Az 5 legjobb Sherlock Holmes-színész
2013. december 30. írta: FilmBaráth

Az 5 legjobb Sherlock Holmes-színész

Minden kornak megvolt a maga Sherlock Holmes színésze. Manapság Benedict Cumberbatch mosolyog minden tv show-ban, és vesz át minden díjat (még mindig nem hiszem el, hogy idén nem ő kapta a Golden Globe-ot, hanem Kevin Costner...), köszönhetően annak, hogy a BBC Sherlock sorozata rendkívül jól sikerült, reméljük, nem fog csökkenni a színvonal, és minél hosszabb ideig nézhetjük kedvenc nyomozónk übercool történeteit. Elég sok Doyle novella vár átírásra, ha kitart a kreativitás, szerintem 10 évad simán benne van a sorozatban.

A zseniális tanácsadó nyomozó alakja hamar megragadta a filmesek képzeletét, már az mozi hajnalán is több feldolgozás készült róla. A 30-as, 40-es években Basil Rathbone alakította a detektívet, kiválóan. Az évek során sokan keltették életre Sherlock Holmest, de igazán maradandót Jeremy Brett alakított a 70-es, 80-as években. Aztán hosszú csönd után hirtelen elöntöttek minket a különböző feldolgozások, amelyek közül minden szempontból kiemelkedik a BBC sorozata.

Vajon miért hat még ma is a kiváló detektív alakja? Nem olyan bonyolult a válasz: azért, mert Doyle annak idején elsősorban szórakoztatási célzattal hozta létre a karaktert, vagyis felmérte, hogy a közönség  jó krimiket szeretne, izgalmas nyomozásokat, és egy olyan nyomozót, aki különleges képességekkel bír, mégis vannak gyengéi, amelyek emberivé teszik őt. És már csak egy hosszú kabát és egy alacsony partner kellett a sikerhez, ahogyan azt a Sherlockban zseniálisan megfogalmazták. Persze nem ennyire egyszerű a helyzet, jó forgatókönyv és jól megírt karakterek is szükségeltettek, amelynek eléréséhez az adott kor elvárásaihoz kellett igazítani a főhős és segítője karakterét. Na és persze kiváló színészek, akik között nagyon nehéz felállítani a sorrendet, ez az én teljesen szubjektív listám, kíváncsian várom a véleményeteket.

5. Robert Downey Jr.

robert downey jr.jpg

Általában igaz, hogy angol színészek tudják a legjobban eljátszani Sherlock Holmes-t. Ennek rengeteg oka van (kultúra, színészképzés, stb.), ezért nem kicsit volt meglepetés, amikor Guy Ritchie amerikaira bízta a szerepet. Na persze a film is az amerikai ízléshez lett igazítva, nem sok köze van Doyle novelláihoz, igazából egy felturbózott viktoriánius akciófilmről van szó, amely alapvetően Robert Downey Jr. alakításának köszönheti, hogy ilyen (pénzügyi) siker lett. Menetrendszerűen megérkezett a folytatás, sőt, már tervezik a harmadik részt is.

Robert Downey Jr. nemzedékének legjobb színésze, rohamtempóban próbálja behozni az elvesztegetett éveket, amelyeket drogmámorban töltött. Igazából nem jellemzi mély karakterábrázolás, viszont óriási egyénisége van, ami átsugárzik a vásznon. Lassan ki fog öregedni a képregényfilmekből, úgyhogy jöhetnek a komolyabb filmek, amelyet epedve várnak a mozirajongók. Az ő Sherlock Holmes-a igazából Robert Downey Jr. viktoriánius kiadásban, egy egyszemélyes show, ahol rajta kívül senki más nem rúghat labdába. Éppen ezért tökéletesen illik hozzá a túlpörgetett látvány, nem veszi magát komolyan, lubickol a szerepben, ami nagyon jól áll neki.

