Writers' Block: Gladiator 2 by Nick Cave
2015. május 05. írta: danialves

Writers' Block: Gladiator 2 by Nick Cave

[A FORGATÓKÖNYV INNEN TÖLTHETŐ LE]

Történt, hogy Russell Crowe odaállt Nick Cave elé, hogy írjon már egy folytatást a Gladiátornak. Cave visszakérdezett: "De te nem haltál meg a film végén?" "Oldd meg" - válaszolta az ausztrál színész. A többi pedig történelem lehetne, de szerencsére Cave munkája végül nem győzte meg az illetékeseket. Elnézve, hogy milyen irgalmatlanul nagy ökörségeket írt össze, teljes joggal.gladiator-2.jpg

Crowe kérésének megfelelően a Gladiátor 2 azzal kezdődik, hogy Maximus feléled a purgatóriumban. Itt megtudja, hogy a római istenek nem engedik be a mennyországba, méghozzá azért, mert őt akarják felhasználni arra, hogy megölessék Héphaisztoszt, aki meglehetősen meggyengítette őket azzal, hogy egy új hitre tért át. Maximus azonban hamar inkább az egyistenhívő Héphiasztosz szolgálatába áll, aki visszaküldi az élők világába, hogy az üldöztetett keresztények segítségére legyen. Ez pedig már csak azért is érdeke főhősünknek, mert felesége alkuja nyomán fia életben maradhatott, és keresztényként most komoly veszélyben van.

Az elején még azt hittem, Cave fogta a Gladiátort, és egy istenekkel teleszőtt fantasyt varázsolt belőle (nagyjából, mint a Titánok harca), azonban hamar be kellett látnom, hogy ez csak egy nagyon bonyolult és elmebeteg megoldás Maximus felélesztésére, egyben pedig csak a bevezetés a mű valódi témájához, ami a keresztényüldözések. A gyakorlatban ez pedig azt jelenti, a 30-40. oldaltól kezdve főszereplőink arról vitatkoznak, hogy vissza lehet-e ütni (mert ugye Jézus azt mondta, hogy nem), az antagonista a császárral tárgyal arról, hogy hogyan lenne a legmegfelelőbb megszabadulni ettől a problémától, eközben pedig Cave lelkesen küzd azért, hogy Maximus fiát, illetve az első részből még Jubát is visszaerőszakolja a könyvbe.

Az első fele ennek még nem is lenne probléma, ugyanis az elnyomott keresztények dillemáit többnyire érdekesen ragadja meg a szerző, aki egy-két viszonylag korrekt karakterívet is fel tud rajzolni. Csak éppen arra nem jöttem rá a 103 oldal alatt, hogy mi köze van ehhez a Gladiátor koncepciójának, ha az aréna egyszer jelenik meg benne (akkor sem Maximus révén), akciójelenet ezen kívül csak 2-3 kisebb van benne, Maximus pedig mintha maga sem tudná, hogy mit akar ebben a történetben. Ehhez sikerül még hozzákeverni egy szellem-mentort, aki folyamatosan életben tartja a zavaros túlvilági szálat, különböző bizarr jeleneteken keresztül. Azonban az igazi gyomrost az utolsó nagyjából 10 oldal jelenti, amikor Cave-nek teljesen elgurul a gyógyszere, és egy minden addigit alulmúlóan értelmetlen befejezésre hozza ki a szkriptet.

Nem tudom leküzdeni azt az érzést, hogy Nick Cave-nek volt egy saját forgatókönyve a keresztényüldözésekről, és amikor Crowe-val összefutott, úgy gondolta, hogy minimális változtatásokkal tulajdonképpen el fog menni Gladiátor 2-nek. Ami azonban ebből a keverékből született, az a legkevésbé sem lett volna méltó az eredetihez, sem jellegében, sem minőségében, úgyhogy mindannyian jobban jártunk, hogy a Gladiátor 2 csak papíron létezik.

----------------

Múlt héten a Yellowstone Falls-ra esett a választásotok a 2014-es Black List-es forgatókönyvek közül, most viszont választanotok kell, hogy melyik szkript legyen a szerencsés két hét múlva, íme a jelöltek:

Aether by Krysty Wilson Cairns

A közeli jövő Londonjában egy technológia üti fel a fejét, amely képes arra, hogy hangokat órákkal azután is felvegyen, hogy kiadták őket. Harry Orwell nyomozó, aki egyben a módszer feltalálója is, egy tesztprogram során egy gyilkosság fő gyanúsítottja lesz.

Tau by Noga Landau

Egy okosházban fogvatartott nő rájön, hogy az egyetlen esélye megszökni elrablójától, ha a házat vezérlő számítógépet alkotója ellen fordítja.

North of Reno by Banipal Ablahad és Benhur Ablahad

Egy lecsúszott börtönőr megpróbál megölni egy frissen szabadult rabot, és ellopni az elrejtett 500 ezer dollárját.

Martriarch by Eric Koenig

Egy börtönpszichológusnak 48 órája van megtudnia egy sorozatgyilkos utolsó áldozatának hollétét, mielőtt az illetőt kivégzik.

Situation Comedy by Cat Vasko

Egy fiatal nő felfedez egy udvart, amely egy szitkomszerű univerzumba vezet, ahol ő lesz a tévésorozat főszereplője.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr797403782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cucuminator 2015.05.09. 13:01:00

Nem lehet, hogy az egészet poénnal szánta? Cave-től kitelik. :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.05.09. 13:02:56

@Cucuminator: Az még elmebetegebb dolog, h valaki ennyi munkát öl egy poénba. :D

Cucuminator 2015.05.09. 13:04:55

@danialves: Nick Cave! Nick Cave! Ő az a figura, akiből ezt simán kinézem. :D
süti beállítások módosítása