Bennfentesek / Inside Job (2010)
2012. június 24. írta: danialves

Bennfentesek / Inside Job (2010)

Azt hiszem jelenleg nincs aktuálisabb és ennyire mindenkit érintő téma manapság, mint a pénzügyi válság. A 2008-ban elindult recesszió miatt rengetegen kerültek az utcára, csökkent az életszínvonal és tulajdonképpen még a mai napig nem találtuk meg a kiutat belőle. Jogosan vetődik fel a kérdés az emberekben a kérdés, hogy mi, illetve ki felelős a problémákért és az eseményekből tanulva mit lehetne tenni az események megismétlődésének elkerülése érdekében? Ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat Charles Ferguson dokumentumfilmje, amely könyörtelen módon rántja le a leplet (a nyilatkozni egyébként nem hajlandó) Wall Street-i felsővezetésről, és vezető közgazdászok (többek között Soros György) vezetésével elemzi a pénzügyi folyamatokat.

Általában kijelenthető, hogy egy végtelenül profi és nagyon jól felépített dokumentumfilmről van szó. A témához remekül válogatták össze a megszólalókat, sokszor úgy, hogy egymásnak mondjanak ellent. Narrátorként Matt Damont hallhatjuk (amennyiben a néző nem olyan mazochista, hogy szinkronosan nézze meg a filmet), aki jól oldja meg a feladatát és végig kellemes hallgatni őt. A narráció alatt futó felvételek is kiválóan vannak összeállítva, legyen szó Izland természeti szépségeiről, a felső 10000 luxusvilláinak légi fotóiról vagy megüresedett gyárak csarnokairól. És bár dokumentumfilmről van szó, egy pillanatig sem untam magam (főleg annak köszönhetően, hogy a megértéshez minden idegszálamra szükség volt) és igen komoly hatást gyakorolt rám az alkotás.

Egyetlen negatívumként emelném ki azt, hogy Ferguson interjúzási módszere és narratívája bántóan demagóg, erősen látszik, hogy egy határozott elképzeléssel ült le minden alanyával szemben, és a vászonra is ezt akarta átvinni attól függetlenül, hogy az interjúalanya mit mond. Ennek ellenére nagy veszélyt nem látok ebben, mivel a felhozott bizonyítékok elég meggyőzőek ahhoz, hogy végső soron a rendezőnek higgyünk, de kétségkívül jót tett volna film megítélésének, ha egy kicsit pártatlanabb tud maradni.

Mindenesetre a Bennfentesek egy meglehetősen profi és hatásos dokumentumfilm, mindenkinek bátran ajánlom, különösen annak, akit érdekel a téma vagy szereti ezt a műfajt.

u.i.: Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy felhívjam az olvasók figyelmét egy másik műre ebben a tárgykörben, a Margin Call-ra (írásom itt), amely ugyanezt a témát dolgozza fel játékfilmes formában, zseniális alakításokkal és szövegekkel. Én egy kicsit sajnálom, hogy fordított sorrendben láttam a két alkotást, mert a dokumentumfilmes háttérrel sokkal több elem lett érthető benne, valamint sok más dolog is visszaköszönt. (Egyébként JC Chandor-t a legjobb eredeti forgatókönyv díjára jelölték a Margin Call-ért a legutóbbi Oscar-gálán)

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr324604593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása