Könyvkritika: Finy Petra: Almás pite (2023)
2023. november 15. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Finy Petra: Almás pite (2023)

Szívet melengető könyv a családról

almas_pite.jpg

Szívet melengető könyv a családról. Ritkán olvasok mesekönyvet, de Finy Petra neve garancia volt számomra, hogy különleges alkotásról lesz szó, és nem is csalódtam, ez a könyv úgy jó, ahogy van.  Nincs benne semmi különös, mégis benne van minden, ami számít. Mert a családi együttléteknél semmi sem lehet fontosabb, ezt nem lehet elégszer elmondani. A sok közös kaland összetartja a családot, legyen az sárkányeregetés, piknikezés vagy akár nyaralás a tengerparton, és akkor a karácsonyról és a szilveszterről még nem is beszéltem. Sajnos nagyon gyorsan a végére lehet érni ezeknek a bájos történeteknek, kár, olvastam volna még a családi történeteket, annyira szívet melengetőek a sztorik, amelyek a maguk hétköznapiságában egyszerűen zseniálisak. Mert tényleg nagyon fontos tud lenni egy balettelőadás, egy piacozás, vagy akár egy közös almás pite készítés, hiszen ezekből a pillanatokból születik meg a család, az ilyen események miatt érzi valaki úgy, hogy tartozik valahova, a közös kalandok pedig csak hab a tortán. Egyszerű, de nagyszerű könyv, nincs benne semmi eget rengető, de ezek a történetek és a hozzájuk tartozó aranyos rajzok simogatják a lelket. Néha nem kell több, mint egy borús hétvégi napon végigolvasni ezt a kis könyvecskét, és máris ragyog a szív, feltöltődnek az érzelemelemek, minden megtelik színnel és melegséggel. Kell ennél több egy gyerekkönyvtől, amely a felnőttekre is ilyen hatást tud gyakorolni? Jól megírt, szépen megrajzolt, jól szerkesztett könyv, amelyet jó olvasni, utána biztosan elgondolkodunk azon, hogy mi legyen a következő családi esemény, amit megszervezünk, mert együtt lenni jó, és jó, hogy emlékeztet bennünket erre ez a bűbájos alkotás.

Anya, Apa, Brunó, Betti, Bébibaba, Nagyi, Nagypapa - ők a kis család, akik különféle kalandokba keverednek. Sok minden történik velük, az, ami összeköti ezeket a sztorikat, az a köztük lévő szeretet, amely süt az oldalakról. Van itt minden, villamosvezetés, almás pite sütés, esküvő, balettelőadás, kinek mi tetszik...

Mindig szerettem volna egy sünit, ezért már az első történettel megvett magának a szerző. Teljesen magával ragadott Dezső sztorija, tökéletes volt, és ez a színvonal mindvégig megmaradt a könyvben. Semmi extra, nincsenek benne égbe kiáltóan nagy szavak, csak csendes otthonosság, egyszerűen szép szavakkal bemutatva, milyen szívmelengető tud lenni a családi együttlét. Pontosan ezekért a pillanatokért alapít családot valaki, hogy megteljen az élete színekkel, érzelmekkel és olyanok legyenek körülötte, akiket szeret. Mert akit szeretünk, annak kedvéért még azt is megszervezzük, hogy villamost vezessen, vagy elvisszük a tengerpartra, természetesen az egész családdal együtt, hogy ne legyen hiányérzet. Együtt lenni jó, ennyi ennek a kis könyvnek az üzenete, aminél nem is kell több, tényleg szebbé tud tenni egy napot, ha emlékeztetjük magunkat arra, hogy milyen jó dolog a család, mennyivel gazdagodunk általa.

A rajzok fantasztikusak, már az első oldalon található almás pite is annyira élő, hogy szinte itt gőzölög az asztalon, és a továbbiakban is ilyen kifejező ábrákkal örvendeztet meg bennünket Bogdán Viki. Rengeteget tesznek hozzá ezek a rajzok a hangulathoz, a szöveg és a külcsíny együtt adja meg azt az érzést, mintha a saját családi történeteinket olvasnánk, hiszen mindenkinek vannak hasonló sztorijai a saját családja köréből (na jó, villamost nem vezet mindenki), pont ez a jó benne, hogy mindez velünk is megtörténhet, és milyen szerencsések vagyunk, hogy családban élhetünk. Az ilyen történetek emlékeztetnek arra, hogy milyen jó együtt lenni, mekkora élmény egy születésnap, egy esküvő, egy piknik vagy bármi más, amelynek során közös élményeket szerezhetünk a szeretteinkkel. Nem cukormázas, nem közhelyes, egyszerűen szép, ezzel találja meg az utat a szerző az olvasó szívéhez.

Régi gyerekkori emlékek jutottak eszembe erről a könyvről, amikor még élt a nagymamám és a nagypapám, amikor még gyerek voltam, újra körbeölelt a család szeretete, nagyon meghatódtam, pedig alapvetően egy racionális közgazdász vagyok. Az almás pite nekem is nagy kedvencem, de nálunk más a családi süti, ahogyan nekünk is megvannak a saját történeteink, amelyeket majd tovább fogunk adni a gyerekeinknek, ha saját családot alapítunk. Valahogy így kell elmesélni a gyerekeknek azt, hogy mennyire fontos a család, az együttlétek, a közös kalandok, azok az egyszerűen nagyszerű pillanatok, amelyekből fel tudunk töltekezni a hideg és szürke hétköznapokra. Igazi lélekmelengető olvasmány, amelyet mindenkinek ajánlok, akinek kisgyereke van, vagy szürkének érzi a mindennapokat, mert ettől a könyvtől garantáltan színekkel telik meg a lelke. Nagyon szerethető alkotás, amelyet kár lenne kihagyni az életünkből.

10/10

A könyvet a 21. század kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr8218240365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása