Tracks (2013)
2014. július 04. írta: FilmBaráth

Tracks (2013)

tracks.jpgMenni kéne. Kilépni a mindennapok taposómalmából, a lelkünket gyötrő  és az idegeinket őrlő harcokból. Felgyorsult világunk egyre elviselhetetlenebbé válik, mégsem lépünk, maradunk a biztos rosszban, mert azt ismerjük, az ismeretlentől pedig félünk. Pedig ahhoz, hogy a helyzetünkön változtatni tudjuk, magunkon kell változtatni, ehhez pedig hatalmas bátorság kell. Talán nem egy olyan kihívással kell indítani, mint Robyn Davidson, de sokat lehet tanulni a történetéből. Ez a  törékeny, gyenge nő egyedül szelte át az ausztrál sivatagot, négy teve és egy fekete kutya társaságában. Ezt a hosszú utazást meséli el  a film, amely egy remek road movie lehetett volna, ha a rendező nem vész el a gyönyörű képekben, de azért Mia Wasikowska miatt egyszer mindenképpen érdemes megnézni!

Robyn Davidson (Mia Wasikowska) elhatározza, hogy ő bizony végigsétál az ausztrál sivatagon néhány teve társaságában. Nem meglepő módon mindenki bolondnak nézi, és le akarja beszélni ezen tervéről, de ő nem hallgat senkire és makacsul ragaszkodik a kitűzött célhoz. Minden akadályt leküzdve valóban elindul hosszú útjára, és nem örül túlságosan, hogy a National Geographic egy jókedélyű fotóst, Rick Smolant (Adam Driver) küld a nyakára. Sok emberrel és helyzettel találkozik az út során, és ami a legfontosabb, megismeri saját magát is.

Mia Wasikowska az egyik kedvenc színésznőm, nagyon tehetséges, és nagyon jól választ szerepeket. Nem blockbusterekre és a tiszavirág életű hírnévre hajt, hanem főként izgalmas, tartalmas filmekben vesz részt, érdekes karaktereket játszik. Nagyon tetszett az alakítása a Jane Eyre - ben, az Albert Nobbs-ban, a Fékezhetetlen - ben, ezért nagyon kíváncsi voltam erre az alkotásra. Kicsit csalódott vagyok, mert többet vártam, a filmtől, de a színésznő alakításában természetesen nincs hiba!

Jól indul, de amint elkezdődik az út, lassan, de biztosan üresedik ki a történet. A gyönyörű képekbe könnyű belefeledkezni, ezért hiába akad időnként egy - egy erősen drámai jelenet (hozzám hasonló kutyatulajdonosok készítsék be a százas zsepit, szükség lesz rá!), mégsem hat meg bennünket igazán Robyn története, mivel nem tudunk meg róla túl sokat, a motivációi nagy része ismeretlenek maradnak, a karaktere elég felszínesre sikerült. Viszont nézhetünk tevéket, kengurukat, ausztrál őslakókat, van itt délibáb, még szerelemféle is, de nem jó ütemben, és nem jól vágva, ezért összességében inkább minőségi  National Geographic doku ez, mint játékfilm.

Pedig Robyn nagyon is érdekes karakter, magának való, kerüli a nyilvánosságot, nem viseli túl jól a vállalkozása körüli médiafelhajtást. Nagyon erős páncélt visel, Rick-nek nagyon sok időt és energiát kell fordítania arra, hogy közelebb engedje magához. Azonban a szerelmi szál sem elég erős (pedig lett volna benne potenciál), minden a képi hatásnak van alárendelve, ami azonban egy idő után kevés lesz a nézőnek, hiszen nincs igazi konfliktushelyzet, megható jelenetekben nincs hiány, de túl lassú a történet, töredezett a dramaturgia, a forgatókönyv is csak közepesre sikeredett. Az operatőri munka természetesen kiváló, a zene szintén, és jó néhány képet viszünk magunkkal a filmből, de sajnos nem maradandó alkotás.

tracks 2.jpgMia Wasikowska tökéletes alakítást nyújt, csodáljuk a törékeny lány bátorságát, állhatatosságát, de az érzékenységét, a sebezhetőségét is megmutatja a karakternek. Felfedeztem magamnak Adam Drivert (egy okkal több, hogy megnézzem az új Star Wars filmet!), aki nem túl számos jelenetében is teljes emberábrázolásra képes. 

John Curran egy jó közepes rendező, ez a filmje sem lett sajnos remekmű, de nem is vallott szégyent vele. A forgatókönyv nem volt rossz, de mivel a főszereplő karakterét nem sikerült közel hozni a nézőhöz, ezért a zseniális képek egy idő után kiüresednek. Elsősorban Mia alakításának köszönhető, hogy nem fullad teljes unalomba a film. 

Gyönyörűen fényképezett, ámde kissé üres és unalmas tevés road movie, amelyet Mia Wasikowska miatt érdemes egyszer megnézni!

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr186468337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása