Fekete mise / Black Mass (2015)
2015. november 06. írta: danialves

Fekete mise / Black Mass (2015)

A gengszterfilm halott, és mi nem élvezzük

blackmass_depp_edgerton.jpgMost már lassan nem lesz olyan kritikám a témában, amelyet ne úgy kezdenék, hogy alaposan át kell gondolnia, mibe kezd bele, aki egy gengszterfilmhez fog. De ezúttal kénytelen vagyok kategórikusan kijelenteni, hogy a klasszikus gengsztermozi halott, és bármilyen próbálkozás ebben a műfajban csak megnehezíti a méltó elmúlást. Tavaly ilyenkor a Piszkos pénz csendes, kis léptékű megközelítése nagyjából kipipálta az utolsó lehetőségeket is, ráadásul hatalmas fityiszt mutatott a kortárs Scorsese-imitátoroknak - utólag visszanézve többek között a Fekete misének is. Scott Cooper műve ugyanis egy klasszikus gengsztereposz szeretne lenni, de ezen az akaráson kívül semmi más nincs benne.

Pedig ahogy a Legendában is láthattuk, a receptet már kívülről lehet fújni: vegyünk egy 30-40 éve élt notórius bűnözőt, mutassuk be a felemelkedését (nem árt, ha néha humorosan kihangsúlyozzuk, a 70-es évek mennyire más volt, mint jelenünk), ne féljünk minél több véres gyilkosságot beleszőni a történetbe, majd jöhet is a szükségszerű bukás. És ha úgy vesszük, Cooper egy korrekt portrét rakott össze Whitey Bulgerről (Johnny Depp) és az őt segítő Conelly ügynökről (Joel Edgerton) - csak éppen mindezt annyira sótlanul és felszínesen, mintha egy megfilmesített Wikipedia-szócikket látnánk.

black-mass-johnny-depp1.jpgA kétórás játékidő során módszeresen végigvesszük főhősünk karrierjének összes fontosabb eseményét, és azok alapján látszik, hogy Whitey Bulger élete a megfelelő kezekben akár hálás téma is lehetett volna, azonban ez a szkript képtelen felmutatni bármit, amelyen keresztül jobban megérthetnénk a szereplők mozgatórugóit, a korabeli Dél-Boston világát és maffiájának mechanizmusát. A mű gyakorlatilag Bulger pszichopata ámokfutásának epizódjait fűzi össze a neki falazó Conelly egyre kínosabb hazudozásával, de semmit nem tud megragadni például a két szereplő látszólag különleges kapcsolatából, arra pedig esélye sincs, hogy egy olyan moralitásdrámává váljon, mint például A tégla volt. A képernyő sarkában, az eseményeket narráló karakterek félmondataiban felvillan ugyan egy egész bűnszervezet és egy sajátos harctérré változó Boston, de ennyire háttérbe szorulva képtelenek megadni azt az egyedi ízt a műnek, amelytől nem csak egy újabb tipikus, a legkevésbé sem magával ragadó gengsztersztori lenne. A Fekete mise alapélménye végső soron az, hogy nem értjük: egyedül az tiszta, hogy a szereplők mit csinálnak, de a "Hogyan?"-ra már bajosan adja meg Scott Cooper a választ, a "Miért?"-nél pedig végképp elbukik. Potyautasként mindig ott ülünk főhőse mögött az autóban, de a fejébe már nem láthatunk bele - így pedig mi értelme bárkiről is filmet rendezni?

A rendező azonban ha nem is tud egy ilyen alapos koncepciót összerakni, egy-egy jelenetben egészen jól meg tudja ragadni figuráit, és így életben tartani alkotását. Johnny Depp minden feltűnésével uralja a vásznat, hol fenyegető jelenlétével, hol az abszurd humorral irányítva magára a figyelmet, és legutóbbi alakításaival ellentétben ezt nem bohóckodva, hanem teljesen visszafogottan teszi. De végül másodhegedűssé válik Edgerton mögött, aki valamit képes visszaadni karakterének abból a tragédiájából, amelyet a film képtelen elmesélni. És valahogy hasonló módon érezni a produkció egésze kapcsán: tudna miről beszélni, de addig satírozták a részleteket, amíg egy jellegtelen és élvezhetetlen masszává redukálták.

A Fekete mise tulajdonképpen klasszikus példája azoknak a filmeknek, amelyet úgy ülünk végig, hogy aztán nem tudunk számot adni arról, hova folyt el az elmúlt két óra: végig olyan felszínes, mintha egy pár száz karakteres újságcikket olvasnánk, célja pedig látszólag nincs semmi ennek a történetnek az elmesélésével. Tökéletes, ha valaki nem lexikonokat biflázva szeretne információt szerezni Whitey Bulgerről, de egy ilyen funkció nagyon kevés egy mozi számára. Abban bízhatunk csak, hogy előbb-utóbb kifogy a filmvilág a megfilmesíthető maffiavezérekből, és akkor talán ilyen alkotásokkal sem kell többet rúgni a gengszterfilm hullájába.

6/10

A Fekete mise teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr448054834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xhalapex 2015.11.19. 12:39:52

Bár ne néztem volna meg. Annyira semmilyen ez a film, hogy már fáj. A kritikák előtt azt gondoltam, hogy végre lesz egy tökös gengszter film, vagy valami izgalamas paradigma váltás, de semmi. Rosszabb mint a rendező előző filmje, pedig én azt is untam. 5/10
A régi jó dolgokból már nem maradt semmi... :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.11.19. 14:47:59

@xhalapex: Pedig én még figyelmeztettelek is külön twitteren. :(

xhalapex 2015.11.19. 17:23:25

Igen, és az elvárásaimat alacsonyabbra is helyeztem, de titkon reméltem, ha nem is lesz gengszter alapvetés, talán annyira jó lesz mint egy átlag blockbuster. Ráadásul ennek a csávónak, sorra jobbnál jobb színészek írnak alá, de mindhiába.
Johnny Depp-től pedig a Donnie Brasco után ez olyan mint BKK járat húgyszag nélkül.
DE ..., leadták legalább a Revenant előzetesét előtte, azt élveztem. :D

K.Leslee 2015.11.20. 15:19:52

Minden fuggetlen blogon azt olvasom hogy ez egy gyenge film lett, ennek ellenere itt a UK-ben mindenhol olyan jelzokkel illetik a plakatokon, buszokon, hogy:
'Best performance from Johnny Depp' ****
'Gripping' ****
'One of the best modern thrillers' ****

Tudom hogy ez nem egy ujkeletu jelenseg, de nekem ez a fo oka annak hogy a mainstream mediaban nem olvasok filmkritikat.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.11.20. 17:45:03

@K.Leslee: Még a Transformersnél is akad öt ember, akiktől ugyanilyeneket lehetne idézni, ez szerintem nem megdöbbentő. Bár lehet, hogy az angoloknak van valami ilyen fétise, mert a Legendát is nagyon szerették.

K.Leslee 2015.11.20. 18:17:17

@danialves: ugy altalaban szeretik a gengszterfilmeket.
süti beállítások módosítása