South Park - sorozatkritika
2014. június 04. írta: !Márk!

South Park - sorozatkritika

south-park-season-3-episode-9-jewbilee-3.jpgBizony, ide is eljutottunk. A Breaking Bad után most ismét egy legendás sorozatot vesézek ki, amit szinte mindenki ismer a világon, és ez nem is lehet véletlen. Kijelentem, hogy az általam legjobban kedvelt sorozatról van szó, úgy is fogalmazhatnék, hogy most egy hatalmas dózisú ajnározás következik Trey Parker és Matt Stone agymenéséről, ami jelenleg a tizennyolcadik (!) évadnál jár.

A sorozat háttértörténetébe és alaptéziseibe nem igazán mennék most bele. Egyrészt, mert nagyon sokan tudják ezeket a triviákat, másrészt pedig ez nem egy olyan széria, melynek a tartalmát, a jelentésrétegeit, sokrétűségét és profizmusát le lehetne rendezni pár mondatban. Helyette inkább a saját meglátásaimat, a szubjektív élményeimet osztanám meg veletek.

Nehéz is igazából belekezdeni ennek a mítosznak a boncolgatásába. Amikor a South Parkra gondolok, akkor arra south_park_game-600x300.jpgasszociálok, hogy ez az a sorozat, ahol tényleg MINDEN megtörténhet. És mindenki meg is kapja a magáét. Nincs kivétel, életkortól, bőrszíntől, foglalkoztástól, társadalmi helyzettől, rassztól, nemi identitástól függetlenül az emberiség kíméletlenül megkapja a magáét, amin mi, egyszerű halandók nagyon is jót derülünk, de ugyanakkor kicsit bizarr belegondolni, hogy tulajdonképpen a saját nyomorunkon, a velünk szemben felállított görbetükrökön nevetünk éppen. Remélem érezzük a dolog abszurditását. Minden blődség, a +18-as korhatár és a megkérdőjelezhető tálalás ellenére ennek a sorozatnak sok emberhez kell,eljutnia. Persze azért kell egy bizonyos fokú intellektus, gondolkodási mód ahhoz, hogy a nézők tulajdonképpen a mocsok alján megbúvó értékeket megleljék. A rajongók többsége sajnos véleményem szerint a lebutultabb kategóriát képviseli, akik csak annyit értenek meg az egészből, hogy mindenféle vicces figura mászkál a tévéképernyőn, akik sokat káromkodnak. A félreértések elkerülése végett mondom, hogy ez nem arra volt kihegyezve, hogy magamat fényezzem.

south-park-s12e12c04-celebrate-good-obama-4x3.jpgAmi leginkább lenyűgözött a South Park kapcsán, az a tudatosság. Feltételezem, hogy az alkotópáros minden egyes poénja, grafikai megvalósítása, történetszála egy nagy organikus egésznek a része. Első ránézésre egy semmirekelő kis gagyi animációs szériának tűnik mindez, de az értelem, a komor és elgondolkodtató társadalomkritika legalább annyira élénken jelen van, mint a hülyeség. Az alpáriságot pedig ilyen stílusban művelni az már művészet. Tulajdonképpen a szociográfiai mélységek azok, amik a fő mozgatórugói az egész sorozatnak. Elénk van tárva az általunk sokszor irigyelt amerikai életmód, de meggyőződésem, hogy a South Park akárhol máshol is játszódhatna. A cím sem véletlenül ennyire semmitmondó véleményem szerint. Rögtön más lenne a helyzet, ha valamelyik metropolisz nevét illesztenénk be a két szó helyett, de gondolatban akármelyik város nevét használhatnánk az eredeti cím helyett. Egy amerikai sorozat, ami nem csak az amcsiknak szól.

south-park-s14e07c03-shut-up-mimsyyyy-4x3.jpgAz évek folyamán azért persze számos botrányt is generáltak az alkotók, több helyen betiltották, hiszen egy nagyon bátor sorozat ez, ami nem köntörfalaz, ha meg kell valamit keményen mondani a népnek. Az a szenzációs benne, hogy számára semmi sem szent. A legkomolyabbnak vagy épp legtragikusabbnak elkönyvelt témakörökkel sem bánik kesztyűs kézzel, sok mindenből viccet csinál, de az egésznek olyan keserédes íze van. Az én szememben az is mindenképpen elismerésre méltó, hogy a sorozat sosem hazudtolta meg önmagát. Nem akar mások elvárásainak megfelelni, nem követi a trendeket, egyszerűen van két alkotózseni, akik ragaszkodnak a saját elképzeléseikhez. Akinek tetszik, tetszik, akinek nem, annak nem, ilyen egyszerű az egész. Sokszor nincs is annyira lebutítva, mint ahogy azt az átlag tévénéző elvárná. Vannak alkalmak, amikor a tálalási mód a legalja módit képviseli, de jó párszor valami metaforikus, szimbolikus értékű dolog üti fel a fejét az egyes epizódokban. A hullámvölgyek ezt a színvonalat sem kerülhették el, vannak sajnos kifejezetten gyenge epizódok, vagy rosszabb esetben évadok, de így is elmondhatom, hogy ez egy kimeríthetetlen sorozat, olyan, ami sohasem gyengül. Becúszik néha egy-egy gyengébb szezon, amit aztán valami sokkal epikusabb követ.

SOUTH-PARK-Season-15-Ass-Burgers-2.jpgA karakterek kidolgozottsága és felvonultatása igazi ínyencfalat. Nyilván sok karaktert mozgat, de vannak kifejezetten gyengébb mellékszereplők is. Azonban ez az egész olyan, mint egy jól működő csapat. Lehet, hogy vannak benne gyilkolni való jellemek, a maga módján azért minden szereplő hozzáteszi a magáét a közös alaphoz. A Breaking Bad kritikámmal ellentétben most nem mennék bele a karakterek jellemzésébe. Legyen elég annyi, hogy szerencsére rengeteg a remekül megírt, gazdag jellemrajzzal rendelkező alak a sorozatban. A képi megvalósítás is megérdemel pár szót. Van valami megragadó bája ennek a kissé amatőr megvalósításnak. Persz az évek folyamán valamelyest modernizálódott az animáció, de a sajátos mozgású figurák és a sokszor karikaturisztikus rajzok alapjain szerencsére nem változtattak.

Tudom, hogy sok újdonságot nem tudtam hozzáteni mondanivaló terén a South Parkhoz, de nem is lehet erről szerintem eleget beszélni. Egy sok mindent körüljáró unikumról van szó, ami egyszerre nevettet meg, gondolkoztat el, sokkol, botránkoztat meg. Mert az életünk is ilyen: néha ezt, néha azt váltja ki belőlünk.

10/10 

A South Park teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr506204098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.04. 12:11:59

A mozifilmig néztem utána (számomra) fájóan önismétlő és céltalanul vulgáris lett. Még 1 évaddal próbálkoztam, de azóta ha elkapok 1-1 részt végig se tudom nézni. :S

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.06.04. 12:12:07

Én nagyon szerettem, de már abbahagytam. Egyre igénytelenebbek lettek a részek, eltűnt belőlük a varázs, az általános jelenségek helyett inkább konkrét dolgokra reflektáltak. Ennek viszont az volt az ára, hogy gyorsan kell cselekedniük, magyarán az ötlettől a kész filmig alig van pár napjuk... És ez meg is látszik a minőségén. Érdemes megnézni az ehhez kapcsolódó videót. Nagyon büszkék rá, hogy ilyen gyorsak, de ez nálam épphogy a visszájára sült el. A forgatókönyvek kidolgozatlanok, a poénok nem szólnak akkorát... Egyszerűen kifáradt ez a sorozat már régen.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.06.04. 12:14:39

Szerintem a poszt nem helytálló a jelenre "vetítve". A South Park egykor valóban az volt, amit leírsz, azonban a legújabb 1-2 évad már csak árnyéka a múltnak. Erőltetettebbnél-erőltetettebb szituációk, baromira nem vicces jelenetek és a karakterek súlytalansága. Egyik kedvencem volt a sorozat, azonban amivé mára vált, az már inkább rókabőr mint valódi élmény.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.04. 12:22:53

Csak nekem kissé ellentmondásos, hogy egy gyengébb évadokat is szállító sorozat lehet tízpertíz?

Ezt a tudatosságot meg kifejthetted volna bővebben, mert szerintem ez a legutolsó dolog, amivel méltatni lehetne a South Parkot. Az egyes epizódok mögött valóban egy sokkal tudatosabb elképzelés van, mint mondjuk egy Family Guynál (ami szerintem úgy készül, hogy Seth MacFarlene beszívva leírja, ami éppen az eszébe jut), de szerintem egyáltalán nincs szó évadokon vagy akár az egész sorozaton átívelő koncepcióról.

Én éppen ezért is vesztettem el elég hamar az érdeklődést a sorozat iránt, minden zseniális epizódra jutott legalább egy gyenge stílusparódia vagy valami teljesen érdektelen sztori, ahol a szatíra nagyobb hangsúlyt kapott, mint a humor.

Aztán a karakterek: gazdag jellemrajz? :D Tipikus szitkomkarakterek, egy, jó esetben két jellemvonással, a részek legalább fele pedig ugyanarra a "Cartman vs. többiek" konfliktusra épül.

Nem vitatom el, hogy korszakalkotó és helyenként zseniális sorozatról lenne szó, de a tökéletességtől nagyon messze áll, amikor abbahagytam, inkább már csak pillanatokra tudta megcsillogtatni azt, ami miatt mindenki szereti.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.06.04. 13:37:31

Sokáig imádtam (így is ott van a kedvencek között), de az utóbbi, nem tudom már hány évadot nem tudtam megnézni. Valahogy elment az a varázsa, ami megfogott anno.

Cartman a legnagyobb! :D

SzamárCsacsi · http://kinoglaz.blog.hu/ 2014.06.04. 19:11:52

Én napjainkig nézem és kedvelem. A konkrét dolgokra reflektálást kifejezetten szeretem, mert amikor még kevésbé vicces is egy rész, akkor is Trey Parker és Matt Stone társadalomkritikai érzéke elviszi a hátán az epizódokat. Maximum poénok terén csorbult a sorozat, de jelentés terén talán erősebb mint valaha. Nem beszélve, hogy a legújabb évadokban is rendre akad 1-2 sírvaröhögős epizód.

Mdavid89 · http://iranynewyork.hu 2014.06.04. 21:47:40

Nagyon kéne ennek az országnak is egy ilyen zseniális tükör.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.06.04. 22:21:18

@Mdavid89: Az a gond, hogy ha még meg is kapnánk, nem mindenki fogná el a lényegét.. sőt.

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.04. 22:22:26

@danialves: Azért lehet 10/10, mert számomra a South Park gyengébb évadai olyan minőségűek, mint más sorozatok legjobb évadai. :) A karaktereket én igenis kidolgozottnak érzem. Persze, nyilván mindegyikük egy-egy jellemvonásból bontakozik ki, ezzel megvilágítva a társadalomnak egy bizonyos rétegét, de én képes lennék a négy "főszereplőről" több oldalas jellemzést írni.

@REMY: @FroG: Szerintem ebben az is közrejátszik, hogy az új évadok próbáltak a mai, egyre inkább elkorcsultabb világ szintjéhez idomulni. Ezért szeretem az új évadokat is, mert én még így is hitelesnek és briliánsnak tartom.

@SzamárCsacsi: Minden szavaddal egyetértek! :)

@Mdavid89: Igazad van. Szerintem vannak olyan írótehetségek kis hazánkban is, akik valamilyen görbetükröt tudnának állítani a magyaroknak, akár egy sorozat formájában is. Ráadásul még lenne is hozzá "alapanyag", bőven vannak kifigurázható szegmensei a magyar közéletnek.

Mdavid89 · http://iranynewyork.hu 2014.06.04. 22:23:45

@FroG: Az amcsiknál sem érti a többség, de ez ne legyen akadály.

@Powerful900: De még mennyi...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.04. 22:53:52

@Mdavid89: Tényleg nem az a baj, hogy ne lenne ilyen, mert ez eleve nem is igaz, ott van pl. az MKKP vagy a Hírcsárda, hanem hogy a többség még a szarkazmus fogalmának megértéséhez is segghülye. A magyar South Parkkal sem foglalkozna annál a 100 ezer embernél több.

hambig 2014.06.05. 09:30:02

Eljutottunk odáig, hogy ha nem követed napi szinten az amerikai bulvársajtót akkor lehet egy szót sem értesz belőle. Amit itt előttem is írtak tökéletesen igaz, elment egy olyan irányba ami csak szűkebb rétegnek értelmezhető.
Én abba nem mennék bele, hogy mióta esik a dolog (érzésem szerint 10-ik évad) , de érezhetően elmozdult és rossz irányba. Nem kellett volna meghosszabbítani a szerződést a 15-ik évad után, hanem hagyni a pékbe és időnkén fasza mozi fimmel előjönni.

Az utóbbi években két kézen megszámolható mennyiségű "jó" rész volt - ez persze teljesen szubjektív.

sakalakamo 2014.06.05. 09:39:45

Mikor kijött a játék, megbocsátottam mindent. Vége fele már hiányzott, hogy nem olyan kisstílű az egész.

hambig 2014.06.05. 09:47:18

@sakalakamo: A játék az sokat dobott, de hát miért?
Mert a régi dolgokat juttatta az ember eszébe, a szép időket.
süti beállítások módosítása