4. Michael Caine

CaineSherlockHolmes.jpg

Alfréd bizony egyáltalán nem csak epizódszerepben nyújt kiemelkedő alakítást, jó néhány évvel ezelőtt nagyon sok filmben játszott főszerepet. Egyébként pedig két Oscar díj tulajdonosa, az egyiket az Árvák hercegéért kapta 2000-ben (méltán, zseniális alakítást nyújtott a filmben, ami egy nagyon szép dráma, Caine mindenkit lemosott a vászonról, többek között Tobey Maguire-t is, ami nem meglepő, hiszen Pókember alakítója jó szívvel is csak közepes színész), a másikat pedig a Hannah és nővérei c. Woody Allen filmben nyújtott játékáért. Szerencsére még ma is forgat, sok műfajban kipróbálta magát a kiváló színész, a könnyedebb műfajban is.

A Sherlock és én egy nagyon jó vígjáték, amelyben az alkotók bátran leszámolnak a klisékkel, szellemesen, nem bántóan figurázzák ki a nagy nyomozó alakját. Caine nem volt könnyű helyzetben: egy színészt kellett alakítania, aki eljátssza Sherlock Holmes szerepét. Nagyon nehéz úgy ripacskodni, hogy az ne legyen nevetséges, de neki sikerült, és ezzel nagyon sok vidám percet szerzett a nézőknek.

3. Basil Rathbone

holmes-basil-rathbone.jpg


1939 és 1946 között alakította több filmben a nyomozót. Nem meglepő módon Shakespeare színészként indult, de a filmfanok az 1938-as Robin Hood filmből ismerhetik Sir Guyként. Horrorfilmben is játszott (Frankenstein fia, 1939), de az igazi elismerést Sherlock Holmes figurája hozta meg számára. Filmes sikerei ellenére mindig visszatért a színpadra, ott is eljátszotta a detektív szerepét.

Abszolút klasszikus angol úriember volt az ő alakításában kedvenc magán nyomozónk, aki elegánsan kezeli zseni mivoltát, igazi angol humorral rendelkezik, barátian évődik dr. Watsonnal, félkézzel oldja meg rejtélyeket, elénk varázsolja a brit birodalmat annak minden fényével és árnyával együtt.

2. Benedict Cumberbatch

sherlock-holmes_11_1685873c.jpg


Nagy mázlista a fiú. Tálcán kínálták neki élete lehetőségét: kiválóan megírt forgatókönyv, a legendás BBC színvonal, Mark Gattis és Steven Moffat kettőse garancia volt a sikerre. Persze kellett hozzá Cumberbatch lenyűgöző tehetsége is, amelyről szerencsére egyre számosabb filmben győződhet meg bárki. Kis szépséghiba, hogy az igazi mozisiker még várat magára, őszintén remélem, hogy a kiváló színész a sorozatnak köszönhető népszerűségét jól fogja használni, nem fog elmerülni a kommersz filmek tengerében, inkább a komolyabb kihívásokat fogja keresni.

Az ő Sherlockja igazi modern nagyvárosi magányos értelmiségi, akinek az IQ-ja óriási, de az EQ-ja valahol a mélygarázsban tartózkodik. Szépen lassan bújik kifelé a csigaházából, meri megélni az érzelmeit  Az eszével hódítja meg a szívünket, és azzal, hogy nem szuperhős, hanem nagyon is emberi gyengeségekkel rendelkezik.

1. Jeremy Brett

sherlock holmes.jpg

Azt a Sherlock Holmes, akit Doyle megírt, az Jeremy Brett volt, és senki más. Legendásan precízen készült Sherlock Holmes szerepére, gyakorlatilag eggyé vált vele. Nem kis mosollyal szoktam olvasni, hogy állítólag túljátszotta a szerepét. Szerintem ez egyáltalán nem igaz, pontosan azt a Holmes-t varázsolta elénk, aki a novellákban szerepel: kicsit fura, kicsit különc, nem kicsit egoista, zseniális nyomozó, aki csak akkor él, ha rejtélyeket oldhat meg, egyéb esetekben úrrá lesznek rajta lelkének sötét árnyai.

