Hannibal Lecter napok : A vörös sárkány (2002)
2012. október 11. írta: FroG

Hannibal Lecter napok : A vörös sárkány (2002)

http://kalenhayman.com/wp-content/uploads/2012/09/Red-Dragon-and-tatt.jpgUtolsó előtti megállójához érkeztek a Dr. Lecterről szóló tematikus napok, ezúttal a Vörös sárkány című, 2002-es "befejező" epizódot hoztam el nektek. A történetleírás teljesen megegyezik az Embervadászéval, szóval újra azt alkalmazom majd.

Egy elmebeteg sorozatgyilkos Hold keltekor szedi áldozatait. A rendőrség és az FBI tehetetlen, a tettes ugyanis egy nyomot sem hagy maga után a helyszíneket. Jack Crowford (Harvey Keitel) régi nyomozóját, Will Grahamet (Edward Norton) kéri fel, hogy segítsen nyomra keríteni az elkövetőt. Azonban hamarosan kénytelenek belátni, hogy a szakértelmük kevés ehhez; kényszerűek Dr. Hannibal Lecter (Sir Anthony Hopkins) fordulni, hogy vázolja fel a Fogtündér(Ralph Fiennes) jellemrajzát.

Kezdjük a lényeggel; A vörös sárkány nekem hatalmas csalódást okozott, mivel csakúgy mint az Embervadászban, itt is sikerült elpazarolni a produkciót működtető nagyszerű történetet. A helyzet azonban közel sem olyan vészes, mint előbbi esetében, csak elképesztően idegesítő az, hogy ismét csak egy majdnem üresen tátongó , feszültséget alig alkalmazó filmet kaptam.

Azonban ennek ellenére A vörös sárkány rendkívül jól és hangulatosan kezd, az első fél óra rendkívül feszült és izgalmas, a Fogtündér utáni nyomozás pedig sejtelmes és nagyon jól követhető. Azonban akkor üt be a crach, amikor a már említett pszichopata színre lép, hiszen a forgatókönyvíró szinte őt tette meg főszereplőnek, ami felelőtlen húzásnak bizonyult. A Fogtündér karaktere ugyanis 2 percben leírható, és bár az elején még érdekes az "Átváltozásról" szóló elmélkedéseit hallgatni, de amikor kimerül ez a mondanivaló, a jellem üresen tátong.

http://cdn.whatculture.com/wp-content/uploads/2012/02/hannibal4.jpgEnnek ellenére a színészi stáb mégis képes elcipelni a hátán a végére unalmassá váló sztorit. A Norton-Hopkins párbeszédek különösen kiemelkedőek, csakúgy mint maga Fiennes is, aki a maximális cseppet is kisajtolta a kétdimenziós karakteréből. Kiemelendő még Philip Seymour Hoffman és Harvey Keitel is, hisz bár mindketten keveset szerepelnek, abban a pár percben a színészet magasiskoláját művelik.

Összességében tehát a Vörös sárkány közel sem rossz film, csak az előzetes várakozásaimmal ellentétben alul marad. Ahogy a Hannibal, úgy ez is profin kivitelezett, de a hangulat és a feszültség hiánya dugába dönti a filmet.

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr404831188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.10.11. 08:46:50

az a tetoválás, nah az bitang jó.

Fausto. 2012.10.11. 23:14:40

Fiennes...

...zseniális. Mindig valami elmeroggyant idiótát kell alakítania. :D

srank 2013.11.24. 00:35:07

"hangulat és a feszültség hiánya..."
egy vak nő randizik egy őrült sorozatgyilkossal akiről nem tudja, hogy az, ez csak egy morzsányi feszültséghiány, a hangulat is végig megvan és sosem értem meg hogy lehet ilyen korhű környezetet létrehozni több évtized után ...
9/10

crazyfish 2016.04.11. 18:54:46

@Fausto.: Mikor Fiennes azt mondja a vak csajnak, h "bennem nincs szánalom" a hideg futkározik a hátamon...fantasztikus alakítás...
Elviszi a filmet....
süti beállítások módosítása