Holtodiglan / Gone Girl (2014)
2014. szeptember 27. írta: danialves

Holtodiglan / Gone Girl (2014)

gonegirl.jpgA műfajfilmek kihalóban vannak, néhány zsáner szinte teljességgel eltűnt, mások kis költségvetésbe, megint mások a blockbusteresedésbe menekültek. Azonban ilyenkor, szeptember-október tájékán újra előtűnnek, és próbálják életben tartani műfajuk folytonosságát. A krimik vonalán tavaly a Fogságban volt ez az alkotás, idén pedig a kis túlzással műfaj-szakértő David Fincher érkezett egy újabb darabbal. Amely arra is rávilágít, hogy mi a jó ebben a kihalás széli állapotban: egyre jobban inspirálja az alkotókat a tökéletesedésre.

Nick Dunne (Ben Affleck) házasságának ötödik évét tapossa Amyvel (Rosamund Pike). Nick falusi legény, aki édesanyja betegsége miatt tért vissza szülővárosába, ez viszont a tősgyökeres New York-i feleségének annyira nem jött be. Ötödik házassági évfordulójukra teljesen megromlott a kapcsolatuk, viszont aznap dél körül Nick arra ér haza, hogy Amy eltűnt. Az emberrablásra utaló jelek miatt a rendőrség rögtön foglalkozni kezd az üggyel. Azonban ahogy egyre több bizonyíték kerül elő, úgy mutat minden egyre inkább Nick felé, a férfi pedig kénytelen eljátszani, hogy nem kívánta a pokolba a feleségét.

gone_girl_22-620x412.jpgValljuk be, egy bizonyos mennyiség után már nehéz újat mondani a krimik között. A tettes kilétére adva van egy véges számú válasz, véges számú csavarral, éppen ezért pontosan azok a filmek tudtak nagyot alkotni, amelyek képesek voltak ennél többet nyújtani, legyen szó a Hetedikről vagy a friss példa True Detective-ről. Krimiként ez a produkció egészen az első nagyobb fordulatig tart ki. Odáig egész jól épülnek fel a rejtélyek, folyamatosan adagolja a forgatókönyv az újabb nyomokat, a karakterek konfliktusai pedig egyre jobban eszkalálódnak. De már eközben is azt venni észre, hogy a filmet szép lassan kezdik eluralni a közgondolkodást kifigurázó momentumok, egyre jobban átszövi a cinikus, morbid humor (szerintem többet lehet nevetni rajta, mint néhány idei vígjátékon), aztán a játékidő felétől teljes pompájában tombolhat a Patrick Bateman-i értékválság és morális pesszimizmus, ahol a bűnügyi szál már csak puszta háttere az eseményeknek.

Félelmetes, hogy Gillian Flynn milyen hátborzongatóan felkavaró, és mégis milyen pontos ábrázolását adja egy házasságnak, de igazából minden kapcsolatunknak, egy igazi lélektani horrort hoz létre a játékidő végére. És bizony senkivel sem bánik kesztyűs kézzel, művéből annyira hiányzik a pozitív hős, hogy Cormac McCarthy is csak elismerően biccentene. A két főszereplő pedig remekül ragadja meg ezt a vonulatot, az általam korábban sokat kritizált Affleck egészen kiváló, de az idáig inkább csak mellékszerepekben jeleskedő Rosamund Pike még őt is elhomályosítja. 

Viszont a tartalmi csúcspont az, ahol Fincher végül elveszti a kontrollt. A folyó nyomozás éppen, hogy csak be-beköszön, csökken a főszereplőn a nyomás, ezzel pedig a feszültség is, hirtelen mindenki borzasztóan enerválttá és passzívvá válik. A film pedig elkerülhetetlenül leül, és innentől kezdve igazán már fel sem tud pörögni, egészen meglepetésszerű az is, hogy egyszer csak véget ér. 

Előrebocsátom, jól szórakozni ezen a filmen senki nem fog. Megkockáztatom azt is, hogy szórakozni sem. (Főleg, ha valaki házastársa oldalán vetemedik a megtekintésére.) Nem mondom, hogy ez elkerülhetetlen lett volna az alapanyag függvényében, viszont ezt a produkciót pontosan azért kell látni, mert gyomorforgatóan őszintén bánik napjaink tabuival és hazugságaival. Ettől pedig nem hiszem, hogy bárki is jól érezné magát, de ugyanez az oka annak, hogy ez a mű könnyen életre szóló élmény lehet. Minden esély megvan rá, hogy a Holtodiglan lesz a 2010-es évek Amerikai pszichója.

