Könyvkritika: David Lindo: A madarak lenyűgöző sokszínűsége (2022)
2022. október 05. írta: chipolino

Könyvkritika: David Lindo: A madarak lenyűgöző sokszínűsége (2022)

Gyönyörűen illusztrált madaras könyv nem csak gyerekeknek

 

img_madarak_blog.jpg

Imádtam az ilyen típusú könyveket, amikor gyerek voltam: rengeteg kép állatokról, sok böngésznivaló, érdekes információk és elgondolkodtató környezetvédelmi tanácsok. Felnőttként is csodás élmény volt kézbe venni a kötetet – bár úgy gondoltam, elég keveset tudok a madarakról (ezért is választottam pont ezt a HVG junior kínálatából), azért olvasás közben vissza-visszatértek az emlékek. Gazdagon illusztrált, információdús, izgalmas és valóban sokszínű kötet; bátran ajánlom állatszerető gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Amikor kibontottuk a csomagból a könyvet, csak ámultunk, mennyire gyönyörű. Nagy alakú, keménytáblás, telis-tele képekkel, az elejétől a végéig színes, minden oldalon sok-sok madárral. A szerző, David Lindo „városi madarász”, aki „hivatásának tekinti, hogy természetvédő szervezetekkel együttműködve minél több emberben felkeltse az érdeklődést e csodálatos élőlények iránt”. A kötet a madarak világába kalauzolja az olvasót, és olyan érdekességeket mutat be, mint hogy mennyire szélsebes vadász a vándorsólyom, vagy melyik dinoszaurusz távoli rokona a galamb. Felhívja a figyelmet arra is, hogy miért fontos a madarak jelenléte bolygónkon, az olvasó pedig a kötet végére megbizonyosodhat arról, hogy nem csak a tollaik teszik a madarakat lenyűgözővé.

A kötet öt nagy részből áll; az elsőben megtudjuk, „Mi is az a madár?” – mi közük van a dinoszauruszokhoz, hogyan repülnek, miért építenek fészket, hogyan szaporodnak (itt nagyon klassz a méretarányos illusztráció a legkisebb és legnagyobb madártojásról), hogyan táplálkoznak, és a rekordereket is megismerjük. Ezután rátér a könyv a madárcsaládokra, a madarak viselkedésére, a madarak élőhelyeire, az utolsó részből (Madár és ember) pedig megtudhatjuk, hogyan kapcsolódnak a madarak az emberi kultúrához és a bolygó életéhez; miért vannak veszélyben, és hogyan segíthetünk nekik. Ez a pár oldal hasznos és praktikus tanácsokat és ötleteket tartalmaz, amelyeket gyerekek is meg tudnak valósítani szülői segítséggel (pl. madáretető és madárfürdő készítése, ablakmatricázás, madárfotózás).

Nagyon sok az információ a könyvben, úgyhogy én folyamatos olvasásra kevésbé ajánlom, inkább böngészésre, illetve a végére szerintem elkelt volna azért egy betűrendes névmutató a kötetben megjelenő madarakról. A nemzeti madarak felsorolása érdekes, a szószedet és a tárgymutató hasznos, de amikor kézbe vettük, szerettem volna megtudni, hogy van-e benne jégmadár, ehhez pedig végig kellett nézni az egészet. (Egyébként az pont nincs benne.) Néhol nekem bántotta kicsit a szememet a rajzolt részek és a fotók összemontírozása, de nem hiszem, hogy a gyerekolvasók ilyenen fennakadnának, és a borítót leszámítva (az a páva nagyon nem találkozik az én ízlésemmel) szerintem esztétikusak a rajzolt madarak is. A fotók pedig csodaszépek.

Nagy örömmel olvastam azokat a részeket, amelyekben a szerző egy-egy madárfajjal hosszabban, egyfajta esettanulmányként foglalkozik (ilyen volt az állszíjas pingvin és pusztaityúk). Ezekből szerintem bátran lehetett volna több is, én szívesen mélyedtem el egy kicsit jobban ennek a két madárnak a bemutatásában az információdömping után. Természet- és állatszerető gyerekeknek jó szívvel ajánlom a kötetet, illetve olyan felnőtteknek is, akik nem ornitológiai mélységekben, de azért mégis érdeklődnek a madarak világa iránt.

 

9/10

A kötetet a HVG Könyvek jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr8917945836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása