John Wick (2014)
2014. november 08. írta: danialves

John Wick (2014)

johnwick.jpegTöbb akciófilmet kéne kaszkadőröknek adni! Ez a John Wick legnagyobb tanulsága, ugyanis a produkciót jegyző két úriember eddig kismillió filmen (pl. a Mátrix-trilógián vagy a V, mint Vendettán) dolgozott second unit és kaszkadőrrendezőként, sőt, előbbi Brad Pitt és van Damme, utóbbi pedig a Mátrixban Keanu Reeves dublőre volt, ennek megfelelően pedig munkájuk itt is bámulatosan néz ki. De szerencsére a mű érdemei nem merülnek ki ennyiben.

John Wick (Keanu Reeves) éppen eltemette feleségét, azonban rájár a rúd: napokkal később egy orosz gengszter fia (Alfie Allen) az ő kocsiját szemeli ki eltulajdonításra. A bajok ott kezdődnek, hogy a srác mindeközben megöli John kutyáját, aki feleségének búcsúajándéka volt. De ami számára még súlyosabb következménnyel jár, hogy főhősünk valójában visszavonult bérgyilkos, aki így újra előveszi a fegyvert, és bosszúhadjáratában egy hadsereg sem állíthatja meg...

John-Wick-16.jpgAlapjaiban a John Wick sem különbözik az ezer másik bosszúsztoritól, amelyeket idáig a filmvásznon láttunk. Hozzáállásában azonban nagyon is: ha A védelmezőre azt mondtam, hogy próbált minden sablonhoz kreatívan nyúlni, a John Wick fogta az összes zsánerklisét, és szinte minden elemnek a szöges ellentétét húzta meg. Az első és legjellegzetesebb eredménye ennek a forgatókönyv egyenesen szatirikus humora, ahogy a sablonmegoldások és sablonszövegek helyét parodisztikus kiszólások foglalják el. Ennek ellenére azonban a mű mindvégig képes arra, hogy a megfelelő pontokon megtartsa a komoly hangvételt - mondhatni, megkaptuk a világ első akciófilm-dramedyjét. De például a kötelező érzelmes flashbackeket is annyira sallangmentesen sikerül lepörgetni, hogy egy percre nincs esélye a filmnek a szentimentalizmus csapdájába esnie.

Hasonló ismertetőjegye még a filmnek a pisztoly-közelharc keverékekből kialakuló egészen egyedi koreográfiák, amelyek annyira jók, hogy nem egyszer a David Leitch - Chad Stahelski páros még ahhoz veszi a bátorságot, hogy egész sokáig vágatlanul futtassa a küzdelmeket. A mű stílusához pedig jócskán hozzájárul Jonathan Sela operatőr munkája is, és kénytelen vagyok megint A védelmezőt idecitálni: amire ott Mauro Fiore (Oscar-díj ide vagy oda) képtelen volt, azt most kollégája remekül valósítja meg. A jó érzéssel használt ellenfények, a következetesen alkalmazott, de soha nem tolakodó színhasználat egy jellegzetes képi világot és hatásos atmoszférát teremtenek.Ehhez járul még a leginkább betétdalokból álló soundtrack, amely akár indie rock-ot, akár valamilyen elektronikus témát vesz elő, mindig csak fokozni tudja a film tökösségét. Márpedig abból végeredményben nem szenvedünk hiányt: a néma bosszúállóvá váló Keanu Reeves eltökéltsége remekül szűrődik át a vásznon, a bátran, de nem öncélúan használt erőszak csak fokozza az élményt, amelyet az okos egysorosok (vagy éppen alkalmasint a néma csend) tetőznek be.

Egy-két erőltetett poén, szükségszerű klisé azért becsúszik az összképbe, így végül a John Wick nem lett az a tökéletes akciómozi, mint amilyennek eddig lefestettem, de a műfajon belül bizony ettől függetlenül ott van az év legjobbjai között. Éppen ezért fájdalmas, hogy jelen állás szerint hatalmas siker helyett inkább lesz belőle rétegfilm, miközben a nézők özönlenek egy Expendables 3-ra. Úgyhogy ha neked is fájt, hogy a The Raid 2 elkerülte a magyar mozikat, akkor most ez egy kiváló alkalom, hogy jelezd, van még igény itthon az igényes akciófilmekre.

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr226872601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Razzul 2014.11.08. 11:42:44

Jó lett az írás, és ami még ennél is meglepőbb, hogy a film is. :) Az első kritikák megnézése után volt nálam szemöldökhúzogatás rendesen.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.08. 13:20:50

Vov. Ennyire jó. Remékni se mertem. Bittam benne, de mégis.

Nyílméregbéka 2014.11.08. 20:36:19

Jövő hétre ezt néztem ki magamnak mozizásra, most méginkább kiváncsi lettem.

Nyílméregbéka 2014.11.22. 04:38:11

Jobb volt szerintem mint a The Raid 2. Egy őszinte, faék-egyszerűségű remek kis oldschool stílusú akciófilm. Leginkább a Takenhez tudnám hasonlítani a hangulatát. 8.5/10

BelaVak 2014.11.27. 10:28:33

Meglepoen szorakoztato film. Nem akar tobb lenni, mint ami, de ahoz tisztessegesen hozza a karaktereket meg az akciot. Kulon pluszpont a Continentalert.

Dr_utcai_arcos 2015.01.14. 20:50:12

Jó a zene. Jó a fényképezés. Jó az akciók. Nincs történet. 6 pont.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.01.14. 20:55:49

@Dr_utcai_arcos: Mennyit is adtál a Sharknado-ra? Csak hogy mit küldjelek nézni, hogy az való neked. :P

MrMundr 2015.01.15. 20:59:14

www.youtube.com/watch?v=0Awl3jT_vdI
elég ezt megnézni és láttad is ezt a vígjátékot

Dr_utcai_arcos 2015.01.16. 17:32:48

@danialves: SPOILER! Mesélj, mi volt a sztori. Hogy ellopják a főhős kocsiját és megölik a kutyuskáját, ezért leöli a fél orosz alvilágot? Na ne...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.01.16. 18:07:24

@Dr_utcai_arcos: Nem nyitok vitát erről egy olyan emberrel, aki leszarja, hogy mi volt a The Signal sztorija, mert csak :P

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.08.07. 13:55:39

nagyon jó film volt. a zenéje különösen tetszett.
és nem láttunk ilyen jó diszkós bunyót a Penge első része óta kábé.
süti beállítások módosítása