Könyvkritika: Sara Nisha Adams: A könyvlista (2022)
2022. október 21. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Sara Nisha Adams: A könyvlista (2022)

Egy szép történet a könyvek erejéről

a_konyvlista.jpg

Egy szép történet a könyvek erejéről. Mert a könyvekben óriási erő van, bele sem gondolunk mennyire, egészen addig, amíg a szemünk ügyébe nem téved egy ilyen könyv. Alapvetően könyvmolyoknak ajánlott a történet, hiszen könyvmolyokról szól, de kapudrog lehet azoknak is, akik még csak most ismerkednek az olvasóvá válással. Mert  nagyon könnyű belefeledkezni a könyvbe, dacára annak, hogy egyáltalán nem könnyű olvasmány, meglepően sok dráma van benne, ugyanakkor mégsem fekszi meg a gyomrot. Szórakoztatva tanít, mindezt úgy, hogy egyetlen pillanatra sem lesz felszínes, ráadásul bepillantást nyerhetünk az indiai kultúrába is. Talán az az egyetlen hibája, hogy a végén túl gyorsan varrja el a szálakat, eléggé kiszámítható a végkifejlet, de ennél nagyobb bajunk ne legyen. Időben és térben is sokat ugrálunk, de a történet szálai végül természetesen összeérnek, szépen öltögeti egymásba őket az írónő, tényleg kár egy picit a végéért, de összességében egy remek könyvhöz van szerencsénk. Együltő helyemben olvastam végig ezt a kiváló kiadványt, annyira tetszett és annyira kíváncsi voltam arra, hogy mi lesz a karakterek sorsa, nagyon olvastatja magát a történet. Árad belőle az olvasás szeretete, ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy az olvasás egyrészt gyógyítani is tud, másrészt pedig el tud vinni egy másik világba, amellyel ki is tud kapcsolni a napi gondokból, ugyanakkor közösséget is tud teremteni a való világban. Mindezt úgy meséli el nekünk a szerző, hogy egy izgalmas, több szálon futó történetbe ágyazza, amelynek a mozgatórugója egy könyvlista, amelyben szereplő köteteket többen is elolvasnak, és ami végül egy közösségbe kovácsolja őket. Varázslatos történet, főként azért, mert hétköznapi emberekről szól, akik mi is lehetnénk, és pontosan úgy segítenek nekik a könyvek életük egy szakaszában, mint ahogyan a mi életünkben is voltak  és valószínűleg lesznek is ilyen könyvek, vagyis tökéletesen át tudjuk érezni, mit éltek át a szereplők. Jó könyv, amelyet kár lenne kihagyni az életünkből.

Mukesh egy idős úr, aki néhány éve veszítette el a feleségét, és nagyon boldogtalan. Csendben tengeti a napjait egészen addig, amíg a kezébe nem akad egy könyv, amelynek hatására elmegy a könyvtárba, ahol megismerkedik egy fiatal lánnyal, Aleisha-val, és megkéri, hogy ajánljon neki könyveket. És a két sors összefonódik...

Mukesh karakterén keresztül megismerkedhetünk az indiai kultúrával, ami különös ízt ad ennek a történetnek. Nemcsak széleskörű gasztronómiai ismeretekre tehetünk szert, hanem a vallási ünnepekkel is mélyrehatóan megismerkedhetünk, miközben bepillantást nyerhetünk egy népes család mindennapjaiba. Az idős úriembernek ugyanis három lánya és három unokája van, akik igencsak zajos életet élnek és nagyon elfoglaltak, miközben gondoskodnak ugyan az apáról és nagyapáról, Mukesh azonban mégis magányos, és a könyveknek köszönhetően nyit a külvilág felé. Miközben újra felfedezi magának a világot, amelytől elment a kedve a felesége halála után, az unokájával is sokat javul a kapcsolata a könyveken keresztül, hiszen a kislány nagyon szeret olvasni, és minél több könyvet olvas el a nagypapa, annál közelebb kerülnek egymáshoz. A magányos öregemberben sokkal több van, mint ami elsőre látszott, a történet végére szépen kikerekedik az élete, már adni is tud, nemcsak kapni, sokat tanul magáról, a családról és az életről a könyveknek köszönhetően.

Aleisha, a másik főszereplő egy 17 éves fiatal lány, akinek nagyon nehéz sors jutott, és érdekes módon úgy kezdett el dolgozni egy könyvtárban, hogy nem is szeretett olvasni. Aztán egy könyvlista hatására mégiscsak könyvet vesz a kezébe, olvasóvá válik, amelynek eredményeként megváltozik az élete. Nem habos-babos történetről van szó, a lányt nagyon megtépázza az élet, de a könyvek vigaszt nyújtanak neki és a segítségükkel egy közösség tagjának érezheti magát. Talán ez a legfontosabb tanítása ennek a könyvnek, hogy ha valaki olvasó, akkor tagja lesz egy olyan közösségnek, amely hozzá hasonló könyvmolyokból áll, és a közös érdeklődés óriási támogató erőt tud nyújtani a mindennapokban. Ugyanakkor arra is visszaemlékezhetünk, hogyan váltunk mi magunk is olvasóvá, miként varázsolt el bennünket a könyvek csodálatos világa, és mennyi mindent kaptunk tőlük és milyen sokat fogunk még kapni a jövőben is.

Nem rövid a könyv, mégis nagyon gyorsan végezni lehet vele, annyira olvastatja magát. Habár a végkifejlet hamar kitalálható, ez mégsem von le semmit a történet értékéből, a szerző nagyon szépen vezet bennünket végig az oda vezető úton. Öröm olvasni, dacára annak, hogy tényleg mély drámákkal találkozhatunk, de annyira erősen hatja át az olvasás szeretete, hogy képtelenség letenni. Az írónő meg tudja fogalmazni, mennyi mindent tud adni az olvasás, milyen erővel bírnak a könyvek, és hogyan találnak el egymáshoz vadidegen emberek a hatásukra. A könyvmolyság minden szépsége benne rejlik a sorokban, árad belőle az az otthonosság, amelyet csak a könyvek tudnak nyújtani. Különleges alkotás, amelynek az erejét az olvasás szeretete adja, de önmagában is erős történet,  jól megírt karakterekekel és sokrétű mondanivalóval. Szép és értékes könyv.

9/10

A könyvet a Libertine kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr1317955582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása