Battle Royale / Batoru rowaiaru (2000)
2014. március 18. írta: Razzul

Battle Royale / Batoru rowaiaru (2000)

battle-royale-screenshot-11.jpgA Hunger Games filmek hatalmas sikere után épp itt az ideje, hogy arról a podukcióról is említést tegyünk, amelyből a franchise táplálkozott és merített (vagy ahogy szőrösebb szívűek mondják: lenyúlta az ötletet úgy ahogy van). Megnyugtathatok mindenkit, nem arról fogok mélyelemzést írni, hogy plágium-e az Éhezők viadala, avagy sem. A hasonlóságok a japán Battle Royale-al viszont tagadhatatlanok és nem lehet elmenni mellettük szó nélkül.

Egy távolkeleti országban melynek fiataljai körében elharapódzott az erkölcstelenség, agresszió és bűnözés, az idős vezetők a tőlük való félelmükben kegyetlen törvényt hoznak: Minden évben kiválasztanak egy osztályt a középiskolások közül, akiket egy szigetre zárnak és a Battle Royale keretei közt arra kényszerítik őket, hogy addig öljék egymást, amíg végül csak egyikőjük marad életben.

Ha az alapfelütés ismerősen cseng az nem véletlen. A két, már említett film között a lényegi különbség ott található, hogy amíg Katniss Everdeen sztorija egy központi személy köré épül, addig japán testvére egy központi mondanivaló kifejtésére törekszik. Mindemellett a Battle Royale sokkalta komorabb és realisztikusabb, mint fiatalabb társa. Erősebben reflektál a való világra és a Hunger Gamesnél némileg komplexebb üzenettel is rendelkezik. Még a benne található aprócska szerelmi szál sincs eldramatizálva, hanem illeszkedik a történet atmoszférájához.

Ibattle-royale-2000-screencap-01.jpgtt tehát nem a fősztorin vagy egy konkrét kiválasztott szereplőn van a hangsúly. A műnek ugyanis nagyon összetett és aktuális üzenete van, és ennek átadására koncentrál. Erős társadalomkritika mely a fiatalokat és a felnőtteket egyaránt megszólítja, górcső alá veszi a felnőtt-gyerek konfliktusokat, nevelési és oktatási módszereket, a felnőtté válás problémáit. Teszi mindezt nagyon tetszetősen a groteszk stílusával és fekete humorával. Mindez a film kapcsán sokat emlegetett oktatóvideós jelenetnél nagyon jól megfigyelhető.

Az üzenet bemutatásában segédkeznek a szereplők. Sok van belőlük és eléggé változatosak. Érdekesség, hogy nincs közöttük egy konkrét főhős, aki körül az események forognak, nagyjából mindegyikőjükre ugyanannyi időt szán a film. Ezzel a megoldással rengeteg apróságot, rejtett metaforikus tartalmat lehetett belesűríteni a játékidőbe. Külön öröm, hogy így azt is remekül bemutatják, hogy különböző emberek milyen módon reagálnak egy ilyen elvont szituációra. Ám mindez nem csak pozitívumot rejt magában. A karakterek rövid ideig való szerepeltetésével egyesek eléggé súlytalanná válnak, a haláluk sem vágja annyira mellbe az embert. Pedig a gyilkosságok lényeges feszültségkeltő elemei a darabnak, ez az a komponens, ami bent tartja a nézőt. Kár, hogy a vérexploit és a brutalitás ellenére sem éri el mindig a kívánt hatást.

battleroyaleeetakako.jpgA sokféle jellemhez viszont remekül sikerült színészeket választani. Takeshi Kitano nagyon profin adja a szigorú (kissé bekattant), konzervatív tanárt, akinek a töke is kivan a neveletlen és tiszteletlen fiatalokkal. Chiaki Kuriyamát sem véletlenül választotta ki az itt eljátszott szerepe alapján Tarantino a Kill Bill egyik fontosabb szerepére. Tatsuya Fujiwara pedig a mai napig egy eléggé felkapott színész japánban, neki ez a alakítás jelentette a nagy áttörést.

Végül beszélnünk kell a film technikai megvalósításáról, a legszembetűnőbb gyenge pontjáról. Az operatőri munkát tekintve vannak érdekes megoldások, ám sajnos több a hiba vagy rosszul felvett jelenet, mint a jó példa. Az akciójeleneteknél látszik ez igazán, sok ilyennél pont a lényeget nem sikerült lencsevégre kapni. A kisebb színészek és statiszták játékánál is néhol kilóg a lóláb. Ráadásul a film még a tipikus könyvadaptációs problémáktól is szenved. Bizonyos jelenetek nincsenek megfelelő kontextusba helyezve és itt-ott érezni, hogy a könyv cselekményét nem sikerült megfelelően lesűríteni, hogy az beférjen a 2 órás keretbe.

A Battle Royale tehát bizonyos szempontból időtlen film, egy igazán jó üzenettel, ami talán aktuálisabb nem is lehetne. A benne felvetett társadalmi problémákkal pedig valamilyen szinten mindenki találkozott már így mindenki képes vele valamennyire azonosulni. Ám a kivitelezésnél a szemfülesek felfedezhetnek problémákat, amik akár nézői élményből is elvehetnek. Ez pedig némi szájhúzásra adhat okot.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr35851791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2014.05.15. 11:08:18

A Battle Royale filmként szvsz nagyon rossz. Az eredeti könyv ehhez képest aranyat ér. Ha már mondanivaló, pont az eredeti hátterét veszítette el a film a könyvvel szemben, hiszen ott nagyon szépen leírja, hogy mindez a diktatúra megfélemlítő eszköze.
Sajnos a karakterek is totál ki vannak herélve az alapanyaghoz képest.

Dr_utcai_arcos 2014.07.13. 20:09:19

Kitano benne volt, csak jó lehet! Jó is.
süti beállítások módosítása