Jeremy Brett a valóságban is ugyanolyan excentrikus volt, mint a detektív a legendás filmsorozatban, de ahogy mondani szokták, igazi mély alakításhoz valóban pokolra kell menni a színésznek. Ránk, nézőnkre csak az tartozik, hogy Sherlock Holmes alakja máig hatóan jól sikerült megidézni, neki köszönhetően életre keltek a Doyle novellák.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr415633935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.30. 15:20:26

Érdekes, hogy nem szeretted vasemberes holmesokat mégis rajta van a listán, mint top 5ös holmes. :D

FilmBaráth 2013.12.30. 15:24:35

Attól, hogy a film nem jó, Downey Jr. még brilliáns alakítást nyújt!:-)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.30. 15:37:11

@FilmBaráth: persze a kettőnek nem feltétlenül kell egyenes arányban lennie egymással, csak furcsa első blikkre. :)

FilmBaráth 2013.12.30. 16:04:11

@doggfather: Bocs, elfelejtettem rákkantintani a válasz gombra, akkor újra:
Az alábbi lista alapján nincs ebben semmi furcsaság:-)
smokingbarrels.blog.hu/2013/06/14/az_5_legjobb_szinesz_szerintem

Sil 2013.12.30. 20:15:25

Az én sorrendem (ebben sem lesz sok meglepő...):
1. Benedict Cumberbatch
2. Jeremy Brett
3. Basil Rathbone
4. Vasily Livanov
5. Robert Downey Jr.

Sil 2013.12.30. 20:33:44

Ja, egyébként a Sherlocknál Gatiss és Moffat kettőse nem volt garancia a sikerre. Nagyon kellett hozzá, hogy a BBC azt mondja a pilot láttán, hogy jó-jó, de csináljanak ebből 60 perces helyett 90 perces epizódokat, és hogy Gatissék átgondolják, újraírják, újraforgassák az egészet (volt is emiatt anno egy csomó cikk, hogy ez mekkora pénzkidobás - és végül ezért jött ki később, mint az RDJ-féle film). Nézd csak meg a pilotot, gyakorlatilag ugyanaz a sztori, van benne potenciál, de ha az lett volna a végleges verzió, szerintem messze nem lett volna ekkora siker.

FilmBaráth 2013.12.30. 20:54:06

@FilmBaráth: természetesen láttam a pilotot, és ugyanaz a véleményem, mint neked. :-)

FilmBaráth 2013.12.31. 08:02:37

@Sil: természetesen láttam a pilotot, és ugyanaz a véleményem, mint neked. :-)

d.j 2013.12.31. 10:43:00

Kellene egy lista a Watsonokról is :) Elementary Watsonja magasan az első. Igaz szerintem a Sherlockja is elférne simán ebben a felsorolásban.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2013.12.31. 10:54:11

klassz lista, a Michael Cane filmet nem is láttam. egyébként a BBC ugye a Brit állami tv? közpénzen működő, állami cuccos? hogy a túróba tud ilyen színvonalas, abszolúte igényes és szórakoztató, világviszonylatban is top kategóriás darabokat gyártani? nyilván több pénzből gazdálkodik, mint pl a miénk, na de akkor is!

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2013.12.31. 10:56:46

@Sil: a BBC-s Sherlock pilotja, a 60 perces nekem konkrétan sokkal jobban tetszett mint a 90 perces. Persze örülök, hogy másfél órásra tornászták fel a játékidőt (főleg, hogy 2 évad alatt született 6 rész), de az valahogy jobb lett, szerintem.

obscuriloquium 2013.12.31. 12:07:09

@mrbloodbunny: Mert nem közpénzen (adóból) működik, hanem elő kell rá fizetni (license fee), és ezért rá vannak kényszerítve, hogy a nézőik elégedettek legyenek. (Persze így meg a license fee miatt panaszkodnak a nézők...)

Levy Art 2013.12.31. 13:30:37

Van egy Roger Moore-os Scherlock adaptáció is 1976-ból, szerintem jó, nézhető: Sherlock Holmes New Yorkban
(Sherlock Holmes in New York) port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=29881

dr. Ted Pajnacsősz 2013.12.31. 15:30:30

Nem rossz a lista, de szerintem idefér Jonny Lee Miller is, aki szintén jól alakítja (az eredetitől már persze elrugaszkodott) Sherlock figurát az amerikai szériában. És Lucy Liu is szerethető mellette. Talán említésre méltóak ők is.

Ritana 2022.01.11. 08:49:30

Csakis Jeremy Brett. Nem kérdés.
süti beállítások módosítása