgrim.jpg

M-nek igaza volt, James Bond tényleg egy őskövület. Világunknak sajnos része lett a terror, és a modern fanatikus terroristák ellen már nem elég a playboy külső, és a csodakütyük sora, ésszel és rendkívül jól kiépített titkosszolgálattal lehet csak felvenni a harcot ellenük, egy lépéssel előttük kell járni, nincs más út. Terry Hayes (akiben a Mad Max 2. forgatókönyvíróját tisztelhetjük) első osztályú kémthrillerének éppen az a legnagyobb erőssége, hogy egy sajnos nagyon aktuális problémával foglalkozik, szórakoztat, de nagyon komolyan el is gondolkodtat. Nem véletlenül készül film a könyvből, az író nem tagadta meg mozis múltját, forgatókönyvként is megállja a helyét ez a remek írás, amely több, mint 700 oldalon fenn tudja tartani az érdeklődést, kár, hogy pont a legvégére fogy ki a szufla a történetből, de ennél több hibát tényleg nem tudok felróni neki.

New Yorkban elkövetnek egy gyilkosságot, amely után nem maradnak nyomok, amelyeken elindulhatna a rendőrség. Azonban a vezetőjük szerencsére ismeri azt az embert, aki leírta egy könyvben, hogyan kell elkövetni a tökéletes gyilkosságot. Egykoron nagyon magas tisztséget töltött be a kémek titokzatos világában, azonban besokallt, és maga mögött hagyta a múltját. Azonban most az ő tudására van szükség, mert egy fanatikus terrorista, egy bizonyos Szaracén arra készül, hogy himlővírussal pusztítsa el az Egyesült Államokat. És a Pilgrim fedőnevű ügynök akcióba lép...

Sodró erejű a cselekmény, annak ellenére letehetetlen, hogy több, mint 700 oldal hosszan izgulhatunk azon, hogy túl tud-e járni Pilgirm a zseniális Szaracén eszén, aki kitervelte a tökéletes tömegpusztító biológiai fegyvert, és mindent elkövetett annak érdekében, hogy meg is valósítsa  sötét terveit. Egészen a legutolsó felvonásig nem lehetünk biztosak abban, hogy a jófiúk győznek-e, azonban ekkor sajnálatosan ellaposodik a történet, kiszámíthatóak a fordulatok, kellett volna egy igazán ütős befejezés, de ennél nagyobb bajunk ne legyen. Kiváló thriller, amely elvezet bennünket a kémek titokzatos világába, a politika mocskába és megismerhetjük azokat az összefüggéseket is, amelynek köszönhetően egy szaud-arábiai fiatal fiúból a világ legveszélyesebb bűnözője lesz.

nevem_pilgrim2.jpgAkcióban és érzelmekben sincs hiány, pont a megfelelő dózisban kapunk belőlük, miközben fülig elmerülünk az izgalmas történetben, és egyre jobban kétségbe esünk, hogy mi lesz, ha Pilgrim nem tudja megállítani a Szaracént? Washingtontól Afganisztánon át Párizsig és Törökországig utazunk térben és időben egyaránt, egyetlen pillanatra sem csökken a feszültség, kiválóan felfűzte a szerző a történetet, ott csavar rajta ahol kell, és akkor hoz be egy újabb szálat, amikor szükség van rá. Látszik a tapasztalat, hiszen a forgatóköny és a regény más műfaj ugyan, a cél mégis ugyanaz: érzelmeket kiváltani az olvasóból, okosan szórakoztatni, hogy emlékezetes élményt kapjon.

Abszolút filmszerű az élmény, szinte magunk előtt látjuk a jeleneteket, amikor olvassuk a könyvet, nem véletlen, hogy több országban is bestseller lett ez az alkotás, hiszen kiemelkedő minőséget képvisel a műfajában, benne van minden, ami ahhoz kell, hogy az olvasót elbűvölje. Nem meglepő módon Terry Hayes fogja írni a filmhez a forgatókönyvet, ilyen jó alappal olyan sok gondja nem lesz vele, mi pedig tűkön ülve várhatjuk a bemutatót, minden adott egy látványos és izgalmas mozihoz. Minden elismerésem az írónak, hiszen első regényét tette le az asztalra, és rögtön elsöprő sikert is aratott vele, méltán, hiszen kiváló munkát adott ki a kezéből.

A jól felépített történetvezetés mellett a karakterek gazdagságával, az igazi kém hangulat megteremtésével és a tökéletesen hihető terrorlehetőség felvázolásával válik letehetetlenné ez a remek könyv, amelyet mindenkinek csak ajánlani tudok. Senkit se riasszon el a hosszúsága, viharsebesen bele fog feledkezni a történetbe, a fajsúlyos szerkesztésnek és a bravúros írástechnikának köszönhetően garantáltan meg fog emelkedni az adrenaliszintje mindenkinek. Erősen ajánlott darab!

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr2912069121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2017.01.04. 13:05:14

Fülig érő mosollyal olvastam, szerintem is szenzációs könyv (ajánlom is mindenhol, ahol témába vág). S bár valóban a vége nem tudta hozni az egyébként tökéletes élményt, de ez ne riasszon el senkit, mert az első oldalon tornádóként kap fel a történet, jó párszor odacsap, de el nem enged az utolsó betű utáni pontig (amikor is kb. egyvégtében fújtam ki az addig visszatartott levegőt). És írnám még a dicshimnuszt jó sokáig, de inkább a regényt olvassátok:)!
Végezetül a bejegyzés szerzőjéhez, kíváncsiságból: mi(k) kapott/(tak) eddig 10-est?

FilmBaráth 2017.01.04. 17:18:40

@Kyria: Passuth László: Esőisten siratja Mexikót:-) abszolút kedvenc:-)

Kyria 2017.01.05. 12:00:15

@FilmBaráth: Hmmm...erről a regényről egyszer hosszan leveleztem valakivel, hogy Neki miért igen és nekem miért nem. A fő kifogásom az volt ellene, hogy egyrészt iszonyú lassú, másrészt nem "élnek" a szereplői. Nem is bírtam végigolvasni - pedig ez nagyon, nagyon ritkán esik meg velem - de visszatettem végül a polcra. Viszont, ha már Mexikó szóba jött: ha van rá lehetőséged, okvetlenül érdemes elmenni. Letaglózó élmény Chichén Itza romvárosában látni az áldozati kutat, a labdapályát, elámulni a csillagvizsgálón, bejárni a Harcosok templomát. Mint ahogy a főváros közeli Teotihuacan-ban felmászni a Nap piramisára és végigtekinteni a Holtak útján. Fantasztikus ország, s bár én a magam részéről Mexikóvárosban sem tapasztaltam semmi aggasztót, de tudom, hogy arról megoszlanak a vélemények, mennyire biztonságos.
süti beállítások módosítása