Villámkritikák: Deathgasm (2015), The Hallow (2015)
2016. január 28. írta: Werewolfrulez

Villámkritikák: Deathgasm (2015), The Hallow (2015)

avagy két nem is olyan rossz horrorfilm tavalyról

deathgasm_2.jpg

Deathgasm (2015)

A metál és a horror számtalan ponton találkozó, ezer szállal összeköthető fogalmak, pont ezért érthetetlen számomra az a tény, hogy mind a mai napig elenyészően kevés horrorfilm választotta, illetve választja témájául a fémzenét. Az Iron Maidentől a Cannibal Corpse-on át egészen a Cradle of Filthig szinte mindegyik metálbanda image-át áthatja a horror szelleme (csak nézzetek meg egy-két borítót, és olvassatok el néhány dalszöveget, ha nem hisztek nekem), ezt ellenpontozandó a horrorfilmek esetében leginkább csak soundtrackek vonatkozásában találkozhatunk a fémzene képviselőivel, illetve a metál szellemiségével. Persze vannak kivételek (pl. Kéz őrület), de álláspontom szerint a témában rejlő filmes lehetőségeket még abszolút nem merítette ki senki, sőt!

Ezt a bűnös mulasztást igyekszik pótolni a Deathgasm című tavalyi új-zélandi horrorkomédia, amit ha időben megtekintek, talán még a 2015-ös horrorfilmes kedvenceimet összesítő listámra is feltettem volna. Ebben a filmben két gimis metálarc hozzájut egy kottához, aminek a segítségével olyan túlvilági dallamot sikerül eljátszaniuk, amely gonosz erőket szabadít fel, és a Gonosz halott filmeket idéző démoni megszállottságot okoz a környezetükben lévőknek.

A lentebb terpeszkedő pontszám csak annak köszönhető, hogy jómagam is a fémzene-rajongók tagja vagyok. Ha nem az lennék, kb. 5-6 pontra értékeltem volna ezt a harsány, vérben és leszaggatott testrészekben tocsogó, a metálosokkal összekacsintó, illetve eléjük görbe tükröt tartó alkotást. A film alapötlete egyszerűen nagyszerű, és a '80-as éveket idézően FUN, a főszereplő bemutatása és a felvezetés kiváló, ráadásul nem egy fergeteges geggel (pl. agyahagyott klipforgatás, műbrokis démonzúzás) is gazdagabb lehettem a produkció megtekintése által. Viszont néhány amatőr megoldás, gagyi trükk és cselekményszövési, illetve dramaturgiai malőr is bejátszik a képletbe, ami összességében megakadályozza az alkotást abban, hogy mondjuk a hasonlóan új-zélandi Hétköznapi vámpírok "instant klasszikus" státuszába emelkedhessen.

Mondjuk azt simán el tudom képzelni, hogy bizonyos black/death metálos körökben majdan kultikus státuszt vív ki magának a mű... 

 7,5/10

A Deathgasm teljes adatlapja a Mafab (Magyar Film Adatbázis) oldalán

the-hallow_still_2.jpg

The Hallow (2015)

Egy fél évvel ezelőtt, a The Hallow (avagy the Woods) előzetese kapcsán elég lelkes voltam, főleg amikor azt láttam, hogy - és itt idézem magam - "Benjen Stark" lángoló kaszával a kezében védelmezi a családját valami mondabeli démonnal szemben az ír erdőkben. Most, a kész film megtekintése után úgy vélem, hogy lehetett volna ütősebb is a végeredmény, de sokkal-sokkal rosszabb is.

A történet szerint a főszereplő kis család (apa, anya, és egy kisbaba) Londonból az ír erdőségbe költözik. A családfőt a munkája a vadonhoz köti, de a titokzatoskodó, mogorva helyiek valami babonás okból kifolyólag nem igazán szívlelik, hogy a férfi folyton a fák között mászkál. A horrorfilmek jó hagyományai szerint aztán a pesszimisták megjegyzései beigazolódnak, és a család halálos veszélybe kerül.

A film rendezője és társ-forgatókönyvírója, Corin Hardy effektmesteri gyökerekkel rendelkezik, és ez meg is látszik a produkción. Az erdőből előmászó, jobbára praktikus trükkökkel megvalósított rémek elsőrangú maszkokkal rendelkeznek, a fényképezés is pazar, a látvány tehát nagyszerű. Az egész film hangulatos alkotás, korrekt színészekkel, és ha mindez még nem lenne elég, a mű a választott alzsánerébe, a szörnyhorrorba még kever egy kis környezetvédelmi mondanivalót, némi biohorrort, plusz egy adag "megszállottságával viaskodó családfő"-motívumot is. Mindez azonban csak arra elég, hogy a tavalyi év egész jó horrorfilmjei közé soroljuk, az átütő erő ugyanis hiányzik az alkotásból. A produkció kétségtelenül míves külsőségekkel rendelkezik, de sajnos túl kevés újító erő, dinamika, és - mondjuk ki - tökösség szorult belé. Corin Hardy ígéretes rendező, de forgatókönyvíróként a tetszetős alkotóelemeket nem tudja igazán hatékony formában összefogni. Feszesebb vágással, jobban kihangsúlyozott csúcspontokkal, és merészebb hozzáállással nagyszerű film kerekedhetett volna belőle, így azonban "csupán" jó lett.

Mindenesetre Corin Hardy rendezőre még érdemes lesz odafigyelni, lehet, hogy következő filmjéből, a totál feleslegesnek tűnő Holló-remake-ből ki tud majd hozni valami értékelhetőt?

7/10

A The Hallow teljes adatlapja a Mafab (Magyar Film Adatbázis) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr288302750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása