Az éhezők viadala: Futótűz / The Hunger Games: Catching Fire (2013)
2013. november 25. írta: danialves

Az éhezők viadala: Futótűz / The Hunger Games: Catching Fire (2013)

catching-fire2.jpg(FroG másodvéleményét itt olvashatjátok.)

Nincs egyszerű dolguk a folytatásoknak, naphosszat lehetne sorolni az okokat, miért képtelen egy második rész felérni az elsőhöz. Mindenesetre az idei év igyekszik rácáfolni erre, a Gru 2, a Kick-Ass 2 és a Thor: Sötét világ a bizonyítékaim erre (habár utóbbi nem aratott osztatlan sikert köreinkben), most pedig ismét egy nagy franchise második felvonását mutatták be a mozikban. Azonban Az éhezők viadala második része paradox módon annyira jó folytatás, hogy önálló filmként nem áll messze attól, hogy elvérezzen.

Katniss (Jeninfer Lawrence) és Peeta (Josh Hutcherson) életében nincs megállás: miután Snow elnök (Donald Sutherland) kellően szájbagósan (leginkább nekünk, nézőknek) elmagyarázza, hogy milyen forradalmi hangulatot keltettek, el kell menniük bájologni mind a 12 körzetbe, csak hogy valahogy helyreálljon a rend. Miközben a két fiatal a turbékoló és kormányhű szerelmespárt játssza - mindezt Thor kisöccse Gale (Liam Hemsworth) legnagyobb bánatára -, az elnök rájön, hogy ez nem fog sok eredményre vezetni, és egy forradalmi ötlettel áll elő: a 75. Éhezők Viadalára a régebbi győzteseket küldi vissza, abban a reményben, hogy ezzel egyszer s mindenkorra megoldja a problémát. 

Ritkán sikerül az a folytatásoknak, hogy úgy vegyék magukra az első rész ismertetőjegyeit, hogy közben még valamennyire eredetiek is maradnak. Azonban ez itt a lehető legjobban sikerül a fent említett sztorinak köszönhetően: egyszerre látjuk viszont a viadalra való készülést és a viadalt, azonban a kibontakozó forradalom, illetve a játékosok nyílt ellenállása miatt ez egy teljesen új színezetet kap. A +60 millió dollár is meglátszik a vásznon, sikerült belőle egy-két látványos jelenetet összehozni (ugyanakkor a CGI nem lett jobb), és Francis Lawrence ígéretéhez hűen ezúttal valódi fényképezést is kaptunk rángatózás helyett. A forgatókönyv ha lehet még szatirikusabb kiszólásokkal igyekszik annak a médiaiparnak az arcába gyalogolni, amelynek tulajdonképpen létezését is köszönheti, és az egyébként nem túl összetett regényből egy korrekt filmet varázsol, mint ahogy a színészektől a rendezőig mindenki remek munkát végzett egytől-egyig. Mégsem vagyok maradéktalanul elégedett.

Catching-Fire.jpgDe akkor mi is a probléma? Pont a fent említett kettősség: ez a mű annyira szeretne egyszerre Az éhezők viadala és egy azon túlmutató alkotás lenni, hogy végül egyik sem sikerül neki. Van benne egy kicsi a készülő forradalomból (de azért nem sok, mert az a Mockingjay témája lesz, ráadásul 2 filmben), van benne egy kicsi a viadalból (de azért nem sok, mert azt már kivesézték az első részben, és néhány ütős természeti csapáson kívül sok újat nem tudnak mutatni), de végül igazából nincs benne semmi. A bevezetés ismételten nagyon hosszú, nem fárasztó ugyan, de egy folytatás számára egy másfél órás expozíció elképesztően felesleges. A viadal pedig önmaga árnyéka: szereplőink igazán kétségbeesett helyzetbe egy pillanatig sem kerülnek, sőt, a film tagline-ját ("May the odds be in your favor") teljesítve az oddszaik kifejezetten jók, és immár második éve várunk arra, hogy nevéhez híven valami éhezés is történjen - hiába. Néhány akciódús jelenet után pedig az egész olyan hirtelen ér véget, hogy nem lepődtem volna meg, ha a stáblista helyett egy reklámblokkot adnak le, és aztán folytatódik tovább az egész. A második, de főleg a harmadik felvonásnak nincs semmilyen íve, és a történet még csak éppen kezdene felpörögni, mire véget vetnek neki. Arról nem is beszélve, hogy az utolsó percek nagy fordulatában semmi logika nincs, természetesen azt leszámítva, hogy a filmbe kellett egy fordulat. 

Röviden és tömören: ez a produkció egy két és fél órás átvezető videó az első rész és a Mockingjay között. Szerepe csak annyi van, hogy a Battle Royale-klón történet háborús filmmé való transzformációja (és főhősünk hasonló átalakulása) zökkenőmentesen menjen végbe, és ehhez még egy viadalt is hozzácsaptak, csak hogy önállóan is megálljon a lábán. Sajnos csak pont ez utóbbi nem sikerül neki, és minden bizonnyal elkerülhetetlen lesz, hogy örökké csak elődje és utódja kapcsán emlékezzünk meg róla.

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr355650483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mészáros Laci 2013.11.26. 02:55:52

Hát Suzanne Collins nem adott túl nagy mozgásteret pl. a filmvégi fordulat tekintetében. Ez a történet könyvben sem több. Az egész sztori kicsit lélektelen, szikkadt. Az meg, hogy a mockingjay-t kettészedik, süsüség, mármint nem részedről, hanem a filmgyár részéről. Fosnak a vége miatt?

Void Bunkoid 2013.11.26. 08:27:05

@Mészáros Laci: újabban már minden többkötetes cuccnak a legvégét kettő vagy három filmre szedik szét, hogy kétszer is fizethess érte.

A legjobb eddig a Hobbit, ami eredetileg egy egyetlen este alatt elolvasható aranyos mese, és csináltak belőle egy gyűrűk urát is majd' felülmúló filmtrilógiát :P

Mészáros Laci 2013.11.26. 08:52:26

@Void Bunkoid:

Hát a hobbittól teljesen lehuppantam, a Gyűrűk ura alig fért bele 3x3 órába, ami érthető, de a hozzá képest füzetnyi Hobbitot ugyancsak 3x3 órásra pumpálni már lopás. Csak azért bocsátom meg, mert a másik oldalon a letöltögetők is rontják a filmek színvonalát.

Az Éhezők viadala harmadik kötetével az lehet a baj, hogy egyben elkészítve nemigen lesz kasszasiker. Ezért (arra tippelek) a "félhárom" nyereségével takarják be a befejezés veszteségét. Vagy az utóbbit el sem készítik.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.11.26. 10:07:44

@Mészáros Laci: Persze, nem hangsúlyoztam ki (mert ezt a könyvet nem olvastam), de néhány alapvető problémáért nyilván nem a filmesek, hanem a könyv felel. (Egyébként szerinted sem volt értelme annak a fordulatnak?)

Mindenesetre meglepődnék, ha a Mockingjay nem lenne kasszasiker. Ez a film 160 milliós nyitóhétvégét hozott, a folytatása sem fog kevesebbet nyilvánvalóan. Azért amikor a film az első hétvégén behozza a gyártási költségét, nem hiszem, hogy mindennapos rettegés lenne a Lionsgate-nél, hogy megbukik az utolsó. Egyszerűen szerintem is arról van szó, mint amit @Void Bunkoid: is írt, ha kétszer is le lehet húzni azt a bizonyos rókabőrt, akkor kétszer is le fogják húzni. Ráadásul a Lionsgate-nek közel s távol nem is volt és nem is lesz ilyen sikeres franchise-a, szóval különösképpen érthető, hogy megpróbálják a legtöbbet kihozni belőle.

Mészáros Laci 2013.11.26. 10:12:13

@danialves:

*** SPOILER ***

A fordulat a végén ugye az, hogy amikor a csaj felrobbantja az erőteret, utána légpárnás hajóval kimentik őket és kiderül, hogy "ellenfelei" jó része valójában érte harcolt, életét is feláldozva. Ez nem meglepő fordulat, hanem a történet fontos eleme.

Egyébként olvastad a mockingjay-t? Spoilerezhetek abból is, hogy szerintem miért nem lesz kasszasiker?

Mészáros Laci 2013.11.26. 10:19:08

@danialves:

jav: ez nem ÉRTELMETLEN fordulat, hanem a történet fontos eleme.

a mockingjay pedig annyira szembemegy az amerikai hegemónia - feljogosítottság - igazságosság filozófiával, hogy aki ezt megérti, azért fog letörni, aki nem érti meg, szimplán csalódott lesz. persze sok jegyet eladnak elővételben, de ha a sajtóvetítésekről és a premierről elkámpicsorodva jönnek ki a nézők, abból nehezen lesz kasszasiker. majdnem olyan szar, mint az Episode III, csak az kapcsolódott az Episode IV-hez, és nyújtott némi vigaszt, de itt ilyen nincsen.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.11.26. 10:22:24

@Mészáros Laci: SPOILER
Akkor leírom részletesen, mi volt a bajom vele: ahogy láttam, semmi értelme nincs annak, hogy mindenki (Haymitch szerint a játékosok fele) tud erről a dologról, csak Katniss nem. Hatalmas mákjuk volt, hogy meglátta a lándzsát és eszébe jutott, mit kéne csinálnia. Vagy hogy a csaj le tudta ütni és kivágni belőle a nyomkövetőt. De egyébként sokkal egyszerűbb lett volna, ha őt is beavatják, nem?
Szóval kicsit azt éreztem, hogy nekünk szólt ez a nagy poén, mert egyébként semmi logika nem volt benne. Így értettem az "értelmetlen"-t.

Mockingjay-t nem olvastam, úgyhogy abból légyszi ne spoilerezz, egyébként volt már itt szó róla korábban, ott valaki röviden azt írta, hogy nagyjából kellő mennyiségű vér, halál és tömegjelenet lesz benne ahhoz, hogy egy jó kis blockbuster lehessen.
Most olvasom a második kommentedet, hát nagyon meglepődnék, ha az első visszajelzések ennyire kinyírnának egy filmet. 160 milliós nyitóhétvége meglesz, onnan meg már kb. tökmind1, hova esik vissza a nézettség. És azért a Pt 1.-et nagyon el kell rontani ahhoz, hogy a Pt. 2 konkrétan bebukjon. (Mert azért ha 600 millió helyett 300-at szed össze, még az sem annyira vészes.)

Mészáros Laci 2013.11.26. 10:30:17

@danialves:

*** SPOILER ***

a film elég pontosan követi a könyvet (gyanítom, hogy JKR példáján okulva Collins ragaszkodott ehhez, bár a könyvek maguk is csaknem forgatókönyv-szerűen részletesek). Szóval a könyvben is ugyanilyen mákjuk volt sok hasonló esetben - de az is kiderült, hogy azért nem avatták be pont őket, mert belőlük biztosan kiszedték volna, amit tudnak. Katniss a felkelés emblematikus alakja, de tesznek fel mindent egyetlen hős sikerére. A következő rész megmutatja ennek a hátterét is (kik döntöttek így és miért).

Mészáros Laci 2013.11.26. 10:34:12

@danialves:

Az M/1-et jó rendező nem tudja elrontani, az pont egy blockbuster. Néha kimondottan bosszantó volt, hogy Collins mintha direkt úgy írta volna a könyvet, hogy látványos CGI film, sőt XBOX / Playstation / Nintendó játék készülhessen belőle. Szóval csak azért rakott bele lényegtelen epizódokat, mert tudta, hogy moziban ez hatásos lesz.

Az M/2 viszont szerintem nem lesz az, még ha a pénzt vissza is hozza két nap alatt. Azt azért ne ejtsük el fel, hogy a könyvek rég megjelentek, tehát a történet eleve nem titok.

Mészáros Laci 2013.11.26. 10:35:23

@danialves: ű

beh, elírtam. szóval NEM tesznek fel mindent egyetlen hős sikerére.
egyébként már ez a gondolat is elszakad az amerikai életfrázisoktól.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.11.26. 13:24:30

@Mészáros Laci: Ehhez képest nekem az jött le, hogy elég sok áldozatot fordítottak arra, hogy Katniss életben maradjon.

Amúgy sztem aki olvasta a Mockingjayt, az van elég hardcore fan ahhoz, hogy beüljön a filmre, szóljon akármiről.

Mészáros Laci 2013.11.26. 13:29:36

@danialves:

Igen, sok áldozatot fordítottak rá, mégiscsak ő a fecsegőposzáta (és mint kiderült, nem mindenki divatból hordja a szimbólumot: vannak, akik szolidaritásból és a lázadás jelképeként). De egy stratégának vannak alternatív forgatókönyvei is, sőt.

Flasztimill 2013.11.30. 12:48:56

A Kick Ass 2 bizonyíték a jó folytatásra??? pfff :D

Hol vagyok a Hír Csárdán?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.11.30. 15:20:52

@FroG: Pedig ott a kommenteknél 2:1 arányban nekem adtak igazat a "kollégák". :P
süti beállítások módosítása