Könyvkritika: Joby Warrick: Fekete lobogók-Az Iszlám Állam felemelkedése (2016)
2016. december 05. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Joby Warrick: Fekete lobogók-Az Iszlám Állam felemelkedése (2016)

Hiánypótló, jól, alaposan megírt és fontos könyv

joby_warrick.jpg

ISIS. Mindannyian ismerjük és rettegjük ezt a szót, hiszen az Iszlám Állam terroristái folyamatosan feltűnnek a hírekben, ahol borzadva nézzük újabb rémtetteiket. Sokat tudunk ezekről a vallási fanatikusokról, de közel sem eleget. Joby Warrick Pulitzer-díjas könyve arra tesz kísérletet, hogy teljes képet adjon nekünk arról, hogyan történhetett meg, hogy egy ismeretlen kis csoportból ilyen veszélyes szervezetté nőtte ki magát az ISIS. Nem könnyű olvasmány, habár az író eléggé közérthetően fogalmazza meg a fájó tényeket, de csak erős idegzetűeknek ajánlom, mert egy olyan pokoli világba visz el bennünket a szerző, amelyet nem biztos, hogy meg akarunk ismerni ilyen mélységben. Ahhoz azonban, hogy megértsük az összefüggéseket, kiváló választás, ha voltak valaha illúziónk, azt biztosan el fogjuk veszíteni, de legalább tisztában leszünk azzal, hogy kik ezek a fekete lobogó alá gyűlt vérengző fenevadak, honnan jöttek, milyen céljaik vannak és milyen rendkívül bonyolult politikai összefüggések és hibás döntések miatt kerülhettek olyan helyzetbe, hogy ilyen pusztító erővé tudtak válni. Csak felnőtt olvasóknak ajánlom a könyvet, de ezen túl mindenkinek, akit érdekel a téma, abszolút hiánypótló, jól, alaposan megírt, és fontos könyvről van szó.

"A fekete lobogók keletről érkeznek majd, erős emberek hordozzák őket. Hajuk és szakálluk hosszú lesz majd, nevüket pedig városaikról kapják". Ez a prófécia az ősi szövegek gyűjteményében, Hadíszban szerepel. És egy Zarkávi nevű vallási fanatikus úgy gondolta, hogy ezekben a sorokban az ő sorsát jósolták meg. Tanulatlan ember volt, aki Jordánia legbrutálisabb börtönében, az al-Dzsafr-ban, ahol az igazi nehéz fiúkat tartották fogva, találta meg életcélját a terrorizmusban. Az ő hagymázas álmából nőtte ki magát az ISIS, mi pedig végigkövethetjük a kezdetektől egészen a szíriai polgárháborúig a szervezet történetét.

A szerző most már kétszeres Pulitzer-díjas író (az egyiket ezért a könyvért kapta). újságíró, a The Washington Post munkatársa, akinek a neve garancia arra, hogy a könyvben szereplő tények megfelelnek a valóságnak. Nem száraz leírást kapunk, hanem egy jól szerkesztett, több szempontból is megközelített történetet ismerünk meg, amelynek során olyan mélységében ismerhetjük meg a térség történelmét, politikai összefüggéseit, az Al-Kaida és az ISIS közötti kapcsolatot, az iraki háborút, a szíriai polgárháborút, amely ahhoz kell, hogy megértsük, hogyan jutottak odáig az események, hogy mára az Iszlám Állam ekkora  hatalomra tudott szert tenni. Keretes szerkezetű a könyv, a végén kezdődik, hogy az utolsó oldalakon már tökéletesen tisztában legyünk azzal, hogy milyen események vezettek odáig. A szerző rengeteg interjút készített, főként amerikai és jordán titkosszolgálati tisztekkel, akik nem hallgatták el saját kormányuk hibáit sem, talán a legmeglepőbb az volt a számomra, hogy egy amerikai szerző mennyire nem titkolja el, hogy az USA döntései milyen komoly válsághelyzeteket okoztak a térségben. Igazából semmi újat és világrengetőt nem tudunk meg a könyvből, a részeket eddig is ismertük különféle könyvekből, filmekből és a hírekből, de így együtt mégis össze tudnak állni egy egységes egésszé. Tanulság nem nagyon van, csak a szomorú tények, és az tudat, hogy a Közel-Kelet puskaporos hordó volt mindig is, ma is az, és rendkívül nehéz lesz megoldani azokat a problémákat, amelyek a szíriai polgárháborúban csúcsosodtak ki.

fekete_lobogok.jpgRendkívül alapos írás, amely minden borzalma ellenére olyan olvasmányosan van megírva, mintha egy filmet néznék, egyre mélyebben ássuk bele magunkat az ISIS történetébe, közelebbről is megismerhetjük Zarkávi, Abu Bakr al-Bagdadi életét, motivációit, és jól ledöbbenhetünk azon, hogy mennyi mindennek kellett összejönnie ahhoz, hogy abból a kis terroristasejtből megszülessen a rettegett Iszlám Állam. Olyan érzés olvasni a könyvet, mintha a CNN-t néznénk,  vagy egy igazi tényfeltáró dokumentumfilmet, csak nyomtatott formában. Mindezen túl mégis az teszi fogyaszthatóvá és olvasmányossá a történetet, hogy gyakorlatilag regény formában írja meg a szerző az eseményeket Jordánia létrejöttétől napjainkig. Számomra az volt a legújabb információ, hogy mekkora szerepe volt a jordán titkosszolgálatnak, a Mukhabaratnak abban, hogy lehetőségeihez képest féken tartsa a szélsőségeseket, és Jordánia milyen fontos a térség viszonylagos stabilitásának megőrzéséhez. Ezt persze elméleti síkon eddig is tudtam (történelemfüggő vagyok, nyilván rengeteget olvastam már erről a témáról is), de mégis iszonyúan letaglozó élmény olvasni, hogy milyen szélmalomharcot vívnak naponta a terroristákkal a titkosszolgálatok. Becsüljük meg a békét, amelyben mi élünk, mert az a helyszín maga a földi pokol, ahol az emberélet nem sokat ér, és a mélyen a múltban gyökerező, és ezért talán megoldhatatlan vallási és történelmi ellentétek megmérgezik a mindennapokat.

Félelmetes élmény volt végigolvasni ezt a könyvet, nagyon sokszor rázott a hideg közben, rémisztő volt a tudat, hogy ez nem egy kitalált történet, hanem a valóság (persze fogyasztható formában tálalva, de akkor is). Ugyanakkor örülök, hogy sok összefüggést megtudhattam, mindenféle részrehajlás nélkül, hiszen a szerző az amerikai vezetés hibáit is keményen a pofinkba tolta, és azt sem titkolta el, hogy a jordán titkosszolgálat sem bánik kesztyűs kézzel a terroristákkal. Nem úriemberek háborúznak egymással azzal a térségben, ott bizony kőkemény gelliraharc folyik már nagyon-nagyon hosszú évtizedek óta, és ahhoz, hogy lakosaik életét megóvják, a titkosszolgálatoknak lépést kell tartaniuk a terroristákkal, akik veszedelmesen jól használják a modern világ nyújtotta lehetőségeket, és hiába vadásszák le időről időre a vezetőket, a szélsőségeseket csak meggyengíteni lehet, véglegesen elpusztítani nem.

Egy erőszakos és kegyetlen világba visz el bennünket a szerző, amelyről csak hisszük, hogy elég messze van tőlünk ahhoz, hogy ne foglalkozzunk vele komolyabban, hiszen a terrorizmus szele már elérte Európát, és a közeljövő sem kecsegtet bennünket szép kilátásokkal. Nem vagyok bátor, sőt halálosan rettegek a terroristáktól és az erőszak minden formájától, mégis azt mondom, hogy az egyetlen dolog, amit tehetünk az az, hogy nem félünk az ISIS-tól, hanem megismerjük a gyenge pontjait, és nem hagyjuk, hogy sötétségbe tasztítsa világunkat ez a fekete lobogó alá gyűlt horda. Elgondolkodtató és lebilincselő könyv, amely a velünk élő történelmet mutatja meg kendőzetlenül és fájóan realistán. Kötelező darab!

10/10

A könyvet a Twister Média Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr8412015230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2016.12.05. 18:17:35

Letehetetlen, most olvasom, kb. 40 oldal van még hátra. Zseniális!!!
süti beállítások módosítása