Könyvkritika: Zágoni Balázs: Szamos-parti Hollywood (2022)
2022. március 30. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Zágoni Balázs: Szamos-parti Hollywood (2022)

Filmes Kolozsvár

szamos-parti_hollywood.jpg

Filmes Kolozsvár. Különleges időutazásra indulunk ebben a könyvben, a filmkészítés hőskorába érkezünk, amikor Kertész Mihály A tolonc című alkotását forgatja. Ifjú középiskolásaink nagyon talpraesetten vesznek részt a forgatási munkálatokban, miközben megismerik a kort, és hatalmas kalandokban lesz részük. A kiindulási alap elég meredek, egy iskolai ppt-előadáshoz gyűjtenek anyagot, azért mennek át az időn, hogy találkozzanak a Kertész Mihállyal, akivel persze az első nap összefutnak, és szerencsés fordulatok egymást váltják folyamatosan. Néha kicsit sok a hihetetlenül számos esemény, azonban a korszak leírása nagyon jól sikerült, tényleg olyan, mintha Kolozsvár utcáin sétálnánk. Megismerkedhetünk a korszak híres alakjaival, színészekkel, Bánffy gróffal, Szilvássy Carolával, egy régen letűnt korba látogathatunk el, pont azelőtt, hogy örökre eltűnt volna. Érdekes adalék, hogy a királykoronázáson is részt vehetünk, és egy rövid időre visszatérünk az első világháború időszakába is, amelyben láthatjuk, hogyan süllyed el örökre az a világ, amelynek utolsó pillanatait hőseink még kiélvezhették. Miközben a jövőből jött utazók pontosan tudják, hogy mi fog történni a későbbiekben, mégsem mondhatják el vendéglátóiknak, hogy mi lesz velük, ezért mindvégig megmarad a kissé borongós érzés dacára az alapvetően derűs és kalandos hangulat. Nagyon rendhagyó történelemóra ez, nagyon gyorsan magába szippantják az olvasót az események.

A hetedikesek rendhagyó történelemórán vesznek részt a filmarchívumban, és a látogatás után Karola, Fejó és Bende azt a feladatot kapják, hogy készítsenek egy előadást A toloncról. Nem igazán fűlik a foguk hozzá, ezért azt a rendhagyó megoldást választják, hogy visszamennek az időben, hogy anyagot gyűjtsenek. A kalandok gyorsan beindulnak...

Nagyon szerethető ez a könyv, pergő kalandok és izgalmas karakterek alkotják, a gasztronómia szerelmesei sem maradnak hoppon. Miközben isteni krémeseket habzsolnak a szereplők, megismerkedünk a korabeli Erdély mindennapjaival, egy grófi kastély pompáján keresztül a gyönyörű tájakig, az ott élő népek életébe is betekintést nyerhetünk. Széles spektrumát mutatja meg a korszaknak a szerző, de persze az igazán izgalmas események a filmforgatáson zajlanak, ahol olyan legendákkal találkozhatnak főhőseink mint Kertész Mihály, Jászai Mari vagy Berky Lili. Nagyon érdekes végignézni, hogyan dolgoztak akkoriban a filmesek, milyen volt a technika, a rendező és a színészek kapcsolata, hogyan állt össze egy forgatási nap, milyen viszonyok uralkodtak, amikor forgott a kamera. Nem fest rózsaszínű képet a szerző, Kertész Mihály itt bizony még kezdő, és messze van még a saját Oscar-díjas formátumától, de egyszer mindent el kell kezdeni, ezekből a kezdeti csetlés-botlásokból született meg a későbbi zseni. Különleges élmény végignézni, hogyan (próbálja meg) vezetni a színészeket a rendező, milyen technikai körülmények között születnek az alkotások, és milyenek az emberi viszonyok egy fárasztó forgatási napon.

Bánffy Miklós emlékét is ápolja ez az alkotás, hiszen mára sajnos már szinte teljesen feledésbe merült az alakja, holott korának meghatározó közszereplője volt. A tragikus sorsú, dúsgazdag gróf okosan gazdálkodott, emberségesen bánt a személyzetével, támogatta a kultúrát és mindeközben még szórakoztató egyéniség is volt. Nagyon különleges körülmények között találkozik hőseinkkel, akiket védőszárnya alá vesz, hogy aztán minél több kalandot éljen át velük, még egy párbajra is sor kerül nem hétköznapi körülmények között. Izgalmas korszakba csöppennek a fiatalok, nagyon dübörög a kultúra és a filmgyártás, és miközben ott izzanak a háttérben a világháborút közvetlenül megelőző időszak társadalmi konfliktusai, ez még az utolsó békeév, annak minden harmóniájával együtt. Csicseregnek a madarak, szép és békés az élet, az embereknek még fogalma sincs róla, mi vár rájuk. Érdekes kontraszt, hogy kicsit később egy rövid pillantást vehetünk a világháborús Kolozsvárra is, ami már nagyon más képet mutat.

Nekem nagyon tetszett ez a könyv, amelynek azonban megvannak a maga hibái is. Néha kicsit kiszámíthatóak a fordulatok, a gyerekek néha túlságosan felnőttesen gondolkodnak, időnként széttart a történet, de ennél nagyobb bajunk ne legyen, ez összességében tényleg egy nagyon szórakoztató alkotás, amelyből rengeteg információra tehetünk szert a korszakról. Nagyon jól eltalálták a borítót, kiválóan eltalálja a hangulatot. A humor is megjelenik az alkotásban, azonban elsősorban a kalandoké a főszerep, mégis éppen elegendő tartalommal rendelkezik a könyv ahhoz, hogy ne merüljön azonnal feledésbe. Érdemes adni neki egy esélyt, hiszen a mozivilág hajnalára látogathatunk el, annak is egy nem túlságosan ismert helyszínére, filmtörténelmi pillanatok részesei lehetünk. Szerethető, érdekes és értékes alkotás.

8/10

A könyvet a Pagony Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr6717790776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása