Könyvkritika: Steve Berry: Az Omega-faktor (2022)
2022. november 02. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Steve Berry: Az Omega-faktor (2022)

Izgalmas kalandok ezúttal Cotton Malone nélkül

omega.jpg

Izgalmas kalandok ezúttal Cotton Malone nélkül. Nem mondom, hogy nem hiányzott az egyik kedvenc karakterem, azonban a szerző tett róla, hogy egy érdekes főszereplőt kreáljon helyette, aki el tudja vinni a hátán a történetet. Nick Lee az ENSZ Kulturális Összekötő és Nyomozó Irodájának /CLIO/ dolgozik, feladata a világ kulturális alkotásainak védelme. Ez is van olyan érdekes munka, mint Cotton-é, ráadásul ugyancsak régi történelmi rejtélyek után kell kutatnia, vagyis a szerző úgy változtatott, hogy alapvetően minden maradt a régiben, pusztán a főszereplő személyében történt változás. A korábbi sikerek receptjén sem módosított, vagyis találj egy érdekes bűnügyet, szórd meg egy jó adag történelmi valóságon alapuló misztikummal,  fűszerezd meg látványos akciókkal és bonyolítsd meg jól a történetet. Egyszerűnek tűnik, de valójában nagyon nehéz ezt a műfajt olyan magas szinten művelni, ahogyan Steve Berry teszi már jó néhány éve. A sok Cotton Malone történetbe nyilván csúsztak be gyengébb alkotások is, összességében azonban már jó ideje hozza a szerző a tőle megszokott színvonalat, és ez most sem változott. Habár a főszereplő más, a séma ugyanaz, ezért a sorozat rajongói nem fognak csalódni, de azért egy kis hiányérzet marad kedvenc Cotton-unk miatt. A jó hír, az, hogy kedvenc amerikai James Bond-unk jövőre visszatér, ezért biztosan nem fogunk unatkozni a jövőben sem. Összességében ez egy jó könyv, amely hozza a sorozattól elvárható színvonalat, nem több és nem is kevesebb.

Nick Lee egykori szerelmével szeretne találkozni, azonban egy tűzeset kellős közepébe csöppen, és rögtön akcióba kell helyeznie magát, mert volt partnere ezt kéri tőle. Fogalmuk sincs, mibe keveredtek, hamarosan azon kapják magukat, hogy nem csak néhány harcias apácával gyűlik meg a bajuk, hanem a Vatikánnal is...

Több száz oldalon fenn tudja tartani az érdeklődést az író, mindig ott csavar a történeten, ahol kell, és akkor, amikor szükség van rá. Profin ír, kiváló sablonokat használ, mégsem tud unalmas lenni a sokadik egy kaptafára készült történet sem, mert mindig valami érdekes rejtélyt kell megoldania a szereplőknek, a történelem egy ritka szegletét ismerhetjük meg. Úgy tűnik, sikerült kilábalnia a szerzőnek az utóbbi néhány könyvet jellemző hullámvölgyből, újra rátalált a saját hangjára, már nem nyögvenyelősek a történetek, újra szárnyalnak az oldalak, öröm olvasni a sztorit. Talán túl gyorsan követték egymást a kötetek, ezért nem sikerült mindvégig tartani a színvonalat, szerencsére mostanára újra a régi fényében tündököl a sorozat. Érdekes volt, hogy ezúttal egy új főszereplővel folytatódnak a történelmi kalandok, de ettől még megmaradt a Cotton Malone - féle hangulat, nem véletlenül, mert habitusában egy közel azonos karaktert teremtett nekünk az író, oldalán a szokásos belevaló hölggyel, aki sokat segít neki a nyomozásban.

Ezúttal a vallás területén kalandozunk, felbukkannak a történetben a katarok, akikről nagyon sok érdekes információra tehetünk szert, illetve körbejárjuk a Szűz Mária-kérdést, ami egy szintén érdekfeszítő téma, miközben megismerhetünk egy titokzatos apácarendet, akiknek szent küldetésük van, amely most nagy veszélybe kerül, ezért nem riadnak vissza szinte semmitől sem annak érdekében, hogy megoldják a problémáikat. Nick Lee nem hétköznapi körülmények közepette kell, hogy nyomozzon, miközben felbukkan a Vatikán is, aki természetesen szintén érdeklődést mutat az apácák tevékenysége miatt, és tudni akarja hogy milyen titkot őriznek. Kalandok hosszú sora vár hősünkre, rejtély rejtélyt követ, nem könnyű kibogozni az egyre jobban összegabalyodó szálakat, de azért ne legyen kétségünk afelől, hogy Nick meg fogja oldani az ügyet.

Történelmi kalandregény ez a javából, amely nem a legjobb része a sorozatnak, de az utóbbi idők gyengébb darabjai után üde színfoltot jelent azzal, hogy újra visszatért vele a szokásosan magas színvonal. Cotton Malone figurája egy kicsit elfáradt, jó ötlet volt egy kicsit pihentetni, és egy másik főhőssel új lendületet adni az eseményeknek. Ennek ellenére én nagyon várom, hogy Cotton újra visszatérjen, remélhetőleg kipihenten és újult erővel, még titokzatosabb és rejtélyesebb kalandokkal. Nemcsak a sorozat rajongóinak ajánlom ezt a könyvet, hanem mindenkinek, aki egy kis felhőtlen kikapcsolódásra vágyik, érdeklik a történelmi rejtélyek és szereti az akciódús történeteket. Érdemes adni neki egy esélyt.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr7717966286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása