Torta / Layer Cake (2004)
2012. június 20. írta: FroG

Torta / Layer Cake (2004)

http://www.wallpaperpimper.com/wallpaper/Movies/Layer_Cake/Layer-Cake-2-EE783236NF-1024x768.jpgVannak olyan filmek, amiket a címük alapján is meg lehet ítélni, ilyen volt pl. annó a Hajlakk is, ami úgy en bloc szar volt. Amikor megláttam, hogy Daniel Craig filmjei között szerepel a Torta című alkotás, majdnem hátra vágódtam, hogy mégis mi a fene ez. Bevallom, egy idióta vígjátékra számítottam, ám miután a történetet elolvastam, rögtön másként álltam a produktumhoz, de lássuk is a koncepciót

Mr. X (Daniel Craig) feltörekvő gengszter, dugig keresi magát kábítószer árusítással, a helyi öreg, begyepesedett bűnözők benne látják a jövő nagy svindlerét, ezért félnek is tőle. Főhősünk egyik nap egy olyan bizniszt kap, mely megvalósításával örökké otthagyhatja az illegális ipart ; a helyi nagykutyának kell leszállítania egy két millió fontot érő ecstasy szállítmányt. Azonban bármennyire simának tűnik az üzlet, X mégis komoly bajba kerül, ugyanis kiderül, hogy lopott az anyag, így a szerb alvilág üldözőbe veszi őt, és társait.

 

A filmet az a Matthew Vaughn rendezte, aki azóta már elkönyvelődött képregényfilm direktornak, a Kick/ass hatalmas sikere miatt. Ez volt Vaughn első rendezése, és sajnos ez gyermekbetegségek formájában visszaköszön. Túl sok az áthallás ugyanis Guy Ritchie műveivel, hisz a karakterek, a fordulatok és a fényképezés is nagyon hasonló. Bár ez nem feltétlen negatívum, hisz az ötletátemeléseket Vaughnnak jól sikerült beleültetnie a koncepcióba.

http://anotherplotdevice.files.wordpress.com/2011/06/layer-cake-800-75.jpgEzen kívül azonban a film tökéletesnek mondható, és ez főleg a forgatókönyvnek köszönhető. A J. J. Conolly által jegyzett szkript fantasztikus, pörgős és végig letisztultan halad a cselekmény vonalán. Szerencsére a történetmenet is baromi izgalmas, egy percre sem lehet unatkozni, ugyanis minden percre jut egy kisebb-nagyobb fordulat.

A film karakterei is kiemelkedően jók, főleg főszereplőnk emelendő ki. Mr . X ugyanis a tipikus jófiúként lép be a cselekménybe, és folyamatosan épül le jelleme a történet alakulása alatt. Békés jófiúból alakul át céltudatos gyilkossá, ezt a pálfordulást Craig nagyszerű játékával sikerült tökélyre csiszolni. A színészi stábból még a Colm Meaney és Michael Gambon emelendő ki, mindketten lubickolnak a rájuk szabott , domináns drogdíler szerepben. Ami még érdekesség ezen a téren, az az, hogy feltűnik kisebb mellékszereplőként Tom Hardy, akinek ez volt az első komolyabb alakítása.

http://1.bp.blogspot.com/ash.sal.here/SCMSemr7XwI/AAAAAAAAADw/jsfQ-7cux7g/layer_cake%255B3%255D.jpgA mű legjobb pontja a naturalitásban keresendő. Vaughnnak olyan életközeli szituációkat sikerült létrehoznia, amelyek a párjukat ritkítják a filmek között. Minden lövésnek, ütésnek vagy cselekedetnek rendkívül nagy súlya van, nincs elbagatelizálva az erőszak, és minden okkal történik. Ezen naturális vonalra szabták az operatőri munkát is, amely tipikus brit látványvilágot alkalmaz, esős képek, és fakó szürkéskék árnyalatok jellemzik.

A Torta tehát egy rendkívül jól előadott, szórakoztató brit alvilági sztori, elképesztő naturalizmussal, szép fényképezéssel, csavaros sztorival és emlékezetes főszereplővel megspékelve. Sajnos a cím meg baromi rossz, úgyhogy sokakat ez tántoríthat el a megnézéstől. Mindenesetre én csak ajánlani tudom.


9/10

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr264597888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása