Panoptikum - A viaszbabák háza / House of Wax (1953)
2014. május 25. írta: !Márk!

Panoptikum - A viaszbabák háza / House of Wax (1953)

HOUSE-OF-WAX-_under-blurb702.jpgSajnálatos módon a régi horrorfilmek sokszor okoznak csalódást, ám ezek a csalódások többnyire nem az idő számlájára róhatók fel, ugyanis a 20. század derekán, szinte egyidőben születtek meg olyan klasszikus mesterművek, mint az Ördöngösök vagy a Psycho, amik nem csak szórakoztatóak, de tulajdonképpen megreformálták a horror-thriller vonalat.

Az idő tehát szerintem semmiképp sem hánytorgatható fel a régi filmek esetében, és a Panoptikum nem is ezen a téren hasal el. A díszletek jók, a maszkmunkák is egészen bravúrosak, a kor abszolút nem érzékelhető rajta. Az a gond ezzel a filmmel, hogy alapjaiban rossz. A sztori pedig még akár ígéretes is lehetne: Henry Jarrod (Vincent Price) profi szobrászművész, aki kiállítást szeretne nyitni, amely során az általa megformált bábukat lehetne megtekinteni. Társa azonban keresztülhúzza a számításait és porig égeti az egész kócerájt, hogy aztán a biztosítási pénzt zsebrevágja.

houseofwax.pngA legnagyobb problémám az, hogy ez nem horrorfilm. Gyakorlatilag semmi horrorra emlékeztető elem nincsen benne, vagy csak nagyon elenyésző mennyiségben. Nem elég bátor és formabontó ahhoz, hogy horrorfilmnek lehessen nevezni. A játékidő jelentős része érdektelen párbeszédekből áll. Olyan mintha meg sem próbálná magát megszerettetni a nézővel. Az első percek még érdekesek, izgalmasak lehetnek, hiszen naivan gondolhatja az ember, hogy ez még csak a felvetezése a később következő borzalmaknak. Borzongás helyett viszont tömény unalmat kapunk másfél órán keresztül.

Az alapok pedig adottak voltak, minden klappolt ahhoz, hogy egy időtlen horrorklasszikus szülessen. A színészek nem alakítanak rosszul, a zene hangulatos, a képi világ, mint már említettem, kielégíti a néző igényeit. Egyszerűen az a buktatója a dolognak, hogy horrorfilmnek mernek csúfolni egy mozgóképet, ami nem az.  Nem tud egy műfajban sem elhelyezkedni, csak véletlenszerűen sorakoztatja fel egymás után  az eseményeket. Ez akár a magyar származású rendező, André De Toth nyakába is varrható, de sokkal valószínűbbnek tartom, hogy Crane Wilbur végzett csapnivaló munkát. Ekkor jut eszembe az a bizonyos "szarból nem lehet várat építeni" szólás, ami jelen esetben maximálisan helytálló.

Egy több sebből vérző, monoton alkotás ez, amit szerencsére túl sokan nem ismernek. A 2005-ös Viasztestek című remake-t egy fokkal jobbnak tartom, és úgy gondolom, hogy ez azért elég súlyos kritika részemről.

4/10 

  

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr76182880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.05.25. 01:42:25

Én bírtam, bár tényleg nem volt valami nagy szám.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.05.25. 20:47:49

Viszont, ahogy elnézem a képet, játszik benne Konc Gábor :)

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.05.26. 15:00:53

érzek némi zavart az erőben

'Az alapok pedig adottak voltak, minden klappolt ahhoz, hogy egy időtlen horrorklasszikus szülessen' de 'Ekkor jut eszembe az a bizonyos "szarból nem lehet várat építeni"'

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.26. 20:07:43

@pingwin: Az "alapok" alatt mint mondtam a színészeket, a zenét, a képi megvalósítást értettem, ám ezt a forgatókönyv tette tönkre. Sok esetben úgy gondolom, hogy egy jó film alapja egy jó forgatókönyv. Az általad is idézett mondással pedig a forgatókönyv minőségére utaltam. Ha az nem üt meg egy bizonyos mérték, akkor a színészi játékok, a dallamok, a képi világ mind mehet a kukába.

lutánnia 2014.05.30. 14:08:07

ja, és ez volt az egyik első 3d-s film, ami azért is vicces mert André De Toth félszemére vak volt
süti beállítások módosítása