Könyvkritika: R. F. Kuang: Sárga (2023)
2023. december 27. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: R. F. Kuang: Sárga (2023)

A könyvszakma sötét oldala

sarga.jpg

A könyvszakma sötét oldala. Nem biztos, hogy ennyire bele akartunk látni ebbe a kegyetlen világba, de kár lett volna kihagyni az életünkből. Katartikus erejű alkotás, amely rengeteg mindenről szól, de legfőképpen az írók magányáról. Mert az írás bizony nem mindig fennkölt alkotás, a könyvet ki is kell adni, a kiadók világa viszont iszonyúan kegyetlen, nagyon könnyen bedarálja az alkotót, pláne akkor, ha még plagizál is. Mert főszereplőnk pontosan ezt teszi, és ezért nem is lehet megkedvelni, nem kérdés, hogy buknia kell, mégis borzalmas végignézni, ahogyan darabokra hullik szét az élete. Sokat hallottam már a szerzőről, nagyon kíváncsi voltam rá, ez az első könyv, amit elolvasok tőle, és nem csalódtam, együltő helyemben olvastam végig. A téma is nagyon érdekes, hiszen ki ne ábrándozott volna már arról, hogy híres író lesz, felemelő és borzalmas belelátni abba, hogy mi történik akkor, ha ez tényleg megtörténik valakivel, mekkora árat fizet a sikerért, és mekkora bűnt követ el érte. Nagyon sokféle témát érint a szerző a tehetségtől kezdve a lopáson át a közösségi média legmélyebb bugyraiig, egyszerre szatíra és izgalmas thriller ez alkotás, amelynek a főszereplőjét nem lehet és nem is kell szeretni, de a története nagyon érdekes, hiszen bepillantás enged az (amerikai) könyvkiadás rejtelmeibe. Minden szó és minden betű a helyén van, a szerző tökéletesen mutat be egy széthulló sorsot, hogy aztán a végső csavarral óriási katarzist adjon a történetnek. Itt nincsenek hősök, csak egy szakmát ismerhetünk meg, amely az egekbe tud emelni és a mélybe tud rántani, sorsokat ragyogtat fel és dönt romokba, sztárokat csinál és buktat meg, miközben a valódi írói tehetségnek sokszor nincs is igazi jelentősége, ez egy rémesen lélektelen világ, amelyben az íróknak nincs könnyű dolguk, hiszen az ő bőrükre megy a vásár. Lenyűgözően meghökkentő alkotás, amely biztosan sokáig velünk marad.

June tehetséges írónő, akinek azonban az első könyve finoman szólva sem aratott nagy sikert, miközben barátnője, Athena Liu sztáríró, aki éppen legújabb könyvére készül. Egy szerencsétlen baleset következtében Athena meghal, és a kézirata June-hoz kerül, aki átdolgozva ugyan, de a sajátjaként jelenteti meg. Vajon megbűnhődik a lopásért?

Az etikai kérdéseken túl mégiscsak az a legnagyobb vonzereje a történetnek, hogy bepillantást nyerhetünk a könyvkiadás boszorkánykonyhájába. Mert ez egy szakma, ahol a sztárokat megcsinálják, a bestsellereket előre kitalálják, és úgy tálalják az olvasóknak, hogy biztosan kasszasiker legyen. Miközben ott van az író, akit egyetlen sikeres könyv az egekbe repíthet, miközben előtte hosszú évekig küzdött a sikertelenséggel, tett meg mindent azért, hogy bekerüljön a szakmába, és most egyszerre csak ott találja magát a csúcson. De milyen áron érte el ezt, mennyire volt a saját műve, az, ami kiadásra került, vajon tényleg olyan tehetséges, mint a nap, vagy más tollakkal ékeskedik és gátlástalanul kihasználja a sztárcsináló gépezetet? Áldozat vagy bűnös? Fel tudja dolgozni a sikert, ő irányítja az eseményeket, vagy az események irányítják őt? Van választási lehetősége vagy csak sodródik az árral? Mennyit számít a tehetség és mennyit a kiadók nyújtotta háttér? Meg lehet ismételni a sikert vagy a feledés a sorsa az alkotónak? Izgalmas kérdések ezek, amelyekre ha nem is mindig kapunk választ, mégis nagyon sokat gondolkodhatunk rajtuk, miközben egy különleges szemszögből nézve követhetjük az eseményeket, hiszen a főszereplő szemén keresztül mosódik át rajtunk a történet.

R. F. Kuang eddig egy teljesen más műfajban alkotott, amelyben megnyert minden létező díjat, nagy bátorság volt a részéről, hogy ekkorát váltott. A korábbi alkotásait nem olvastam, de már sokat hallottam arról, hogy milyen kiváló alkotó, ezért nagyon kíváncsi voltam már rá, és igazak voltak a hírek, valóban nagyon jól ír. Egyetlen percre sem veszíti el a fókuszt a történetben, bár sokszor látszólag csapong, mégis mindvégig fenn tudja tartani az érdeklődést, egyben tudja tartani a sztorit, remekül építi fel a karaktereket, és fajsúlyos mondanivalóval ajándékoz meg bennünket, miközben el is gondolkodtat. Nagyon sokféle témát érint, fontos erkölcsi kérdéseket feszeget, miközben bepillantást enged egy író életébe, akinek meg kell vívnia a maga csatáit a kiadókkal és a saját tehetségével, miközben meg kell élnie a sikereket és a bukást is. A lezárás katartikus, pont ehhez a történethez illik, mélyre megy, szívet-lelket tép, gyönyörűen rút, őrjítően lélektelen, kegyetlenül lenyűgöző.

Műfajilag nehéz behatárolni ezt a művet, szépirodalomról van szó, amely időnként átcsap thrillerbe és horrorisztikus is időnként, de ez a sokszínűség mégis egységes képet mutat, lehetetlen letenni a könyvet, annyira magával ragad. A kiadók világa egyáltalán nem olyan, mint amilyennek képzelnénk, ez sokszor nem művészet, hanem kőkemény számítás, egy olyan kegyetlen mókuskerék, amelyben az író nagyon hamar el tud veszni. Gondoljunk csak bele, milyen magányos feladat az írás, mennyi mindennel kell megküzdeni, riválisokkal, rosszakarókkal, ráadásul maga az alkotási folyamat is sokszor rettenetesen nehéz. Nem könnyű dolog írónak lenni, sok a csábítás, nagyon könnyű letérni a helyes útról, és meglepő gyorsasággal el lehet bukni egy karriert. Nem volt jó olvasni ezt a könyvet, rengeteg illúzióról lerántotta a leplet, már maga az irodalmi lopás is nehéz erkölcsi kérdés, és akkor még szó sem esett a közösségi média pokoli bugyrairól. Nagyon jó könyv, amely igazi katarzist ad, ami nagyon ritka manapság.

10/10

A könyvet a Magnólia kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr6918270033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása