A visszatérő / The Revenant (2015)
2016. január 09. írta: !Márk!

A visszatérő / The Revenant (2015)

the-revenant-image-leonardo-dicaprio.jpgAlejandro Gonzalez Inarritu tavaly meghódította a filmvilágot a Birdman sikereivel, és a 2016-os díjszezonra ismét jelentkezett egy elsőre kompetensnek tűnő mozival. Tagadhatatlan, hogy A visszatérőnek megvannak az óriási momentumai, de összességében nézve nem tartom többnek egy lélegzetelállítóan fényképezett blöffnél.

Hugh Glass-t (Leonardo DiCaprio) medvetámadás éri a vadonban, akit társai halottnak vélnek, így hátrahagyják őt, élükön Fitzgerald-dal (Tom Hardy), aki a csapattal ellentétben szándékosan nem nyújtott segítséget. Hugh dacolva a természet kegyetlenségeivel elhatározza, hogy bosszút áll, ha törik, ha szakad.

the-revenant-fn01.jpgNagyon ambivalens érzéseim vannak a filmmel kapcsolatban. Egyfelől olyan atmoszférát és olyan filmtörténeti pillanatokat képes teremteni, amire csak az Inarritu-féle elvont zsenik képesek. Másfelől azonban nem érzem úgy, hogy maradéktalanul sikerült volna összekapcsolni ezeket a "nagy pillanatokat", és egységes történetté kovácsolni őket. Ugyanis A visszatérő indokolatlanul hosszú. A sztori nem annyira életképes, hogy két és fél órán keresztül le tudja az embert nyűgözni. Persze az üresjáratok alatt lehet gyönyörködni Emmanuel Lubezki párját ritkító vizualitásában (szegény Roger Deakins idén sem fog aranyszobrocskát kapni), de a szimbolikákkal feltöltött, lassabb, kimértebb jelenetek inkább visszaesésnek tűnnek azokhoz a percekhez képest, amikor székbeszögezően parádés A visszatérő.

Bevallom őszintén, a DiCaprio-Oscar mizériától már herótom van, és A visszatérő megnézése után továbbra is meggyőződésünk lehet, hogy mekkora színészóriásról van szó, aki ugyan nagyon megkapóan alakít, de ha végül eljönne a hihetetlennek vélt apokalipszis (értsd: Leo Oscar-t nyer), akkor inkább olyan érzések kavarognának bennem, hogy miért pont ezért az alakításáért? Akitől viszont a lélegzete is eláll mindenkinek, az Tom Hardy. A Legendát ugyan még nem volt alkalmam pótolni, de Hardy olyan zsigeri precizitással hozza a velejéig romlott figuráját, amit bűn lenne nem jutalmaznia az Akadémiának. Inarritu nekem mindig is túl egyedi látásmódú rendező volt ahhoz, hogy maximálisan be tudjam fogadni a műveit, de azt teljes őszinteséggel el tudom ismerni, hogy ahogy ő vezeti a színészeit, azt tanítani kellene!

Abszolút minőségi munka lett A visszatérő, amit még a túlnyújtottsága és vontatottsága miatt is meg kell nézni a moziban, mert lehet akármilyen házimozi berendezése az embernek, ezt a fajta vizuális orgazmust teljesen csak a moziteremben lehet átélni. A teljesebb élményhez pedig bőven le lehetett volna vágni a filmből 30-40 percet is akár, így az én szívemben megmarad egy felemás, ámde figyelemre méltó alkotásnak.

7/10

A visszatérő teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr308252450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borosnyuszi 2016.01.09. 20:24:08

Az rövid bekezdést követően az volt az érzésem vagy nem láttad a filmet vagy belealudtál az elejébe.
1. A társai nem hiszik halottnak Di Capriót sőt igyekeznek megmenteni Őt (kivéve Tom Hardyt) azért hagyják hátra mert nem tudják a sziklákon felvonszolni Di Capriót. Ezért úgy döntenek három önként jelentkezővel hátrahagyják Leót és visszajönnének érte megfelelő felszereltséggel.
2. Di Caprió nem a hátrahagyás miatt áll ,,bosszút,, (az idézőjel szándékos de nem akarom ellőnni a végét) hanem mert Tom Hardy leszúrja Di Caprio félig indián fiát. Tom Hardy sikeresen meggyőzi Leót, hogy hagyja fájdalommentesen átsegíteni őt a túlvilágra ekkor lép közbe Leo fia.

Ami Tom Hardyt illeti csak egyetérteni tudok (de erről írtam már egy másik posztban) simán jobb mint Di Caprio. Ha, film Oscar díjat kap azt két dologért kaphatja meg, jogosan: Operatőr és legjobb férfi mellékszereplő díj. Di Caprio tényleg mindent megtesz, néha túlzottan is sokat szenved de, bitony Hardy ellopja előle a showt. Amikor éppen Leo ,,lábadozását,, követtem alig vártam, hogy visszatérjen a film Hardy-hoz, annyira jól hozza a karakterét. Egyszerűena film legjobb pillanatai azok amiben Tom Hardy is szerepel. A többi színészre sem lehet panasz érzésem szerint nem lőttek mellé a castingnál. DE tegnap újráztam a Félszeműt és beugrott mennyivel jobb lett volna a Visszatérő ha a főszerepet Jeff Bridges kapta volna Caprio helyett.

Ps. talán tényleg lehetne rövidebb.

Nálam 9/10 de csak Di Caprio miatt húztam le egy pontot.

Zelig 2010 2016.01.10. 21:54:28

Kompetensnek tűnő mozi?

Zelig 2010 2016.01.10. 21:57:51

Abszolút minőségi munka lett A visszatérő, amit még a túlnyújtottsága és vontatottsága miatt is meg kell nézni a moziban, mert lehet akármilyen házimozi berendezése az embernek, ezt a fajta vizuális orgazmust teljesen csak a moziteremben lehet átélni.
A miatt esetleg ellenére vagy ilyesmi, kéne még tanulni magyar nyelv.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.01.12. 23:58:36

Én személy szerint semmi kettősséget nem érzek a filmen, nem egy pörgős darab, de elég jól ki van számolva a tempója és szó nincs arról, hogy dögunalmas és lenyűgöző részek váltogatnák egymást. De tényleg, Lubezkinek ettől a mindenhol ugyanolyan kimértséggel úszó kamerájától egyáltalán nem érzékelni, hogy most éppen akciójelenetet vagy mozdulatlan szenvedést látunk.
És azt sem mondanám, hogy a sztori nem volt elég, én éppen ellenkezőleg éreztem, hogy a végére már szerencsétlen Glass-szel annyi szörnyűség történik, hogy egy kicsit megcsömörlöttem és érzéketlenné váltam tőle.

@borosnyuszi: Nem jönnének vissza érte, a százados/kapitány még konkrétan el is mondja, hogy maradjanak 2-3 napot, amíg meghal, és temessék el rendesen.

Az viszont igaz, hogy a fia miatt indul bosszút állni, bár szerintem ez az utolsó fél óráig szerintem nagyjából irreleváns is, mert addig kb. csak a túlélésért küzd.
süti beállítások módosítása