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr676732003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

napocskin9 2014.09.27. 16:59:01

Még nem láttam a filmet (de biztosan meg fogom nézni), de a könyvet csak ajánlani tudom mindenkinek. Tényleg nehéz már olyan krimit összehozni, ami meglepő, de rám Gillian Flynn mindhárom regénye nagy hatással volt. Kíváncsi vagyok, hogy a meglepetésfaktort hogy tudták átültetni a filmbe - bár a leírásod alapján nem igazán jól. A könyvben a feszültséget végig nagyszerűen tartani tudta az írónő.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.27. 17:00:52

@napocskin9: Az volt az első dolgom, hogy beszerezzem a könyvet. :D
Meglepetések azért vannak itt is (neked is lesznek, mert elvileg ugye átírták a végét), csak a lendület kissé elveszik egy szakaszon.

napocskin9 2014.09.27. 17:41:19

@danialves: Viszont neked a könyv sem lesz olyan, mert ismered a történetet. :-) De biztos, hogy élvezni fogod, mert nagyon jól van megírva, szerintem. De ha a filmben átírták a történet végét, akkor még én is meglepődhetek.

Lauro 2014.10.03. 23:48:58

"Félelmetes, hogy Gillian Flynn milyen hátborzongatóan felkavaró, és mégis milyen pontos ábrázolását adja egy házasságnak, de igazából minden kapcsolatunknak, egy igazi lélektani horrort hoz létre a játékidő végére. És bizony senkivel sem bánik kesztyűs kézzel, művéből annyira hiányzik a pozitív hős, hogy Cormac McCarthy is csak elismerően biccentene."

Én nem olvastam a könyvet, de szerintem a filmnek a gyengéje éppen az, hogy nem megy bele a házasság lélektanának mélységeibe, már csak azért sem, mert egy olyannyira extrém kapcsolatot mutat be, ami egyáltalán nem enged rávilágítani igazán drámai mélységű összefüggésekre, problémákra. A film kriminek indul, aztán egyfajta lélekrajzává válik egy pszichopata elmének, majd érdekes játékot űz a véletlen által is formált cselekménnyel. Mindez azért gyengíti szerintem a mozit, mert látszik, hogy rá akar menni a házasság kérdésének tabuira, de roppant felszínesen teszi ezt. (Annyira sablonos és kifejtetlen az egész házasság-sztori a beteg anyával, a munkanélküliséggel, a megcsalással stb.) Ez inkább a forgatókönyv sutasága; folyton A szabadság útjai jár a fejemben, az igazán pontos és mély alkotás. Azt aztán tényleg ne nézze meg ember a feleségével.
Fincher hangulatteremtő ereje azonban itt is átütő.
Az idézett bekezdésnek azzal a felével értek egyet, hogy inkább horrorba hajlik a film, de nélkülözi a mélységet - akár egy az idézett McCarthy-féle katartikus és megrázó végkifejletet. (Még annyi, hogy az ikernővér figurája azért egészen stabil értékrendet képvisel, megingathatatlan lelki tükör a tesója előtt, amit a végén mond, az is jóval a két központi karakter fölé emeli, bőven "pozitív" tartományba.)
Én személy szerint várom Fincher visszatérését a Zodiákus óta, de - és ezt azért sajnálom - ezután is várom kell.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.04. 00:13:20

@Lauro: Szerintem sokkal nagyobb baj lett volna, ha a film nagyon aprólékos akar lenni (arra ott van a Blue Valentine), nekem pont az tetszett, hogy nemcsak a házasság tabuira ment rá, hanem a társadalom és a média által sulykolt nő- és férfiképre, a pénzügyiből kifejlődő értékválságra. Ugyanakkor közben felépített egy olyan általános érvényű metaforát, amely végső soron mégiscsak el tudja érni ugyanazt a hatást.

Elkezdtem olvasni a könyvet, és eleinte tetszett, hogy Flynn milyen frappánsan ragadja meg az általad hiányolt részleteket, de most már egyre inkább kezdem úgy érezni, hogy elveszik bennük és ugyanazt sulykolja újra és újra, pedig még csak a harmadánál tartok.

Nyílméregbéka 2014.10.10. 00:12:05

Ma néztem meg, és egyet kell értsek a kritikával mindenben. Baromi jó volt a casting is szerintem, Géza is jól játszott, és még Rosamund Pike is jó volt, pedig őt mindig csapnivaló színésznőnek tartottam, de ebbe a pszichopata szerepben kifejezetten jól jött neki ez a merev eszelős tekintet, ami a sajátja, és amitől minden más szerepre alkalmatlan. Röviden és velőssen, ez egy jó film bassza meg. 9/10.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.10.10. 13:22:07

@Nyílméregbéka: Affleck elképesztően tökéletes volt casting-szempontból. Ez az állandóan villogtatott félmosolya (amit már más filmekben is próbált alkalmazni, rendre sikertelenül) nagyon eltalált adalék volt a karakteréhez, és úgy en bloc a játéka is egyszerre közölt kétségbeesést és közönyt is.

gizmo266 2014.12.21. 10:20:18

Megnéztem belőle 25 percet, aztán otthagytam, annyira unalmas.

