Könyvkritika: Natalie Livingstone: A Rotschild család asszonyai (2022)
2022. október 24. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Natalie Livingstone: A Rotschild család asszonyai (2022)

Érdekes sorsok

rotschild_1.jpg

Érdekes sorsok. A Rothschild család legendás, azonban eddig elsősorban a férfiak élete volt közismert, ezért hiánypótló ez a könyv, mert ezúttal a hölgyek életét mutatja be a szerző. A Rothschild család asszonyai nagyon sokfélék voltak, de abban egyformán viselkedtek, hogy mindig támogatták a férjüket, egyben tartották a családot, sokat jótékonykodtak, és a háttérből ügyesen irányították az eseményeket. A nagy vagyon ugyanis nagy felelősséggel is jár, amivel a többségük tisztában is volt, és fel tudtak nőni a feladathoz. Természetesen voltak kivételek, csodabogarak, fekete bárányok, mint minden más családban, azonban általában összetartott a família, ha valaki bajban volt, annak segítettek. Ez a kötet "csak" a Rothschildok angliai ágával foglalkozik, de még így is több, mint 400 oldalon zajlanak a szemünk előtt az események. Mert ez nemcsak egy életrajz-sorozat, hanem egyben egy kortörténelmi dokumentum is, több, mint 250 évet ölel fel a történet. Nagyon érdekes egy kivételezett helyzetben lévő család szemszögéből végigkövetni a történelmet, ami természetesen rajtuk is nyomot hagyott, átgázolt rajtuk, ha más szinten is, mint az átlagemberek, ők is ugyanazokat a traumákat élték meg, mint mindenki más. Miközben zajlott velük az élet, ők is változtak, alkalmazkodtak, ahogyan változott a világ, úgy módosult a hölgyek életútja, a tipikus feleségszereptől eljutottak addig, hogy saját szakmai életük legyen. Habár dinasztikus okok miatt alapvetően férfiuralom alatt élt a család, valójában a hölgyek háttérből ragyogóan tudtak irányítani, és voltak többen is, akik a maguk idejében ki tudtak lépni a férfiak árnyékából, napjainkra pedig éppen olyan saját élettel rendelkeznek, mint bárki más. Nagyon hosszú a könyv, nem is lehet egyszerre elolvasni, rengeteg információt zsúfolt bele a szerző, ezért időnként túlságosan szárazzá válik a leírás, nem könnyű követni a családfát, azonban összességében egy érdekes alkotásról van szó, amelynek érdemes adni egy esélyt.

1770-ben Gutle Schnapper hozzáment Mayer Amschel Rotschildhoz, és akkor még fogalma sem lehetett arról, hogy egy hatalmas dinasztia alapító anyja lesz. Ő ugyan sohasem költözött el a lakóhelyéről, a gyerekei azonban szétszéledtek a világban, és ügyesen alakították a dolgaikat, meggazdagodtak, és az egyre népesebb családban annak rendje és módja szerint zajlottak az események...

Tényleg nagyon nehéz követni a családfát, az azonban biztos, hogy minden korszaknak megvolt a maga mátriárkája, aki biztos kézzel irányította a családot. Ahogyan már említettem, ez a kötet csak az angliai ággal foglalkozik, de még így is nagyon bonyolultak a családi viszonyok, még jó, hogy a kötetben van egy leírás, amely bemutatja az összefüggéseket, célszerű gyakran visszatérni hozzá, ellenkező esetben el fogjuk veszíteni a fonalat. Nagyon nagyívű történetről van szó ugyanis, egy idő után nem könnyű kiigazodni azon, hogy ki kinek a kije, de azért összességében egy olvasmányos műről van szó, amely egyáltalán nem szappanoperaízű leírás, hanem nagyon is alapos kutatás eredménye, amelynek köszönhetően részletes leírást kaphatunk a családtagokról. Olyan érzésünk van, mintha mi is ott ülnénk a Rothschild-ház kanapéján, és a família tagjának érezhetjük magunkat, miközben a szemünk előtt zajlik a többiek élete. Nagyon érdekes sorsokat ismerhetünk meg, sokféle embert, akik nagyon sokféleképpen élték az életüket, mégis önazonosak tudtak maradni, és sokszor megelőzték a saját korukat.

A Rothschild család nőtagjai között volt olyan, aki kiemelkedő írói tehetséggel rendelkezett, ő vette is magának a fáradtságot, és megírta a család történetét természetesen, olyan is volt, aki a nőmozgalmakban vitt vezető szerepet, olyan is, aki extrém életvitelt folytatott, és olyan is, aki elmegyógyintézetben élte le az életét. Nagyon érdekfeszítő belelátni ilyen mélységben egy különleges família mindennapi életébe, hiszen itt és most nem a pénzügyi sikerekről szól a történet, hanem a családról, annak minden gondjáról, bajáról, öröméről, szépségéről és nehézségeiről. A hölgyek nem könnyű feladatot vállaltak, amikor beházasodtak a családba, hiszen támogatniuk kellett a férjüket, vinni a kellőképpen nagy háztartást, reprezentálni és közben még a saját képükre is formálni a társadalmi helyzetüket. A született Rothschild lányok természetesen kiváló nevelést kaptak, és bár szinte mindvégig másodhegedűs szerepet játszottak a családban, mégis megtalálták a módját annak, hogy a saját életüket éljék, és ha úgy gondolták jónak, még szembe is mertek menni időnként a velük szembeni társadalmi elvárásokkal.

Tényleg célszerű több etapban olvasni ezt a könyvet, mert nagyon sűrű a történet, sokszor kell visszalapozni, hogy ne gabalyodjunk bele teljesen a szövevényes családi ágak-bogakba. Nem könnyű olvasmány, de megéri végigolvasni, mert nagyon érdekes sorsokat ismerhetünk meg belőle, olyan hölgyekét, akik a saját jogukon voltak értékesek, nem a vagyonuk tette azzá őket. Természetesen voltak kivételek, akik erősítették a szabályt, de még ők is olyan különlegesek voltak, hogy nem lehetett haragudni rájuk. Nagy erénye a könyvnek, hogy nem egysíkú karaktereket mutat be, hanem hús-vér embereket, akiknek voltak jó és rossz vonásai, volt, hogy hibáztak, de mindig következetesen végigjárták a saját útjukat. Drámák, szerelmek, tragédiák, családi örömök, vagyis maga az élet zajlik az oldalakon, amelyet nem lehet megunni még ilyen hosszú leírásban sem.

8/10

A könyvet az Európa kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4117960210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felhasználós 2022.10.25. 06:55:26

Nagyon érdekes egy kivételezett helyzetben lévő család szemszögéből végigkövetni a történelmet, ami természetesen rajtuk is nyomot hagyott, átgázolt rajtuk, ha más szinten is, mint az átlagemberek, ők is ugyanazokat a traumákat élték meg, mint mindenki más. Miközben zajlott velük az élet, ők is változtak, alkalmazkodtak
Ez a fránya történelem őket is megviselte.
süti beállítások módosítása