Sorozat: The Man In The High Castle 1. évad
2016. február 07. írta: tonks

Sorozat: The Man In The High Castle 1. évad

vlcsnap-8069-09-05-18h57m50s345.png

Mi lett volna, ha annak idején a II. világháborút Németország nyeri meg? Philip K. Dick már 1962-ben eljátszott a gondolattal, és meg is írta belőle a sci-fi irodalom egyik nagy klasszikusát, magyarul Az ember a Fellegvárban-t. Az Amazon először a pilotot, majd annak fogadtatását látva rendelte be a 10 részes évadot, amely sokban szembe ment az elvárásaimmal és számításaimmal.

A könyvet a maga nemében zseniálisnak tartom, de egy hű könyvadaptáció filmként se működött volna, nemhogy sorozatként. Az alkotók fogták a remek alapötletet és egy érdekes világot és egy szintén érdekes, bár néha hullámzó történetet írtak hozzá.

vlcsnap-8487-09-21-01h40m54s620.png

A sorozat az USA-ban játszódik a 60-as években. Amerikát felosztotta maga között a háborúból győztesen kikerülő két ország, Japán és Németország. Nyugat, San Franciscoval együtt Japáné, Kelet, New Yorkkal együtt a náciké. Mindkét helyen erős diktatúra és megszorítások vannak. A két terület között húzódik egy ún. semleges zóna, ahova a söpredék menekült el a hatalom csapása elől.

Jelenleg béke van a világban, de ez a béke elég vékony jégen táncol. Hitler még él, és fontosnak tartja a japánokkal való szövetséget, de már öreg és beteg, és félő, hogy újabb háború tör ki a két fél között, amit szinte biztosan a felfegyverzett, atommal rendelkező Németország nyerne meg.

Eközben az ellenállók között dokumentumfilmnek tűnő filmtekercsek keringenek, amelyeket a szóbeszéd szerint a Man in the High Castle készített. Olyan világot mutatnak be, amelyben a nácik elbuktak és a Szövetségesek nyertek. A filmeket mindenki akarja, az ellenállók, de a nácik - Hitler a szóbeszéd szerint megszállottan keresi őket - és a japánok is.

vlcsnap-9206-01-08-23h56m39s239.png

Ami mindenképp hatalmas pozitívum, az a zseniálisan felskiccelt világ. Elég hamar megmutatják, hogy milyen kegyetlen a rendszer és miért kell harcolni a hatalom ellen, de az egész képi világ is szürke és sötét, már-már zavaróan az. Sok a zárt helyiségben, sötétben játszódó jelenet és még a nappal, erdőben játszódó részek is sivárak voltak.

A San Francisco-ban élő pár, Juliana és Frank is inkább csak létezik, mint él, aztán Juliana nővéréről kiderül, hogy ellenálló és van nála egy filmtekercs, ami megindítja a történéseket. Nem akarok spoileres lenni, így nem térek ki részletesen, mik is történtek az évadban. Ami kicsit fura volt, hogy a pilot rendesen össze volt rakva - nyilván mivel önmagában készült el, muszáj volt neki - de utána sokáig majdnem üresjárat volt Juliana főszála. Az évad közepén jöttek a jobb részek  - az 1x06 nagyon izgalmasra és érzelmesre is sikeredett - hogy aztán betegyenek pár kissé szappanos fordulatot, kavarást. Végül a finálé sem volt rossz - lesz 2. évad - így annak megfelelően izgalmasan lett vége, ha nem is a falat kaparó módon.