Nyílméregbéka 2014.12.21. 14:31:19

@gizmo266: Nem baj ez, nem mindenkinek való, neked ott vannak még a Transformers és képregényfilmek...

gizmo266 2014.12.21. 14:49:45

@Nyílméregbéka:
Nem vagyok óvodás.
Fincher meg a Hetedik és a Harcosok Klubja óta nem csinált jó filmet, csak művészieskedő dögunalmakat. Ennyi.

gizmo266 2014.12.21. 14:51:01

@Nyílméregbéka: Az meg hogy neked tetszett, téged minősít negatívan.

Nyílméregbéka 2014.12.21. 15:59:23

@gizmo266: Ja, tényleg nem vagy óvodás! :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.21. 16:13:43

@Nyílméregbéka: Hát nem a te szádból hangzik a leghitelesebben ez a "neked magas ez a film, menj inkább képregényfilmet nézni" modorosság, Mr. Aki Nem Szereti A Galaxis Őrzőit Az Egy Hipszter Majom. :D

Mondjuk a következetesség sosem volt az erősséged, azt meg kell hagyni, de azért ennyire nem lehet jó dolog a trollkodás, hogy segget csinálj a szádból miatta.

Nyílméregbéka 2014.12.21. 17:49:18

@danialves: Neked aztán most muszáj volt belepofáznod! Ha picit is érdekelne a véleményed, most vitatkoznék és elmondanám miért haromság amit írtál, de...

gizmo266 2014.12.21. 18:40:18

@Nyílméregbéka:
Közel fél órát láttam belőle, és képtelen volt lekötni a figyelmemet, több időt pedig nem akartam rá pazarolni. Ha szeretnéd, Karikor megpróbálok rááldozni még 2 órát, hátha mégsem vontatott szenvedés a hátralévő része. Jó lesz így neked?

Nyílméregbéka 2014.12.21. 19:03:43

@gizmo266: Nem kell senki kedvéért megnézned, nincs nekem azzal bajom, ha egy általam kedvelt film nem tetszik valakinek, izlés kérdésben nem érdemes vitatkozni, én csak azt gondolom, hogy ha valaki csak húsz percet néz meg egy két és fél órás filmből, annak kár véleményeznia azt. Ha valaki nem szereti a lassan kibontakozó történeteket, nézzen blockbustereket, és ezt minden negatív felhang nélkül mondom. Ennyi.
Ha mégis megnézed a "kedvemért" és még sem jön be, vezeklésül hajlandó vagyok én is megnézni egy általad kiválasztott "unalmas" filmet. :D

AldoWinnfield 2014.12.22. 00:26:15

@gizmo266: Aha, ez pont ideális randifilm. Főleg első randinak, végül is jó ha tudja mindkét fél, mire számíthat a lila köd után :D

Nyílméregbéka 2014.12.22. 02:20:01

@gizmo266: Hát, azért randifilmnek durva, a barátnőm időnként a karomat markolászta, látszottak a körmei nyoma a film után. :)
Az Almodovar filmet igérem megnézem az ünnepek alatt...

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.12.22. 09:35:45

Megnéztük a feleségemmel, és beírtuk a kedvencek közé :)
Mindenesetre megegyeztünk, hogy ha nagyon elfajulnának a dolgok közöttünk, inkább megbeszéljük, nem úgy, mint a film szereplői... :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.22. 12:51:17

@Nyílméregbéka: Nem volt muszáj belepofáznom, szimplán csak kedvem volt hozzá.

De amúgy tudom mennyire nem érdekel, gondolom azért írod oda minden egyes posztom alá, hogy mennyire nem értesz egyet, mert magasról leszarod az egészet.
Szóval annyira baromság, hogy segget csinálsz a szádból, hogy készségesen meg is tetted most még egyszer. :D

Nyílméregbéka 2014.12.22. 20:44:46

@danialves: Miért érdekelne a véleményed egy másik kommentelővel folytatott vitában? Ekkora egoista pöcsfej még te sem lehetsz! Ó várj... Mégis.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.23. 11:24:55

@Nyílméregbéka: Igen, látom, annyira nem érdekel, hogy még mindig ezen vergődsz. :D

Őszintén szólva nem is lep meg, hogy ezt tetteted, már korábban is hasonlóan reagáltál, amikor sikerült rámutatnom egy-két "apró" következetlenségedre. Csak azért annyi belátás lehetne még benned, hogy ezzel leginkább csak magadat szopatod. De engem szórakoztat, úgyhogy kíváncsian várom, meddig bizonygatod majd, hogy nem érdekel. Persze kizárólag a leszarás jegyében. :D

Gringo 2015.01.09. 14:30:04

"spoiler"

Nem volt rossz, de én hiányoltam a csavart a végéről. Kiszámítható volt a film elejétől a végéig.
süti beállítások módosítása