Könyvkritika: Miklya Luzsányi Mónika: A kamasz király udvarában (2022)
2022. december 05. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Miklya Luzsányi Mónika: A kamasz király udvarában (2022)

Mohácsról kamaszoknak

a_kamasz_kiraly_udvaraban.jpg

Mohácsról kamaszoknak. És érdeklődő felnőtteknek. A Pagony kiadó Abszolút töri sorozatában egy nagyon érdekes témához érkeztünk, nevezetesen annak járunk utána, hogy megelőzhető lett volna-e a mohácsi vész. Mert nyilván ha valaki a jövőből megérkezik a Mohács előtti időszakba, mindent megpróbál, hogy megakadályozza azt. Vajon sikerülhet? Vagy tényleg nem volt esély arra, hogy elkerüljük a tragédiát? Izgalmas kérdések ezek, amelyekre egy remek történelmi kalandregény keretei között kereshetjük a válaszokat. Nagyon kedvelem ezt a sorozatot, mert túl azon, hogy a saját műfajukban magas minőséget képviselnek a könyvek, megismerhetjük a legfrissebb történelmi kutatások eredményeit is az adott témában. És mivel Mohácsról rengeteg újdonság került napvilágra ahhoz képest, amit még én tanultam az iskolában, nagyon kíváncsian vártam ezt a kötetet, biztos voltam benne, hogy rengeteg érdekességre fog fény derülni a korszakból a történetből. Nem is csalatkoztam ezirányú elvárásaimban, valóban nagyon sok információra tehettem szert, miközben kiválóan szórakoztam. Mert ez egy nagyon jól megírt történelmi kalandregény - csakúgy, mint a sorozat többi része - , amelyből sokat lehet tanulni a kamaszoknak és a felnőtteknek egyaránt, miközben kiváló kikapcsolódást nyújt a szürke hétköznapokból. Mert ki ne akarna visszautazni az időben, és személyesen találkozni a magyar történelem ikonjaival és bepillantást nyerni egy izgalmas korszakba? II. Lajos tragikus alakja jóval összetettebb, mint eddig gondoltuk volna, arról nem is szólva, hogy a méltatlanul elfeledett Mária királyné milyen tehetséges politikus volt, a Mohácsig vezető okok pedig szintén jóval bonyolultabbak voltak annál, mint amint az iskolában tanultunk. Nagyon izgalmas időutazás ez a könyv, amelyből rengeteg tudásanyagra tehet szert az olvasó, miközben egyáltalán nem unalmas történelmi tablót olvas.

Zsófi egy nagyon fiús lány, aki nem jeleskedik ugyan a tanulásban, viszont kiválóan sportol, és azt is észreveszi, hogy az udvaron álló platánfával valami nagyon nincsen rendben. Ráveszi Imit egy újabb időutazásra, azonban természetesen nem az eredetileg tervezett időszakba érkeznek meg, hanem belecsöppennek a kamasz Lajos király egyáltalán nem eseménytelen udvarába...

A budapesti Vitéz János Gimnázium udvarán álló platánfa segítségével már rengeteg helyre ellátogattunk a múltba, azonban ezúttal valóban fajsúlyos témához érkeztünk a mohácsi vész taglalásával. A nemzeti tragédia feldolgozásához kiváló alapot nyújt a szerző által elképzelt történet, amely a kamaszok nyelvén szól hozzánk, mégis egy távoli időszakba visz. A történetből megtudhatjuk, mely okok vezettek a mohácsi tragédiához, és arra a kérdésre is választ kapunk, hogy elkerülhető lett volna-e. A sztori segítségével megismerhetjük a legfrissebb kutatási eredményeket, amelyekből kiderül, hogy II. Lajos koránt sem volt tehetségtelen uralkodó, és felesége, Mária királyné személyében kiváló társat kapott maga mellé, mindketten látták a problémákat és próbáltak is tenni ellene, más kérdés, hogy adott körülmények között volt-e esélyük arra, hogy megakadályozzák a tragikus eseményeket.

A történet kamaszokról szól, és ezúttal is egy érdekes párossal ismerkedhetünk meg az iskolából. Imivel már korábban is találkoztunk, azonban most egy másik arcát ismerhetjük meg, ki gondolta volna, hogy a komoly fiú még íjászkodni is tud, és természetesen mindig helyén van a szíve és az esze. Akárcsak Zsófinak, akinek lovastudománya még Török Bálintot is elkápráztatja, a fiatal hölgy pedig nem kevesebbet vesz a fejébe, mint hogy megpróbálja megakadályozni a mohácsi vészt. Mindent megtesz ennek érdekében, miközben vele együtt ismerjük fel az okokat és a problémákat, amelyek végül elvezetnek a tragédiához. Azonban az összhatás mégsem drámai, alapvetően egy izgalmas történelmi regényhez van szerencsénk, amely azon túl, hogy kiválóan szórakoztat, el is gondolkodtat.

A történetnek jól felépített íve van, a karakterek jól meg vannak írva, ráadásul a kamaszok nyelvén íródott a szöveg (melyet bevallom, nekem időnként nehéz volt követni, de ez nyilván generációs probléma), ami nagyon vicces tud lenni, azonban egyáltalán nem komolytalan. Egy nagyon érdekes korszakba érkezünk, 1521-ben vagyunk, 5 évvel a mohácsi csata előtt, a királyi pár még kamasz, akárcsak a jövőből érkezett diákok, de már most látszanak azok a nehézségek, amelyek később elvezetnek a tragédiához, ezek fokozatosan kerülnek bemutatásra, miközben zajlanak az események. Egyáltalán nem unalmas az összhatás, pereg a történet, és miközben teljes gőzzel drukkolunk, hogy sikerüljön megváltoztatni a történelmet, rengeteg új ismeretre tehetünk szert a korszakról. Nagyon érdekes könyv, amelyet nem csak kamaszoknak érdemes elolvasni.

9/10

A könyvet a Pagony kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr9317994584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása