Mielőtt meghaltam / Dallas Buyers Club (2013)
2014. január 19. írta: danialves

Mielőtt meghaltam / Dallas Buyers Club (2013)

dallas_buyers_club.jpgÚjabb Oscar-jelöltünk következik, ezúttal pedig a nyilvánvalóan felmerülő kérdésre nem tudok egyszerű választ adni. Ez az alkotás meg is érdemli a díjakat, meg nem is, de inkább egy "jó, de semmi extra" film benyomását kelti. Ilyeneknek pedig ritkán szoktak elismeréseket osztogatni. 

1985. Ron Woodroof (Matthew McCoanughey) igazi texasi redneckként a rodeózásnak, és a piálás-drogozás-dugás szentháromságnak él. Valódi sokként éri, amikor HIV-pozitívként diagnosztizálják, ugyanis az akkor közvélekedés szerint azt csak "köcsögök" kaphatják el. Ron azonban nem adja fel, mivel gyógyszeres kezelést nem kaphat, illegális gyógyszereket csempész be az országba, és a szintén HIV-pozitív transzvesztita Rayon (Jared Leto) segítségével elkezdi terjeszteni őket. Ráadásul az általuk behozott anyagok hatékonyabbnak bizonyulnak, mint a gyógyszerlobbi által propagáltak, ezt viszont a hatóságok nem nézik jó szemmel.

DALLAS-BUYERS-CLUB.jpgJean-Marc Vallée rendezése egy kifejezetten visszafogott filmet prezentál, a műnek nincsenek szentimentális vagy giccses pillanatai, nagy momentumai, és mintha még a fényképezés is egy kicsit szürke lenne. Ez azonban abszolút pozitívum, nagyon sok hatásvadász jelenetet is lehetett volna írni a történetbe, de ezzel a megközelítéssel sokkal kiegyensúlyozottabb és hatásosabb filmet kapunk. Fénypontok helyett fénypontja viszont az alkotásnak a két főszereplő játéka: McConaughey fogyását félretéve is kiváló a tőle alapvetően kicsit idegen szerepben, azonban Jared Leto még nála is jobb, szinte fel sem tűnik az embernek, hogy nem egy nő alakítja a karaktert. 

Ebben a pozitívumok ki is merülnek, de nem foglalják el a helyüket negatívumok: ugyanis a fent említett visszafogottság valahol a történetet is jellemzi, és inkább megmarad a langyos vízben. Azaz egész konkrétan nehéz eldönteni, hogy mi a lényege: nem igazán szól a közelgő és biztos halál feldolgozásáról, nem is egy olyan ember története, aki a saját egoizmusából kiindulva végül százakon segít, és még a gyógyszerlobbi elleni küzdelmet is belekeverik a forgatókönyvbe (á la Mellékhatások). Így hiába mesél el a film egy jó sztorit, nehéz benne komolyabb tartalmat találni, annyira el lehet veszni a történet folyamatos átalakulása során.

(Nem feltétlenül ide tartozik, de kifejezetten zavaró volt látni, hogy a korhű környezet kialakítására szinte alig fordítottak figyelmet, a legdurvább példája ennek, hogy Woodroof "irodájában" egy modern Lamborghini-modell posztere díszeleg látványosan kihelyezve.)

Egy kifejezetten színvonalas filmről beszélhetünk tehát, azonban úgy érzem, nehéz lenne benne bármi különlegeset találni. Valószínűleg a megnézése után is mindenki úgy fogja megjegyezni, mint ahogy eddig is: "az a film, amiben Matthew McConaughey nagyon lefogyott, Jared Leto meg transzvesztitát játszott". 

7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr455769553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.21. 16:45:17

pótoltam és azt kell mondjam igazatok van, amolyan lassú víz partot most film lett ebből.

Ami mondjuk nem egészen volt világos, hogy egy egyszerű villanyszerelő hogy lett ilyen zseni egyik pillanatról a másikra?!

Ha előtte is volt esze akkor miért csak villanyt szerelt?!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.21. 16:55:37

@doggfather: Nem volt ő zseni, a gyógyszerekkel is akkor kezdett el foglalkozni, amikor a mexikói doki elmagyarázta neki, a Buyers Club ötletét pl. egy újságcikkből szerezte stb.
Nem is tudom, hogy volt-e valami, amire magától jött rá.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.21. 17:24:21

@danialves: nem zseni, csak sarkítottam, máshogy kérdezem. A film elején amolyan igazi white trash-nek tűnik. Nah egy átlag white trash akkor SE csinálna ilyet ha nagyon akarna, nem véletlen, hogy a kiemelkedés a környezetükből nem "szokásos".

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.21. 17:50:23

@doggfather: Neki sok választása nem volt, minthogy a környezete kitagadta gyakorlatilag.
De egyébként amennyire utánaolvastam, egy kis költői szabadság volt abban, hogy ő eredetileg mennyire is volt redneck.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.22. 08:38:56

@danialves: valami ilyen sejtésem volt nekem is. ;)

Ez volt az egyetlen ami kevésbé tetszett. értem, hogy így filmesebb, csak nekem kicsit visszás.

De én már írtam nem egyszer nem egy helyen, hogy a white trash az egyik kedvenc filmtémám, szóval lehet ezért vagyok érzékenyebb.
süti beállítások módosítása