Vaksötét / Don't Breathe (2016)
2016. augusztus 19. írta: 20legendd

Vaksötét / Don't Breathe (2016)

Előzetesek alapján joggal lehetett reménykedni abban, hogy a Vaksötét majd nem hagy minket cserben, viszont az idei mozis nyár már annyi csalódást okozott, hogy biztosra lehetetlen menni. Amilyen vegyes elvárásokkal ültem be a film elé, ugyanannyira vegyes érzésekkel álltam fel előle. Tagadhatatlan, hogy egy szórakoztató, feszes és izgalmas thriller/horror keverékkel van dolgunk, de sajnos érthetetlen butaságokból sincs hiány, ami beárnyékolja az összképet.

db1.png

A 2013-as Evil Dead remake-kel elhíresült Fede Alvarez rendező egy érdekes ötlettel állt elő ezúttal: 3 gyakorlott fiatal rabló, név szerint Rocky (Jane Levy), Money (Daniel Zovatto) és Alex (Dylan Minnette) előtt nagy lehetőség adódik, ugyanis őket bízzák meg azzal, hogy lopjanak el több százezer dollárt egy idős és vak ex-katona otthonából. Papíron nem hangzik nehéz feladatnak, ám már a házba való bejutás is sokkal bajosabb, mint azt előre gondolták volna, de később sokkal nagyobb problémát jelent ennél a titokzatos vak férfi, aki agresszív kutyájával az oldalán félelmet nem ismerve veszi fel a kesztyűt a betörőkkel.

Alvarez tehát csavar egyet a home invasion filmek tipikus menetén azzal, hogy nem a betörők kezdik el terrorizálni a ház lakóját/lakóit, hanem éppen fordítva. A vak férfi, akinek a nevét később se tudjuk meg, sötét titkokat rejteget. Például fogva tartja azt a nőt, aki elgázolta kislányát és az őrület határán táncolva, minden mindegy alapon hajlandó vérfürdőt is rendezni, ha éppen arra van szükség.

db2.png

A fiatalok egyébiránt nem ok nélkül foglalkoznak azzal, amivel, még akkor is, ha ezek az okok papírvékonyak. Money feltételezhetően csupán egy nagydumás, lecsúszott alak, aki a bűnözésből szeretné megteremteni azt az összeget, amivel elköltözhet a koszos Detroitból barátnőjével, Rockyval. Erre a lány is hajlik, mivel neki a családi háttere annyira zűrös, hogy legszívesebben csak megszökne kishúgával, akinek valamiért az az egyetlen vágya, hogy szörfözhessen, márpedig ez a michigani városban nem igazán kivitelezhető és ez szomorú. A kicsit halvérű Alex ugyanakkor remek körülmények között él, de őt csak Rocky iránt érzett szerelme motiválja, amiért hajlandó bármit megtenni és erről a film során meg is bizonyosodhatunk.

Viszonylag sok időt töltünk egy helyszínen, a házba zárva, mégsem érződik egysíkúnak a történet, amit sikerül mindig valami újdonsággal feldobni éppen akkor, amikor már leülne. Valahol érthető, hogy a karakterek sem érzik magukat biztonságban egy pillanatig sem, ami a nézőkre is átragad, de ha jobban belegondolunk, számtalanszor elkerülhették volna a szörnyűségeket, sok esetben rossz és időről időre érthetetlen döntéseket is hoznak. Például, ha van valakinél telefon, akkor miért csak egymásnak üzengetnek Messengeren keresztül, amikor segítséget is hívhatnának? Vagy miért zárkóznak be folyamatosan kicsi, sötét és zárt helyekre?

db4.png

Kérdés, hogy ez vajon a tudatos koncepció része-e, vagy csupán az írók voltak túl lusták és ennek következtében lett-e a történetvezetés egy része igencsak buta. Ugyanígy a humorosnak ható jelenetekről - mint például az a tény, hogy a vak férfi a lábszaguk alapján bukkan rá a fiatalokra, akik udvariasan levették a cipőjüket betöréskor - sem tudom eldönteni egyértelműen, hogy azok szándékosan sikerültek-e ilyenre vagy sem.

Mindenesetre minél többet csavart Alvarez az alapfelálláson és minél több meghökkentő őrültséget csempészett bele a történetbe (a szellőzőnyílásba is bemászó kutya, a vak férfi rejtélyes háttértervei), annál kevésbé lettek látványosak a gyengébb pontok és ezzel párhuzamosan lett egyre élvezhetőbb, egyre nagyobb móka a maga módján a film.

