Sorozat: The Walking Dead - 5x01
2014. október 16. írta: Werewolfrulez

Sorozat: The Walking Dead - 5x01

The.Walking.Dead.S05E01.HDTV.x264-KILLERS[20-33-32].JPGEz igen! Végre egy tökös The Walking Dead epizód! Az ötödik évad nyitórésze azoknak fog tetszeni, akik unják már az állandó nyűglődést, a  folytonos moralizálást, és a zombiapokalipszis akciódúsabb oldalát szeretnék látni. A gore-ból ezúttal is kijut a nézőnek, mint ahogy az emberi természet sötét oldala is megmutatja magát, de ezúttal nem ezeken az összetevőkön van a hangsúly. Az ötödik évad első epizódja egy olyan adrenalinbomba, ami már régóta kellett ennek az erősen hullámzó színvonalú sorozatnak.

Az alaphelyzet ezúttal az, hogy Rick és csapata fogságba esett a Terminus nevű településen, ahol a lakók nem kifejezetten gonoszak, inkább csak már régen túl vannak bizonyos erkölcsi gátakon, amiket hőseink még nem léptek át. Az expozícióból nagyon úgy tűnik, hogy Rickék osztályrésze a szisztematikus lemészárlás lesz, hacsak a vadonban kóborló, számkivetett Carol és a Rick kisbabáját dajkáló Tyreese (horrormirror-fanoknak: T-Bone 3.0) ki nem találnak valamit.

A valaha erkölcscsősz seriffként tevékenykedő Rick az előző évad végén eljutott arra pontra, hogy élő emberek torkát harapta át, és családja, bajtársai érdekében Rambo-filmekbe illő jelenetek közepette irtotta az ellent. Ennek megfelelően fogságba esésekor is vészjósló szavakkal, és olyan tekintettel zárta az évadot, ami már sejttette, hogy nem könnyes szemű rimánkodással próbál majd kijutni… hát nem is így lett. Az Andrew Lincoln által mára tökéletesen kidolgozott főszereplő jelenleg olyan, mint egy videojáték akcióhős: kőkemény, nem remeg a kezében a pisztoly, és akció előtt cool egysorosokat vág az ellenfelei képébe.

The.Walking.Dead.S05E01.HDTV.x264-KILLERS[20-26-26].JPGEz nem pusztán a néző szórakoztatása miatt alakult így, nagyon hosszú út vezetett idáig. Ez az út azonban nem ér véget ezen a ponton, Terminus lakói ugyanis pont azt a végletet képviselik, ami Rickből lehet, ha tovább „fejlődik” a nemrég megkezdett irányba. Szerencsére gyermekei, barátai még mindig a „jók” világához kötik, tehát reméljük, hogy van még remény a számára, és nem válik olyanná, mint az ellenségei. Ezzel kapcsolatban Glennek van egy nagyon tanulságos jelenete („mi ilyenek vagyunk”) ebben az epizódban, érdemes nem átsiklani, inkább elgondolkodni rajta.

Rick mellett Tyreese és Carol kapnak viszonylag nagyobb szerepet. Mindketten szimpatikusan oldják meg a sors által rájuk szabott feladatot, különösen a nagydarab néger szála az érdekes, aki az őt ért megrázkódtatások miatt elég nehezen tud újra fegyvert ragadni… de láthatóan puszta kézzel is elég hatékonyan aprítja a zombikat.

The.Walking.Dead.S05E01.HDTV.x264-KILLERS[20-34-44].JPGEzzel a résszel nagyon sikerült eltalálni valamit: a véres jelenetek és a zombimaszkok technikailag talán most a legprofibbak (bár a sérüléseknél még mindig érezhető némi CGI-íz); az események itt pörgetik fel legjobban az adrenalinszintet; az epizód eleji mészárszék pedig olyan szinten brutális, hogy még a sokat látott horroristák is megrökönyödhetnek rajta. Ami a koronát felteszi az egészre, az az élőhalottak használata. Nem akarok túl nagyokat spoilerezni, de hőseink már eljutottak arra a szintre, hogy kiválóan tudják alkalmazni a zombikat a saját céljaik elérése érdekében. Érezhető az evolúció „a menekülök előlük-elintézem őket-felhasználom őket” tengely mentén.

Nem szaporítom tovább feleslegesen a szót. Robert Kirkman története, amely a képregények világából öt éve átcsoszogott a tévék képernyőjére, egy iszonyú tökös résszel indította a szezont. Ha nem tudod, miért nézed még mindig a The Walking Dead-et, hát én megmondom: az ilyen részekért, mint ez a mostani.

A The Walking Dead  teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr716796777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.16. 08:36:45

ahhoz képest, hogy a 4. évad fele arról szólt, hogy megkeressék terminust gyorsan otthagyták szerintem. De ezt már danielves-szel megbeszéltük. :D

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.10.16. 08:39:47

@doggfather: szerintem jó volt, hogy nem nyűglődtek ott sokáig, nem kell minden helyszínen egy fél évadot tökölni :)

Egyébként gyanítom, hogy hallunk még a terminusiakról...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.16. 09:17:08

@Werewolfrulez: persze, sztem se kell "tökölni" mindenhol egy fél évadot, de ha fél évadig építünk valamit akkor ne rendezzük le egy fél rész alatt, nem?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.16. 09:18:05

@Werewolfrulez: Nekem pont az volt a bajom, hogy ha már ennyit nyűglődtünk miatta, akkor ne intézzék el úgy, mintha egy filler epizód lett volna.
De írtam már doggfathernek, hogy ez van sapka - nincs sapka esete nálam, mert ha sokáig szenvednek ott, akkor annak sem örültem volna.
Ennek a résznek az értelmét igazán a jövő fogja megmutatni, mert ha megint átmegyünk egy ilyen farmos szenvedésbe, akkor kár volt az egészért, viszont ha így fog pörögni tovább az évad, akkor egy rossz szavam sem lesz.

Btw a lezárás alapján sokkal inkább azt gyanítom, hogy a Terminust annak idején elfoglaló arcokról fogunk még hallani.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.10.16. 09:59:59

@doggfather: attól még, hogy most elmentek onnan, még nincs feltétlenül lerendezve a Terminus. Meglátjuk mi lesz, minden új megoldásra vevő vagyok, ha nem lassul be megint a sorozat. Abszolút nem leszek csalódott, ha road trip jellegűek lesznek az epizódok.

@danialves: szerintem a Eugene-féle "tudom a megoldást a helyzetre" szálra fogják felfűzni az évadot, a Terminus csak kiindulópont.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.16. 10:40:01

@Werewolfrulez: miután elzombiasították, felégették, és a lakók jó részét megölték az a tippem, hogy de terminus le van rendezve.

Nem akarom elhinni, hogy képesek megjátszani a megmaradt főnöksráccal mondjuk azt amit a Kormányzóval, hogy túlélte, és jön bosszút állni és mindenkit levadászni. Az nagyon nagy ismétlés lenne azért.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.16. 10:41:39

Eugene-től megkérdezték, hogy mi a gyógymód erre mondott valami akkora bullshitet, hogy arra szavak nincsenek egy csomó összeesküvés elméleti közhelyet és ezt mindenki elfogadta mint magyarázatot nah akkor majdnem besírtam.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.10.16. 11:55:34

@doggfather: nem hiszem, hogy konkrétan bosszút állni jön elő, de tuti, hogy előkerül még, esetleg valakihez csapódva, láncos kutyaként, stb. Ez a fickó egészen más, mint a Kormányzó. Nem őrült, csak materialista módon szemlélni az új világot. Nem fog Rickék után loholni bosszúszomjasan, de életben fog maradni, és a látásmódját rá próbálja majd kényszeríteni a többiekre. Szerintem.

Eugene kapcsán - SPOILER? - nem is olyan hülyeség, hogy biológiai fegyverekkel harcolnak biológiai fegyverek ellen. Tehát a végső megoldás lehet, hogy egy olyan mesterséges betegség lenne, ami csak a zombikat öli meg, az élő embereket békén hagyja (mondjuk valami gombafaj, ami a halott anyagot relatíve gyorsan lebontja). Ez azért jóval fantáziadúsabb ötlet, mint a "hipp-hopp mindenki meggyógyul", vagy "ezentúl a meghaltak nem változnak zombivá" típusú gyógyszer.

Mdavid89 · http://iranynewyork.hu 2014.10.16. 13:57:55

Nem értem, miért dicsérik annyira ezt az évadnyitót mindenhol. Jó rész volt, sok akcióval, de nem volt kimagaslóan jó.

Dr_utcai_arcos 2014.10.16. 16:53:18

Pont ideje volt, hogy ezt az "Isten-haza-család" vacakolást lesöpörjék az asztalról. Remélem új fejezetet nyitnak és most a szövet ahogyan jussunk el a végpontba vázra fog ráfeszülni. (Egyébként nézzetek bele a Z Nationbe, szerintem nagyon rendesen súrolja a WD színvonalát!)

fingerbangs 2014.10.16. 17:36:01

ráférne már egy cancelled erre a sorozatra

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.22. 23:46:36

5x02: Ez egy-az-egyben visszatért a régi kerékvágásba, ugyanúgy nem történik semmi, a távolban lebegtetnek szálakat, szóval innen nézve még mindig nem tetszik ez az évad.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.10.23. 00:17:35

@danialves: valóban uncsi volt a második epizód, bár a végén a poén azért ütött. Plusz örülök, hogy

SPOILER ON a terminusiak azt hozzák, amit vártam tőlük. SPOILER OFF

Szvsz nem azzal van a baj, hogy egy-egy évad unalmas, hanem hogy egy-egy rész az. Egy évadból össze lehetne vágni 4 kibeb*szottul izgalmas epizódot :)

OFF: majd valamikor megírom az Under the Dom 2. évadkritikát is, de nem szívesen, borzalmas évad volt... :S

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.23. 00:31:11

@Werewolfrulez: Ugyanaz van, amit már tavaly, a posztomban is írtam, hogy minden értelmes szálat borzasztóan elapróznak. Most is csak kapkodtam a fejem, hogy az előző évad közepére mentek vissza sorban az utalások.
De így meg semmi értelmes nem történik, mert minden szereplő vált egymással két semmitmondó mondatot, azt ezzel meg is van a rész. Egyszerűen ennyi karaktert nem lehet úgy használni, hogy mindig, mindenkinek próbálnak valamit adni az epizódokban.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.10.23. 00:37:40

@danialves: bezzeg a GoT milyen jól megoldja ugyanezt a dolgot...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.23. 00:42:29

@Werewolfrulez: Mondjuk azért a GoTnál is beletellett 4 évbe, mire jól megoldották...
De ott legalább annyi segítségük van, hogy térben eléggé szét vannak szórva a szereplők, szóval minden karakter egy új szituációt hoz. Itt meg azért könnyebben unalomba fordul az, hogy az erdő nem egyik, hanem másik végében dumál két ember.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.10.23. 00:47:21

@danialves: pont most gondolkodtam rajta, hogy lehetne már a sorozatban valami évszakváltás vagy valami... egy kis tél esetleg eső, mert ez így eléggé homogén.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.27. 12:31:26

Ez a rész viszont ügyesen össze volt rakva.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.10.27. 22:41:36

@danialves: holnap nézem meg, azután visszatérünk a témára! :)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.10.29. 12:25:49

@danialves: Na megnéztem a harmadik részt, valóban jól sikerült. A főcím előtti morbid poént én kitaláltam előre (gondolom nem vagyok ezzel egyedül), de így is nagyot szólt, majdnem annyira röhögtem, mint szegény féllábú pajtásunk. Szerintem jó irányba halad a sorozat, a "gonoszok" pontosan azt hozták, amit elvártam, és a "válaszreakció" kegyetlenkedős vonal is teljesen jól működött. Glenn tekintete is mindent elárult arról, hogy mit is érez ezzel az új vezéri attitűddel szemben, ennyi pont elég is volt ahhoz, hogy éreztesse a dolgot, nem kellett kimondani. A menjünk-ne menjünk-veletek megyünk-nem viszed el a buszt nyűglődés kicsit fárasztó volt, de ez a gyengébb jelenet még belefért nálam. Összeségében dinamikus rész volt, nálam külön pluszpontot ért, hogy - SPOILER - Michonne visszakapta a kardját. Anélkül olyan volt, mintha elvesztette volna valamelyik végtagját :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.29. 12:40:23

@Werewolfrulez: nem úgy tűnt, mintha annyira örülne neki, hogy visszakapta, nem? Vagy csak nekem tűnt úgy?

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.10.29. 12:49:04

@doggfather: szerintem beleremegett a gyönyörbe, hogy visszakapta :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.18. 21:01:07

5x05: Ez egy történelmi pillanat, mert ilyen kurva szar részt nem hogy a Walking Deadben, de még tévésorozatban is régen láttam. Eleve az előző epizód egy gyenge önismétlés volt, és ezután bedobják ezt a valamit, borzasztóan generikus flashback-szállal, teljesen kiszámítható és bénán előadott fordulatokkal, ráadásul azok közül is nem egyet már kismilliószor láttunk (kocsival látványos felborulás majd zomibtámadás, asszem Lori csinálta meg és már akkor is gáz volt - de eleve rohadt szánalmas, hogy egy darab épkézláb autót nem tud keríteni senki mérföldeken keresztül). A párbeszédeken meg nem tudtam, hogy sírjak-e vagy röhögjek, ez a "Joey felfedezi a Thesaurust" kategória volt, tök közönséges szövegeket próbáltak shakespeare-i körmondatokká átkölteni, teljesen komikus hatást keltett.
Nálam ez itt kasza, nem várom meg, amíg még egy ilyen nézhetetlen részt kitermelnek magukból.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.11.18. 21:56:42

@danialves: Én még kitartok, bár a hatos epizód sem lett olyan hű de erős. Nem mondanám, hogy nézhetetlenül szar a sorozat (tudom, a Rock n Roll Samurai-hoz képest persze hogy nem ;) ), csak kicsit gyengélkedik a negyedik rész óta. A nézhetetlenül retek most nálam az American Horror Story.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.18. 22:03:15

@Werewolfrulez: Hát ja, csak kicsit sokszor gyengélkedett már kicsit ez a sorozat. De ahogy látod, én azzal a reménnyel kezdtem el ezt az évadot, hogy lesz valami előrelépés (ami btw még mindig nem előrelépés lenne, hanem a 3. évad színvonalának megközelítése), ezek szerintem semmi értelme adnom neki még esélyt.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.19. 12:31:36

nem volt lyan rossz az 5x6, sőt! Kicsit jobban belegondolva simán el tudom képzelni, hogy carol majd valahogy feláldozza az életét mondjuk bethért (akivel majd daryl összejöhet), mert ebben a részben nagyon azt építették, hogy hiába rick meg tyrese véleménye szerint egy érzéketlen állat lett még mindig helyén a szíve lelke.

De az 5x5 kritikán alulian szutyok volt az tuti.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.25. 13:07:08

hát az az 5x7 jó szar volt. mint egy elnyújtott előjáték. de nem élvezte senki sajnos. :S

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.11.25. 18:55:19

@doggfather: egyetértek, KIVÉVE: a Daryl-féle aggyal való fejbeverés határozottan creepy volt, és tetszett :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.26. 09:49:18

@Werewolfrulez: az igen, de az volt vagy 10 mp ami 40 percbe naaaaaaaaaaaaaagyon kevés.

off: ezt az új design-t még szokni kell, nem is kicsit. :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.02. 11:20:58

csak szerintem lett lapos a félévzáró?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.02. 13:56:07

@doggfather: Remélem, hogy nem csak szerinted, mert idegesítene, ha pont azelőtt kaszáltam volna el, hogy jó sorozat lett volna belőle. :D

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.12.02. 15:21:34

@doggfather: sztem nem volt olyan rossz a félévzáró. Mondjuk nem a haláleset rendített meg (kicsit logikátlan volt a dolog), inkább a rész akciódússága tetszett.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.03. 12:17:46

@Werewolfrulez: az akciók is olyan halványkák voltak. Rick autós üldözése,meg Daryl fejlövése tetszett és ennyi.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.12.03. 12:22:28

@doggfather: az tuti, hogy az erős kezdés után megint leengedett a sorozat, és ezen ez a rész sem változtatott döntően. Na mindegy, a remény hal meg utoljára. :)
süti beállítások módosítása