Könyvkritika: Fábián Réka: Az én titkos Velencém (2022)
2022. augusztus 19. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Fábián Réka: Az én titkos Velencém (2022)

Könnyed nyáresti kaland

az_en_titkos_velencem.jpg

Könnyed nyáresti kaland. Ennyi és nem több. De nem is kell más ezekre a forró estékre, ilyenkor a lélek pont egy ilyen történetre vágyik. Romantikus, izgalmas, nem hiányzik belőle a gasztronómia, a háttér pedig a gyönyörű Velence. Őszintén megmondom, engem elsősorban az utóbbi miatt kezdett érdekelni a történet, hiszen nagyon szép napokat tölthettem a regény helyszínéül szolgáló városban, ezért figyeltem fel erre a kötetre. Azt nem tudtam, hogy egy könyves blogger első könyvéhez van szerencsém, ennek fényében természetesen nem véletlen, hogy ilyen hangsúlyos szerepet kapnak a sztoriban a könyvek, az olvasás szeretete. Mindezzel együtt az első könyvek minden erénye és hibája megjelenik benne, kezdetnek kifejezetten biztató, azonban van még hová fejlődnie a szerzőnek. Túl sok mindent akar elmondani egyszerre, a fordulatok kiszámíthatóak, magával tud ragadni a történet, de nem szárnyal felejthetetlenül. Sok még a sallang, az idézet más könyvekből, még keresi a saját hangját a szerző, ez mindig izgalmas időszak, az eredmény nem remekmű, de nem is tisztes középszer, egy út kezdete, amelyből sokat lehet tanulni, a következő felvonás biztosan sokkal érettebb és izgalmasabb lesz. Első könyvként olvasva a maga műfajában érdekes és ha nem örök érvényű alkotás, mégsem a felejthető kategória, érdemes adni neki egy esélyt. Nagyon iskolás még a történetvezetés és a karakterek építése, azonban van benne egy olyan báj, amely miatt biztosan a kezembe fogom venni a szerző következő alkotását is, mert tehetséges alkotóról van szó. A könyv egyszeri kikapcsolódásnak tökéletesen alkalmas és nagy erénye, hogy nem is akar ennél több lenni, kiváló választás késő nyári estékre.

Lili házassága romokban hever, ő pedig úgy gondolja megoldani a problémáját, hogy Velencébe utazik, ahol nyomozni kezd nagymamája után, akiről kiderül, hogy élete nagy szerelme nem a nagypapa volt, hanem egy titokzatos úriember a lagúnák városában. Hamarosan megdöbbentő felfedezéseket tesz és miközben lassan, de biztosan feltárul a múlt, az ő élete is egyenesbe fordul...

Nincs semmilyen világrengető esemény ebben a regényben, azonban maga az élet zajlik a szemünk előtt a jelenben és a múltban egyaránt, és ebbe végtelen gyorsasággal bele lehet feledkezni. Természetesen a fiatalasszony nagyon gyorsan belebotlik egy sármos fiatalemberbe, természetesen előbb-utóbb fel fog bukkanni az elhagyott férj, és Lilinek természetesen választania kell a két férfi között. A döntését alapvetően határozza meg az, amit a nagymamájáról kiderít, akiről fel sem tételezte korábban, hogy a nagypapáján kívül más férfi is volt az életében. Azonban mint kiderül, a szerelem, ha nem is győz le mindent, de a legváratlanabb helyen és időben tud lecsapni, és van olyan, hogy csak évtizedekkel később derül fény az érzelmek mélységére. Az emailek korában élmény volt leveleket olvasni, amelyek szépen megfogalmazott gondolatokat tartalmaztak, őszinte szavakkal írták le a szerzőjük érzelmeit, amelyeken nem fogott az idő. 

Lili könyvek iránti szeretete nem csak a hozzám hasonló könyvmolyok lelkét simogatja, hanem mindenkiét, ráadásul a nyomozás során is nagy szerepet játszanak a könyvek, fontos események zajlanak egy könyvesboltban, és természetesen az egyik levelet is csak egy könyvben találhatta meg a nagymamája múltját kutató lány. Nem véletlen, hogy egy könyves blogger volt az alkotó, mindent áthat a könyvek és az olvasás szeretete, néha talán túlságosan is előtérbe kerül a történet és a karakterek terhére. De nem lehet ebben kivetni valót találni, legközelebb biztosan sikerül jobban megtalálni az egyensúlyt az olvasás népszerűsítése és a regény szerkezete között. Mert most egyetlen árnyalattal több figyelem vetült a könyvekre, mint kellett volna, de ennél nagyobb bajunk ne legyen.

A gasztronómiáról se feledkezzünk el, olyan ínycsiklandozó leírásokat tartalmaz a könyv, hogy az ember lányának azonnal kedve támad egy olaszos ebédhez egy jobbfajta étteremben vagy ahhoz, hogy saját maga készítsen valamilyen finomságot a talján konyhaművészet előtt tisztelegve. Összegezve tehát ez egy jól átgondolt és kivitelezett alkotás, amely magán hordozza az első könyvek minden gyerekbetegségét, de tartalmazza a következő alkotások minden ígéretét is. A szépséges Velence elénk tárja minden báját, egy izgalmas nyomozás részesei lehetünk, figyelemmel kísérhetünk egy kibontakozó szép szerelemet a jelenben és a múltban egyaránt, együtt viaskodhatunk Lilivel az élet nagy kérdésein töprengve, kell ennél több egy nyári estén?

7/10

A könyvet a Next21 kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr2217910501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása