Sírok között / A Walk Among the Tombstones (2014)
2014. december 11. írta: danialves

Sírok között / A Walk Among the Tombstones (2014)

a-walk-among-the-tombstones2.jpgA Holtodiglan kapcsán követtem el azt az eszmefuttatást, hogy a krimi és a hozzá hasonló zsánerek gyakorlatilag tetszhalott állapotával még akár jól is járhatunk: csak azok a koncepciók valósulnak meg így, amelyek igazán kiválók tudnak lenni. A Sírok között láttán viszont vissza kell vonjam ezt a bátor kijelentést, ugyanis Scott Frank alkotása pontosan azt a középszert képviseli, ami miatt a stúdiók inkább a low-budget horrorokat gyömöszölik be tucatjával az ilyen produkciók helyére.

Matthew Scudder (Liam Neeson) egy kiégett ex-rendőr és egyben illegális magánnyomozó. Legújabb ügyfele arra kéri, hogy találja meg a feleségét, akit elraboltak és a váltságdíj kifizetése ellenére brutálisan megöltek. Miután főhősünk beleássa magát az ügybe, hamar kiderül, hogy nem egyedi esetről van szó, illetve az sem véletlen, hogy ügyfele hozzá fordult, és nem a rendőrséghez. A nyomozó viszont nem adja fel, és úgy dönt, szembeszáll a kegyetlen gyilkosokkal.

a-walk-among-the-tombstones-wallpaper.jpgLawrence Block könyvének adaptációját igazán jó lelkiismerettel nehéz lenne kriminek besorolni. Az effektív nyomozás meglehetősen kevés a lépésben haladó történetben, amelyben olyan mellékzöngék vonják el a figyelmet a főszálról, mint főszereplőnk alkoholista múltja, "aranyoskisgyerek" sidekickje és a bűnügy szövevényes háttere. Szerencsére a forgatókönyv is belátja ezt, és igen hamar áthelyezi a hangsúlyt az elkövetők kilétének firtatásáról a velük való leszámolásra, azonban ez sem sikerült túl hatásosan. Eleve a finálé és bizonytalan lezárás sem képes semmilyen katarzist nyújtani, de a fő gond sokkal inkább az, hogy hiába stílusos Scott Frank rendező munkája, mindvégig átlagos hatást kelt.

A mű szeretne a különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságokkal valami olyasfajta neo-noir atmoszférát teremteni, mint amilyen Dennis Lehane műveinek sajátja, de a morális pesszimizmusnak, a sötét környezetnek és ambivalens főhősünknek sem súlya, sem célja nincs ebben a sztoriban. Az ennek csak a kisebbik része, hogy Matthew Scudder nyomozó egy kissé klisés (és a filmben eléggé erőltetetten ábrázolt) alkoholizmuson kívül sok árnyalást nem kap. A nagyobb gond az, hogy az alkotók képtelenek tartalmas gondolatokat, de önmagában gondolatokat megfogalmazni a vásznon ábrázolt és a szereplők által egyre jobban felfedezett erőszak kapcsán, amely így már erősen az öncélúság határmezsgyéjén mozog.

Így végeredményben egy, a ponyva felső határán helyet foglaló tucatkrimit kapunk, amelyben Scott Frank ugyan képes a cselekményt biztonsággal elvinni A-ból B-be, és még néhány hangulati elemet is meg tud ragadni, de az összkép kifejezetten semmitmondó és felejthető. Viszont kétségtelen, hogy vannak ennél rosszabb bűnügyi thrillerek is, így a műfaj szerelmesei legalább a középszer biztonságát megtalálhatják ebben az alkotásban.

6,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr726973581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.11. 19:02:45

Hát.. a diagnózis sajnos az utolsó betűig pontos, de azért ne csinálj ilyet túl gyakran, mert így hogy a picsába fogunk vitatkozni? :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.11. 23:25:33

@Santino89: Szerintem ha megkéred scalt, akkor biztos tud neked olyan 1-2 éves posztokat mondani, ahova jöhetsz vitatkozni, gondolom, alapos munkát végzett és van pár neki felírva a rólam szóló noteszében. ;)
De nyugi, nemsokára jön a túlértékeltes listám, abban szerintem magadtól is fogsz találni bőven muníciót. :D

Btw ezek a biztonsági játék filmek annyira semmilyenek, hogy szó szerint nincs bennük semmi, amin vitatkozni lehetne. Őszintén szólva én még nem láttam embert, aki egy ilyen jellegtelen valami kapcsán képes lett volna vitába bonyolódni.

K.Leslee 2014.12.13. 19:29:33

Ez a film az atlagos es a rossz kozott billeg valahol.
süti beállítások módosítása