Éjjeli féreg / Nightcrawler (2014)
2014. november 07. írta: lisztes

Éjjeli féreg / Nightcrawler (2014)

Amikor megjelent az első ízelítő, a hazai kultúrsznob oldalak heves orgazmust átélve számoltak be róla, de engem valahogy nem fogott meg. Persze, értettem már akkor is, hogy "hú, de lefogyott a Jake Gyllenhaal", meg nekem is feltűnt a Drive-os hangulat, amit az a kicsit több, mint 1 percnyi képsor sugárzott. De ahhoz, hogy "elkezdjem várni" a filmet, kellett az a második előzetes, ami végre már mesélt egy kicsit a történetből is. Abból a történetből, ami egyébként kifejezetten jó.

jake-nightcrawler-poster-1-jake-gyllenhaal-s-nightcrawler-to-close-out-fantastic-fest-nightcrawler-movie-review.jpeg

Főhősünk Louis Bloom nem éppen tisztességes fickó. A kényszer vitte rá, az igaz, de piti tolvajként dolgozgat éjszakánként, amikor egyszer egy kocsikázása során egy baleset történik mellette. A bajba jutott nőn segítő rendőrök munkájára rögtön lecsapnak a videókamerával furikázó keselyűk, hogy a véres drámai felvételeket jó pénzért eladják a hírcsatornáknak. Louis is meglátja ebben a lehetőséget, és sebtiben beszerez egy kamerát és egy rendőrségi frekvenciavevőt, és máris belelendül a munkába...

Egy igazságos világban Jake Gyllenhaal alakítását Oscar-jelöléssel jutalmaznák. És itt most szó sincs arról, hogy lefogyott, vagy hogy kicsit hosszabbra hagyta a haját, hogy aztán zsírosan hátrafésülve azt, rögtön behatárolhassa a néző az általa játszott karakter archetípusát. Nem, itt arról van szó, hogy a színészi eszköztárát ismét újabb manírokkal bővítette (tavaly pl.: egy tikkelős nyomozóval nyomult a Fogságbanban), olyanokkal, amiktől a vásznon látott férfi nem Jake Gyllenhaal, hanem Louis Bloom lett.

nightcrawler-trailer-07232014-091526.jpg

Akármennyire is ködösen hangzik ez, Jake újfent megcsinálta, és (egyébként producerként is közreműködve) leszállította az idei év egyik legjobb filmjét. Jó, mert a színészek kifogástalanul játszanak benne. Louis sosem válik szimpatikussá, mégis közel hozza a nézőhöz. Ez persze egy kicsit a forgatókönyv érdeme is: mindig úgy érezzük, hogy értjük, mit miért csinál, de folyamatosan rátesznek egy lapáttal, és megint borul az elmélet. Tudjuk, hogy nem szereti az embereket, elmondja többször is a film során, mégis bízunk benne, hogy azért EZT már csak nem fogja megtenni...

De megteszi. Megteszi, és ezzel nem csak magát az embert kárhoztatják a készítők, de a nézettségi adatoktól, és az emiatt sok-sok vértől drámától függő TV-csatornákat is. Nem is olyan régen a jelenség kialakulása kapott már egy jó kis humoros kritikát az Anchorman 2-ben, de persze fel lehetne hozni az örök klasszikus Hálózatot is. De talán ennél undorítóbbnak még sosem érezhettük mindezt. Louis ugyanis mint egy robot, céltudatosan egyre messzebb és messzebb merészkedve szarik rá egy isteneset az erkölcsi normákra, és az etika minden íratlan szabályára.

nightcrawler-7.jpg

Jó, mert nem akármilyen hangulat szűrődik át a vászonról. Valóban megidéződik a Drive neonfényes, éjszakai Los Angelese, de a videófelvételek TVadás-szerűsége ad egyfajta realisztikus érzetet mindennek, ami például az előbb citált túlstilizált Refn-műből teljesen hiányzott. A sok éjszakai jelenet miatt meglehetősen nehéz feladat lehetett a fényképezés, de az Éjjeli féregben szinte minden képkocka tökéletes. A hangulathoz egyébként a változatos vágóképek is sokat hozzáadnak, bár azok között van egy-kettő, ami nélkül meglettünk volna (pl.: a gyorsított felvételben mutatott légbábu nagyon amatőr hatást keltett).

És végül jó, mert nemcsak történetben erős a film, hanem a párbeszédekben is. Gyllenhaal olyan szövegeket kapott, hogy fülig érő mosolyt csalt minden alkalommal az arcomra, amikor valamit nyájaskodva, álhozzáértéssel, körmönfont dumával próbált megszerezni. Ezekkel a nagymonológokkal ráadásul nem fukarkodtak a készítők. Ahogy nem fukarkodtak a humorral sem, így megalkotva azt a furcsán hátborzongató, vicces-ijesztő egyveleget, ami a film legnagyobb erőssége.

nightcrawler-movie-review-ec95784f-3d75-4d15-80a5-d2b5aca60718.gif

A sok szép mellett persze akadnak apróbb kifogásolni valók, mint például a kelleténél 5 perccel tovább húzott befejezés, de az erények hosszú sora mindent feledtet a nézővel. A magyar szinkron is jól sikerült, mert noha az elején Csőre Gábor kicsit furcsa volt, ennek a karakternek pont őrá volt szüksége (kicsit Eric Cartmant is eszembe juttatták a mizantróp megnyilvánulásai). Összességében tehát csak ajánlani tudom, és biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb kultfilm lesz az Éjjeli féregből.

9,3255466531214 pont a 10,5499839829821-ből.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr846868845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.07. 11:01:24

Lisztes, Lisztes mindenhol :D

Elég egyedi pontszámokkal értékelsz. Erről esetleg lesz külön cikk is? :D

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.11.07. 11:05:58

@REMY: Nagyon gondolkoztam, hogy megadom rá a 9,3255466531215-öt is, de annyira azért nem volt jó...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.07. 11:23:39

Engem csak az érdekelne, hogy ha 15,619639 pozitívumot és 2,346736 negatívumot írtál, akkor miért csak 9,3255466531214 a pontszám és miért nem 9,424575638?

S.Witwicky 2014.11.07. 20:32:42

Na baszki alig várom,lássam!Nálam Gyllenhall az Enemy-vel belépett a top5 színészem közé!Hatalmas a faszi! :)

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2014.11.13. 20:14:40

@danialves: Igen ezt én sem értem, a kritika alapján legalább 9,8255786541219-et kellett volna kapnia, de mindegy, már hozzászoktam.
Amúgy a film eszetlen jó!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.15. 22:34:16

Nagyon tetszett a film, de nem vagyok maradéktalanul elégedett. Igazából ahogy írod is, médiakritikából láttunk már épp elég ilyet, szociopatából is volt már egy pár a filmvásznon, és őszintén szólva a kettő egyvelegéből hiányzott nekem valami, ami igazán felejthetetlen alkotássá tette volna. (És ami megvolt mondjuk a Gone Girlben.)
Dan Gilroy viszont abszolút lenyűgözött, idáig finoman szólva sem ilyen történeteket írt, rendezőként pedig egészen remek volt, a kínai éttermes jelenetet félelmetesen jól rakta össze.
Viszont sajnos az csúnya hiba volt, hogy Jake nagymonológjaiba semmit nem vágott bele, mert így az összes gagyika lett... ;)
(Btw Riz Ahmedet is nagyon bírtam benne, nekem kezd egyre nagyobb kedvencem lenni a srác.)

szkristof92 2014.11.22. 22:02:28

Mocskosul jól összerakott alkotás, számomra talán a legjobb film az idei évben a Gone Girl mellett, Jake pedig félelmetes volt.

D-verse 2014.11.29. 00:21:27

Egy antiszociális személyiség (avagy pszichopata) portréja, a szatíra és a felismerhetőség kedvéért kicsit erős kontúrokkal megrajzolva.
Az éjszakai L.A. utcáin zajló, fegyverropogós autósüldözésért Michael Mann szerintem odaadná a fél nemtommijét.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2014.12.29. 15:08:37

Brilliáns film! Az mondjuk meglep, hogy úgy írsz kritikát T. szerző egy filmről, hogy azt nem eredeti nyelven nézed, hanem holmi helyi alászinkronizálással... totál ciki.

(pl.: a gyorsított felvételben mutatott légbábu nagyon amatőr hatást keltett). Annak kurvára ott volt a helye!! :)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2014.12.29. 15:14:26

Aki szinkronnal néz egy filmet, aztán pedig a színész játékáról értekezik az becsapja magát és az olvasóit, hiszen a szerző csak PANTOMINOZNI látta Gyllenhall-t!! Úgy pedig igen nehéz maradandót alkotni ha a színész hangszínét, beszédjének ritmusát, mondatainak erejét stb nem adhatja át, hanem "holmi" Csőre Gábor lesz megítélve helyette....

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.12.29. 15:19:41

@Chaoyang: Hát, a sajtóvetítésen így vetítették :)
De egyébként szerintem igenis releváns információ az átlagolvasónak egy filmmel kapcsolatban, hogy hogyan sikerült a szinkron.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2014.12.29. 15:44:14

@lisztes: az egy másik kérdés! Ha már valaki úgy kívánja nézni, mert a feliratokhoz sincs kedve (vagy lehetősége) annak valóban információ...de hát az többnyire elvesz a film értékéből és nem hozzáad vagy megőriz. Szóval ha a filmet ítéljük akkor szerintem fontos eredetiben nézni, utána lehet beszélni a szinkon sikeréről is.. úgy lesz tárgyilagos :)
süti beállítások módosítása