vlcsnap-5913-04-29-03h25m15s121.png

 Juliana, Frank és a lányhoz csapódó, sok titkot rejtő Joe-n kívül, mint a japán, mint a náci oldalról megismerünk egy-két fontosabb pozícióban levő embert, akiknek maguknak is meg van a saját drámájuk. A Rufus Sewell által alakított náci tisztnél kissé színpadi húzásnak tartom, hogy a családját is bevonták a történetbe. Nyilván az előítélet szól belőlem, hogy egy népirtó, másokat kínzó, parancsolgató embernél zavar, ha kedélyes családapaként látom viszont, de  Obergruppenführer John Smith-nél minden erőlködés dacára hiányoltam valamit - de ki tudja, talán a 2. évadnál változik a véleményem. A magánéleti szálakat még megfejelték a háborút nyerők morális kérdéseivel, a rendszer hibáival és viszályaival, meg jó pár mellékkarakterrel. A sok szálat nézve nem is értem, hogy érezhettem párszor, hogy leült a sorozat, talán ez esetben is igaz a kevesebb néha több mondás. A legtöbb karaktert sajnos nem éreztem teljesen meggyőzőnek, Franket kivéve.

vlcsnap-3661-05-30-21h11m28s558.png

A szereplőket meglepően kevéssé érdekelte, hogy ki lehet a Man in the High Castle, a filmek üldözése teljesen lefoglalja őket, de a nézőnek bőven jut idő az agyalásra. Másik dimenzió, sőt, idősík is belekeverhető a kérdésbe. Magasan azok voltak a legjobb jelenetek, amelyek ezzel a kérdéssel, lehetőségekkel játszottak.  Az 1x09 végén látott film rendesen meglódította az ötleteimet. Én emiatt a kérdés miatt fogom főleg folytatni a sorozatot, főleg /spoileres gondolat, ezért inkább kifehérítve: a Hitler szállásán látottak miatt. Hitler, aki egy gyönyörű fellegvárban rengeteg filmtekercset összegyűjtött és inkább bölcsnek tűnt, mint őrültnek.. Elhangzott az is, hogy nem a Man in the High Castle készíti a filmeket, csak meg akarja szerezni őket./ Remélem egyszer meg fogjuk kapni a választ.

7/10

 

A The Man In The High Castle adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr608357632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2016.02.07. 13:48:10

Most nézem a sorozatot, tetszik, érdekes, nem egy megszokott sablonos sztori.

albertamagyar 2016.02.07. 17:42:00

Bocsi, kulfoldrol, most ekezetek nelkul:

Kicsit rovid lett a kritika, szot ejtettem volna az atlag sorozatokat magasan felul mulo diszletekrol (A Japan altal uralt resz dobbenetesen "elethu", de nem rossz a nemet resz sem.) A szereplok tenyleg kicsit elnagyoltak, Rufus Sewell viszont szvsz zsenialis (a fiaval kapcsolatos jelenetek pl.). Nem olvastam meg a konyvet, de szerintem rengeteg lehetoseg van meg ebben, foleg az utolso resz tortenesei miatt. Nalam az ev egyik legjobbja, 8/10

Pascow 2016.02.08. 09:38:12

Számomra a könyv is inkább csak egy jó ötlet de nem kidolgozott történettel bíró alkotás és ugyanezt éreztem a sorozatnál is. Ebből a szempontból jó adaptáció :) Nem világos, hogy Julia miért teper ennyire, miért fogadja el egyből, hogy a film valóságos nem valami kamu hülyeség. Tagomi szenvedése de nem tudni meg róla semmit, szóval elég felületesnek érzem az egész évadot. Azért érdekel, hogy merre tovább de remélem, hogy érdekesebb irányba mennek mert van lehetőség bőven ebben a sztoriban.

apuska · http://kocsma.blog.hu 2016.02.08. 17:38:37

Van benne bőven muníció, de egyelőre inkább ígéret.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2016.02.09. 00:00:20

A könyv alapötlete zseniális - a többi egy kisiskolás szintjén van. A karaktervezetés, a párbeszédek, a fejezetekre osztás, az elrendezés, minden olyan tényező, amitől egy könyv valóban könyv tud lenni (megjelenítve a regényt) az mind-mind hiányzik és ezt csak az nem veszi észre, aki képtelen különbséget tenni kimondottan "előretolt, hájpolt" író bármelyik rossz szerzeménye és egy-egy valódi könyvérték között.
süti beállítások módosítása