Egy valamit azonban biztosra lehet állítani, mégpedig azt, hogy a rendezés és az annak köszönhető feszültségkeltés páratlanul működött. A karakterekhez hasonlóan mi is csupán a sötétben tudtunk tapogatózni, fogalmunk sem lehet arról, hogy mikor mi fog lecsapni ránk és ezt nem csak arra az egyébként pompás jelenetre értem, amikor a főszereplők szó szerint a vak sötétben próbáltak kiutat találni, vagy legalább levegőhöz jutni a pokoli terror közepette. A színészek bár igazán maradandót nem nyújtottak, de a kötelezőt lényegében mindenki hozta, egyértelműen senki se lógott ki felfelé vagy lefelé.

db3.png

Összességében tehát egy közel sem rossz filmről van szó, amiről elmondható, hogy pattanásig feszült, a figyelmet végig igényli, kevés párbeszéddel és sok pörgős akcióval operál, viszont nem lehet figyelmen kívül hagyni a hibáit sem, akármennyire is könnyű beleszeretni. Olykor egymást érik a logikátlanságok és az esetleges megoldások is, de biztos vagyok benne, hogy ezek sokaknál beleférnek majd és ők fogják igazán élvezni ezt a mozit, amit őszintén szólva meg is érdemel már a közönség az elmúlt hónapok után. Sikeres fogadtatás esetén pedig még a folytatást sem tartom elképzelhetetlennek, amihez a történet lezárása is remek táptalajt adna, habár egyszeri szórakozásnál nem tűnt többnek a Vaksötét.

6/10

A Vaksötét teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr410425844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.08.30. 20:13:04

SPOILER (azért ebből a posztban is van egy pici :P )
Azért nem hívták a 911-et, mert még a film közepéig abban sem voltak biztosak, hogy ők abból jól jönnek ki: mielőtt bemásznak a szellőzőbe, még akkor is azon vitatkoznak, hogy beviszik-e őket rablásért, ha segítséget hívnak. Mindvégig ott volt azért a dilemma, hogy megnyomhatják a pánikgombot, de akkor bukta a pénz.
A kicsi, sötét, zárt helyeknél meg mire gondolsz? Amennyire emlékszem, mindvégig a kiutat keresték, szándékosan nem igazán zárkóztak be sehova.

Amúgy én egyáltalán nem gondolom humorosnak azt a jelenetet, mármint nyilván van a szituációnak egyfajta humora, de úgy gondolom, hogy önmagában nem akarták nevetség tárgyává tenni, hogy egy vak embernek kifinomultabb a szaglása, mint az átlag.

Fellegjáró Marci 2016.08.31. 10:54:19

@danialves: Nem feltétlenül kellett csak a rendőrségnek lehetne szólni, gondolom a messenger listában volt még pár név...amúgy meg másgol is feltettem ezt a kérdést. Ez mitől volt horror? Egy jelenetet sem tudné felidézni ami horrorisztikusnak tűnt. Amúgy meg SPOILER! ott kellett volna befejezni a filmet amikor a kiscsajt fellógatatta és be akarta volna adni neki a juice-t, pont annál a jelenetnél...közelít hozzá, folyik a csőböl a genyó és a amikor odaér a pózhoz feketeség és sikoly...vége...na akkor ütött volna a film hatalmasat, hogy ezt jól beszoptátok gyererek, de így megint egy tipikus amerikai fos lett belőle...pedig mekkorát ütött volna így a film!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.08.31. 11:00:45

@Fellegjáró Marci: És mit csinálnak a haverok, bejönnek ők is és puszta kézzel lenyomják az öreget? :)

Amúgy meg a műfaji besorolás nem attól függ, hogy neked működik-e, egy vígjáték akkor is vígjáték, ha nem tudsz röhögni rajta. Ugyanígy, ez azért műfajilag erősen a home invasion filmekkel rokonítható, amik pedig a horrorhoz tartoznak.

20legendd · www.smokingbarrels.blog.hu 2016.08.31. 11:11:15

@danialves: "A kicsi, sötét, zárt helyeknél meg mire gondolsz?" Te is írtad, hogy bemásznak a szellőzőbe például. Minek? Mit hittek? De ha jól emlékszem, többször megpróbáltak bezárkózni egy szobába, mindannyiszor feleslegesen és eredménytelenül.

"Mindvégig ott volt azért a dilemma, hogy megnyomhatják a pánikgombot, de akkor bukta a pénz." - hát szerintem azért miután hidegvérrel megölik a szemed előtt a párodat, nem feltétlenül a pénz lesz az elsődleges. És igen, bárkit elérhettek volna, bárkit! Azért mégis egyetlen vak férfiról beszélünk, nem hiszem el, hogy elpusztíthatatlan, bár erre a film párszor mintha rácáfolna.

A cipős jelenetnél meg az van, hogy ha ennyire érzi a lábszagot (vagy akár testszagot), akkor már korábban is kiszagolta volna, hogy ott vannak még, így viszont eléggé olyan jellege volt számomra, hogy csak humoros felütés és a váratlansága miatt rakták bele ilyen formában.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.08.31. 11:21:47

@20legendd: SPOILER
A szellőzőbe azért másztak be, mert az volt az egyetlen kiút a szobából. Abban a szobába meg fejvesztve menekültek a kutya elől, ott nem gondolták végig, hogy jutnak ki. De pl. előtte a pincébe azért mentek le, mert minden más kiút zárva volt. Most így tényleg nem jut eszembe olyan példa, ahol teljesen irracionális módon mentek volna be valahova.

"hát szerintem azért miután hidegvérrel megölik a szemed előtt a párodat, nem feltétlenül a pénz lesz az elsődleges"
Szerintem alapvetően nem ez volt a dilemma, hanem hogy sutba dobod-e a jobb élet reményét és mész a börtönbe, vagy ugyan kockáztatod az életedet, de a végén sikerül megvalósítani a célodat. Ezért is volt pl. Alex az, aki a rendőrök mellett kardoskodott, neki ilyen tekintetben kevesebb vesztenivalója volt.
Amúgy meg most komolyan, ha kapsz egy olyan üzit a haverodtól, hogy "betörtem egy vak ember házába, aki éppen meg akar ölni minket, ugorj már át és segíts leverni", te mit szólnál? :D Egyébként pont ezek azok a kötelező körök, amelyek örülök, hogy nem kerültek bele csak mert kötelezőek (a Hushban pl. a gyilkos le is szed egy-két segíteni érkező barátot, de nem gondolom, hogy értékesebb lett volna attól, hogy erre fordította az energiáit).

A lábszagos dologban egyébként így igazad van, máshol is írták már, hogy pl. a dohányosokat még egy átlagember is kiszúrja szagról, ott tényleg csak annyi kellett volna, hogy átesik a cipőkön, és akkor ez is letudva.

20legendd · www.smokingbarrels.blog.hu 2016.08.31. 11:30:34

@danialves: azzal nekem sincs gondom, hogy kihagyták belőle ezt a kört, dehát hívhatták volna a megbízót is többek között. De akárhogy is, nekem akkor is kicsit nonszensz ez, hogy kvázi ott van a világ a zsebemben és egyszerűen kizárom inkább, kockáztatva a saját halálomat.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.08.31. 11:35:37

@20legendd: Ő nem a megbízó volt, csak egy orgazda, aki adott egy tippet. Az életét meg ő még kevésbé kockáztatta volna, ha egyszer inkább leadta másnak a drótot a pénzről, ahelyett, hogy ő maga vágott volna bele egy ilyen jó zsákmánnyal kecsegtető melóba.
Én tényleg nem látom, hogy ki az aki hajlandó lett volna és tudott is volna nekik érdemben segíteni, úgy, hogy azzal még a lebukás veszélye sem nő. Mondjuk innentől kezdve kicsit talán már túl racionális is, hogy nem hívtak senki. :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.08.31. 11:39:33

Egyébként közben csak a filmről nem írtam, szóval szerintem jól összeszedted a dolgokat, igazából a véleménykülönbségünk alapja az, hogy én nem érzékeltem ilyen butaságokat benne, az egyetlen, ami zavart, hogy jobban építhettek volna a főgonosz vakságára, nagyon apró ötletek szintjén maradt ez csak meg. (Én például vártam egy olyan részt, ahol kifejezetten előnyükre tudják fordítani hőseink azt, hogy ők látnak - de talán az erőviszonyok kiegyensúlyozása végett ezt nem merték meghúzni.) Úgyhogy a fináléra kicsit jobban felpöröghettek volna a dolgok, de ezzel párhuzamosan meg értékelem azt, hogy nem mentek el a giccses túlzások felé, és nem valami emberfeletti mutatvánnyal lett vége a történéseknek. Részemről 8/10, semmi forradalmi, profi, szórakoztató, egyedi hangvételű horror, ennél kevés jobb van most a kínálatban.

K.Leslee 2016.10.17. 21:47:18

Szorakoztato film volt ami a az alapotlet ellenere nem fordult at nevetseges baromsagga ahogy azt a trailer alapjan gondoltam. Kifejezetten jol volt megirva a film. Majdnem minden miert-re lehetett logikus valaszt talalni, ami egy ilyen alapotletnel bizony elismeresre melto. Az egyetlen dolog amit nem ertek, hogy

SPOILER
...
hogyan rabolta el a not vakon. Bar ha nagyon akarjuk, arra is lehet magyarazatot talalni (elment hozza a no stb.). Mindenesetre nem artott volna egy csavarosabb sztori a filmnek. Tul hamar leleplezodik az az egyetlen 'csavar', ami egyaltalan nem volt meglepo, viszont felvet kerdeseket amiket soha nem valaszolnak meg. Lehetett volna tehat ennel kicsit tobb, mereszebb es otletesebb is a film, de nem takadom, hogy az a keves amit kapunk okosan van osszerakva. 6.5/10
süti beállítások módosítása