A belső tenger / Mar adentro (2004)
2013. április 03. írta: Walter White

A belső tenger / Mar adentro (2004)

mar_adentro_efespthree003041-1424830.jpg_1306973099.jpgHa az ember másoktól függ, megtanul mosolyogva sírni.”

A spanyol filmgyártás nem csak Európa, hanem világszinten is az elithez tartozik. Sorra jönnek ki a jobbnál jobb filmek, amelyeket a szakma sem rest díjazni. Mostani írásom kiszemeltje 2004-ben  az Oscar gálán elnyerte A legjobb idegen nyelvű filmnek járó elismerést, tehát joggal kapott helyet az INYOH-on (Idegen Nyelvű Oscar Hét). Nézzük  hát milyen film A belső tenger. Alejandro Amenábar kezei közül olyan filmeket adott ki többek között, mint az Agora vagy a Más világ. Ha még ehhez hozzájön Javier Bardem, akkor joggal keltheti fel minden filmkedvelő érdeklődését A belső tenger.

Szeretem az olyan filmeket, amelyek lerágott csontnak számító témákat dolgoznak fel. Azért szeretem őket, mert elég sok esetben tudnak újat adni. Nekem valahol itt van az egész filmkultúrában a varázslat. Ha látsz valami olyant, ami nem új, amivel már nagyon sokszor találkoztál, de mégis képes Rád hatni. Megtalálja a film azokat a kis kapukat, ahol a tucatfilm és a minőségi alkotás különbözik egymástól. A belső tenger is egy tucat témát dolgoz fel, de nem egy tucatfilm.

Rmar-adentro.jpgamon Sanpedro (Javier Bardem) fiatalon balesetet szenved, közel 30 éve nyaktól lefele bénult. Egyetlen életcélja a halál. Belefáradt a reménytelen életbe, a betegséggel járó folytonos küzdésbe. Ha már méltósággal nem élhet, szeretne méltósággal meghalni. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, Spanyolországban (is) tiltott az eutanázia. Ramon ügyvédek segítségét kéri, közben országszerte szenzáció lesz a férfi élete. Sokan sajnálják, mások gyengének tartják, megint mások pedig az ő történetéből merítenek erőt. Mindegyikükben közös, hogy szeretnének Ramonnal találkozni. Javier Bardem az egyik legnépszerűbb és legkarizmatikusabb nem amerikai színész. Rossz alakítást nem is láttam tőle. Pedig volt ő már romantikus festő, kegyetlen gyilkos, alvilági figura és így tovább.  A testileg félszeg, ám szellemileg erős, mindig markáns véleménnyel rendelkező Ramon karaktere sem okoz számára különösebb problémát. Testbeszéde nincs, de mimikával annyi érzelmet képes a vászonra vinni, mint amennyit a legtöbb színész több film alatt, teljes testbeszéddel is képtelen. Bardemet a szakma is díjazta alakításáért, az Európai Filmdíjon megkapta A legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést.

Amenábar veszélyes vizekre evezett ezzel a filmmel. A direktor 2004 körül már a tengerentúlon is elismert rendezőnek számított. Választhatta volna a könnyebb utat is. Készíthetett volna egy olyan filmet, amire az amerikai közönség kapva-kapott volna. Ehhez nem kellett volna egyéb, mint sírás, kitörő és természetellenes emberi érzelmek és viselkedés. Röviden, egy jó adag közhely. A spanyol rendező azonban köszönte szépen és továbbra is hű maradt a saját stílusához. A belső tenger megmaradt egy méltóságteljes filmnek, egy olyan alkotásnak, amit Ramon Sanpedro karaktere megérdemelt.

fotograma_maradentro.jpgEutanázia. Egyetlen szó, mégis elég nagy súlya van. Amenábarnak itt is két lehetősége volt. Vagy csak szimplán tálalja a történéseket és a nézőre bízza a döntős jogát, vagy nyíltan és határozottan kifejté a témával kapcsolatban a véleményét. Ő az utóbbira szavazott. Még a vállalható kereteken belül, de Ramon több alkalommal is kijelenti, hogy ahogy az élethez joga van, úgy ahhoz is joga van, hogy meghalljon, ha ő úgy szeretné. Mert szerinte élni csak méltósággal érdemes, ha az élet már nem jelent örömet, akkor véget kell vetni.

Alejandro Amenábar filmje megérinti a nézőt, képes érzelmeket kiváltani az emberekből és ennél többre nincs szükség. A belső tenger is megmutatta, hogy egy film drámaisága nem egyenesen arányos a benne fellelhető könnymennyiséggel. Nagyon sokszor a kevesebb a több. A visszafogott érzelmek az igazán hatásos érzelmek.

8,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr505166291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.04.03. 12:03:27

Zseniális film, az egyik kedvencem. Nem sűrűn osztogatok 10-eseket a filmekre, de A belső tenger nálam egy 10-es.

Leonard Zelig 2014.01.19. 09:47:33

Sokezer (mondjuk legalább 3 ezer) filmből, amit láttam, ez az abszolút top 1.
süti beállítások módosítása