Könyvkritika: Egill Bjarnason: A megkerülhetetlen Izland (2023)
2023. december 29. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Egill Bjarnason: A megkerülhetetlen Izland (2023)

Izland egy menő hely!

izland.jpg

Izland egy menő hely! Tényleg az. Nem is gondoltam volna, mennyire. Mindig is kíváncsi voltam erre a kis szigetre, amely elsősorban a vulkánjai miatt szokott bekerülni a hírekbe, most megtudhattam róla mindent, és kellőképpen sikerült rácsodálkoznom arra, hogy milyen érdekes a történelme. Mert ez bizony egy jól megírt történelemkönyv, amely közérthetően, olvasmányosan és figyelemfelhívóan foglalja össze mindazt, amit Izlandról tudni kell. És ez nem kevés, kezdetnek mindjárt itt van az, hogy minden valószínűség szerint az izlandiak voltak az első telepesek Amerikában, ráadásul az egyik leghíresebb utazójuk ebből a régen letűnt korból egy nő, bizonyos Gudrid Porbjarnardóttir volt. És ez még csak a kezdet, hiszen később az is kiderül, hogy a világ első megválasztott női államfője szintén izlandi volt és Vigdis Finnbogadóttir-nak hívták. Ahogyan arra is fény derül, hogy egy izlandi vulkánkitörés okozta Európában a "kis jégkorszakot", és áttételesen  felelős volt a francia forradalomért. És arról hallottál már, hogy az amerikai űrhajósok Izlandon gyakorolták a Holdra szállást? Na és arról, hogy Bobby Fischer szintén Izlandon írt sakktörténelmet és egyáltalán nem mellesleg itt is töltötte utolsó éveit? Ugye, hogy mennyi érdekes dolog történt ezen a kis szigeten? És arról még szó sem esett, hogy milyen fontos stratégia pont volt a második világháború idején, ahogyan arról sem, hogy itt található a világ legrégebb óta fennálló országgyűlése, az Albingi. De az abszolút kedvenc új információm: Tolkien gyerekeinek nevelőnője izlandi volt (Arndis Porbajarnardóttir), és valószínűleg az íróra is hatottak az általa mesélt sagák. Egyáltalán nem üres történelmi tablót kapunk, a szerző nagyon jól és érdekesen írta meg országa történetét, szinte mindvégig fenn tudja tartani az érdeklődést, habár néha nehéz követni az eseményeket, de ennél nagyobb bajunk ne legyen. Figyelemfelkeltő, de nem hatásvadász módon mutatja be Izlandot, kronológiai sorrendben haladva, de egyáltalán nem unalmasan.

Egy kis sziget nagy történelemmel, érdekes jelennel és a jövendője sem mutatkozik érdektelennek. Izland sohasem viselt háborút, mégis voltak olyan pillanatok, amikor nagy szerephez jutott a világtörténelemben, egy békés nép, amelynek nem voltak nagy harcai, mégsem teltek unalmasak rajta az évszázadok.

Az izlandiak ősei a vikingek voltak, nem hétköznapi események közepette népesítették be a szigetet, itt azért folyt némi vér, de hát ez egy ilyen kor volt. Az izlandiak alapvetően mégis a mezőgazdaságból és a halászatból éltek, és elzúgott a fejük felett a történelem, miközben ők élték az életüket. Érdekes, hogy kezdetben nem volt királyuk, országgyűlésük viszont igen, csak később kerültek norvég, majd dán uralom alá. A függetlenségüket is egyedi módon vívták ki, hiszen nem volt óriási forradalom, csak afféle csendes zendülés, mégis elérték, hogy elszakadjanak Dániától. Nagyon érdekes a történelmük, ráadásul nagyon sok saga maradt ránk a régi időkből - hihetetlenül erős a régi idők írásbelisége Izlandon - , ahogyan az újabb időszakok eseményei is jól dokumentáltak, érdemes megismerkedni a történetekkel, hiszen izgalmasak és finoman szólva sem hétköznapiak. Egyáltalán nem unalmas végigtekinteni az évszázadokon, mert remekül szórakozunk, miközben megismerkedünk az izlandi történelem legfontosabb momentumaival.

Együltő helyemben olvastam végig ezt a remek kis könyvet, olyannyira érdekesen írta meg a szerző Izland történetét, talán csak azok a részek voltak egy kicsit kevésbé magukkal ragadóak, amikor a saját történeteit osztja meg velünk, ezekből talán egy kicsit kevesebb több lett volna, de összességében kiválóan szórakoztam a köteten, amelyből rengeteg új információra tettem szert. Mert bevallom őszintén, nem sokat tudtam Izlandról, pont azért olvastam el ezt az alkotást, hogy minél többet tanuljak róla, és nem csalódtam, valóban hihetetlen mennyiségű adatot tartalmaz ez a könyv, azonban olyan remek stílusban megírva, hogy egyetlen percre sem érezhetjük úgy, hogy beleveszünk az adathalmazba. Pedig egy egész nép történelmét ismerhetjük meg röpke 265 oldalon, valami egészen egyedi módon elmesélve, távol a szürke történelmi tankönyvektől, jóval magasabb szinten a magazinok szalagcímeihez képest. A stílus az, ami olyan különlegessé teszi ezt az alkotást, amelyet mindenkinek ajánlok, akit egy kicsit is érdekel Izland, és minél többet meg akar tudni róla.

Alapvetően a borítóba szerettem bele, amelyen egy nagyon kifejező ábra található a szigetről és a picit hatásvadász alcím, hogy hogyan változtatta meg egy kis sziget a világ történelmét? Nagyon kíváncsi lettem, tényleg, hogyan? Nos, erre a kérdésre is választ kaptam, miközben a szerző okosan és ügyesen végigvezetett országa történetén, érdekesen és egyenletesen jó színvonalú szövegbe zárva. Valahogy így kell felkelteni a figyelmet egy nem túlságosan ismert sziget iránt, amely csak ritkán kerül bele a hírekbe, és amelyről sajnálatos módon keveset tudunk. Pedig Izlandnak nagyon érdekfeszítő történelme van, jó volt belemerülni a régmúlt, a közelmúlt és a jelen eseményeibe, ha ettől nem jön meg az ember kedve ahhoz, hogy ellátogasson a szigetre, akkor semmitől. Egy nagyon érdekes és formabontó kötetről van szó, amely meghozza a kedvet Izlandhoz, rengeteg információval áraszt el bennünket róla, mégsem érezzük úgy, hogy túltengene a régen volt história, mert ez a szöveg nagyon is életteli. Mindenképpen olvasásra ajánlott könyv.

8/10

A könyvet a Figura kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr3818271599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása