Hannibal - Pilot
2013. április 08. írta: FroG

Hannibal - Pilot

Dr. Hannibal Lecter a film- és könyvtörténelem talán legösszetettebb főgonosza, és nem csak zseniális karaktere - , hanem Sir Anthony Hopkins ikonikus játéka miatt. A nyomós indok tehát adott volt ahhoz, hogy tűkön ülve várjam a Hannibal című sorozatot, még ha ezúttal Lecterként nem is Hopkins, hanem Mads Mikkelsen brillírozik majd.

A sorozat a Vörös sárkány című regény előtti időszakban játszódik; Lecter (Mads Mikkelsen) professzor ekkor csatlakozik az FBI kötelékébe, hogy kianalizálja a nyomozási tanácsadóként funkcionáló, amúgy idegileg rendkívül labilis Will Grahamat (Hugh Dancy) . A pilot epizód ezen felül egy eltűnéssorozat feltárásával foglalatoskodik: az FBI tehetetlenül áll 8 különböző helyről eltűnt, majd valószínűleg megölt lány esetével szemben.

Egy sorozat aligha kaphatna erősebb nyitányt, mint a Hannibal. Rég láttam már ennyi hangulatot és technikai profizmust magával ragadó epizódot akármelyik jelenleg sugárzott sorozatból, látszik hogy a produkció fölött nem épp kisemberek bábáskodtak.

A technikai paraméterek egyszerűen tökéletesek, minden egyes apró puzzledarab klappol, a felkavaró zenén keresztül a látomások túlexponáltságán át egészen a vérben tocsogó jelenetkoreográfiákig. Ezen felül a Mikkelsen-Dancy páros is rendkívülit brillírozik, azonban előbbi dolga nehéz lesz, ha ki akar nőni Sir Hopkins méretes árnyékából. A színészeknél ki kell még emelnem Laurence Fishburne-t is, aki sokadszorra is bizonyította tehetségét és rutinját.

A történeten azonban érezni a pilotok tipikus gyermekbetegségeit. Egyik szál sem olyan kiforrott még, hogy megtudjuk, milyen irányba halad majd a koncepció. Ez egyrészről nem baj, hisz nem kell minden puskaport már a felvezető epizódban ellőni, másfelől azonban kissé félek attól, hogy a Hannibal felsorakozik a CSI – Gyilkos elmék-féle vonalhoz, és epizódról, epizódra haladva próbál majd bűneseteket letuszkolni a torkunkon , elfelejtve a két főszereplő viszonyát, és annak már sejthető lezárását. (Aki olvasta vagy látta Vörös sárkányt, az pontosan tudja miről beszélek.)

Ezen kis kilógó lóláb ellenére azonban eddig minden klappol, és nagy megkönnyebbülésre ad okot az, hogy - az eddigiek alapján- még mindig készülnek valódi, hangulatos krimisorozatok. Az irányvonal adva van, meglátjuk Bryan Fuller direktor és kis csapata merre lavírozik rajta.

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr925205660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása