Könyvkritika: Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat (2021)
2022. március 21. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat (2021)

Mekkora a szerepe az életünkben a szülői mintáknak?

szabad_akarat.jpg

Mekkora a szerepe az életünkben a szülői mintáknak? Hatalmas, és nagyon sok időt és energiát kell ráfordítanunk, hogy ezeket megértsük, ellenkező esetben soha nem fogunk tudni önálló, független életet folytatni. Döbbenetesen nagy volt a csalódottság ezzel a könyvvel kapcsolatban, sokan gondolják, hogy nem ér az Örökölt sors nyomába. Olyan szinten tényleg nem, hogy elmarad az újdonság varázsa, már kész tényként kezeli a szerző, amit ott elmondott, és szintet lépett azzal, hogy megpróbálja minél szélesebb körűen bemutatni, hogy a transzgenerációs minták milyen szinten hálózzák be az életünket, és miként tud segíteni a szakember a legkülönbözőbb életviteli elakadásokban. Nem olyan katartikus élmény, mint az előző rész, azonban sokkal praktikusabb és támogatóbb olyan szempontból, hogy azt sugallja, mindig minden helyzetből van kiút, csak megfelelő terápia és elszántság kell ahhoz, hogy rendbe tudjuk tenni az életünket. Mert a terápia nem úgy működik, hogy az orvos majd jól megmondja, hogy mit kell csinálni, hogy jobb legyen, ez egy közös munka, amelyben a paciensnek kőkeményen szembe kell néznie saját magával, végig kell járnia azt az önismereti utat, amelyből ki fog forrni a megoldás a problémájára. Sokan elfeledkeznek arról, hogy egy terápia sok éves történet is lehet, bizony ennyi idő kell, hogy valaki rendezni tudja az életét, és magasabb szinten tudjon gondolkodni a helyzetéről, és el tudjon indulni a helyes úton. Sokszor teljesen más miatt keresik fel a pszichológust az ügyfelek, és menet közben derül ki, hogy mi az a téma, amivel valójában foglalkozniuk kell, és ki tudja még, milyen problémák merülnek fel a munka közben, amelyeket kezelni kell. Nagyon sokrétű egy terápia, rengeteg odafigyelést és tudatosságot követel mindkét féltől, a gyógyulási folyamatot nyilván a szakember irányítja, azonban az ügyfélnek is aktívan közre kell működnie annak érdekében, hogy sikeres legyen az együttműködésük.

Sok érdekes eset, megannyi sors, és a legkülönbözőbb az élethelyzetek, amelyekben egyetlen közös vonás van: ahhoz, hogy a jelen problémáit meg lehessen oldani, a múlthoz kell fordulni, végig kell gondolni, milyen transzgenerációs mintákat hordoz az ügyfél, mi motiválta a mostani viselkedését és ennek ismeretében hogyan lehet javítani a gondolkodásmódon a fejlődés érdekében.

Számomra a legerősebb rész az volt, amikor a pénzügyekről beszélt a szerző. Hihetetlen, hogy mekkora tabu ez a téma, és ennél is döbbenetesebb, hogy életünknek ezt a területét is mennyire meghatározzák a szülői minták. A pénzkezelésünket, az anyagiakhoz való viszonyunkat a gyerekkori minták alapján alakítjuk ki, ezeken nagyon nehezen tudunk csak változtatni, és bármilyen fura, a szülőkhöz való viszonyunkat is meg tudja határozni. Volt egy paciens, aki egyszerűen szégyellte magát azért, mert sokkal többet keresett, mint a szülei, és el is távolodott tőlük csak azért, mert ők úgy gondolták, hogy tisztességes munkával nem lehet ennyi pénzt hazavinni, ez a biztos út az erkölcsi lecsúszáshoz. Aztán végigcsinált egy terápiát, és utána már le tudott ülni az apukájával komolyan beszélni erről a témáról, és meg tudtak békülni egymással. Számomra ez egy katartikus erejű eset volt, és akadt még jó pár hasonló a könyvben, mégis ez ütött a legnagyobbat. A szüleinkkel való viszonyunk és az, hogy átlássuk a velük való kapcsolatunkat az életünk megannyi szempontjából nézve valóban nagyon meghatározóak arra való tekintettel, hogy hogyan tartsuk egyenesben saját magunkat.

Az is tetszett a könyvben, hogy sok praktikus tanácsot kapunk arra vonatkozóan, hogy milyen kérdéseket tegyünk fel magunknak, ha elakadásunk van. Ez kezdetnek elég lehet, de ha valóban komoly lelki problémát kell megoldanunk, akkor célszerűbb szakember segítségét kérnünk, aki okosan feltett kérdésekkel tudja ráirányítani a figyelmet a valóban fontos dolgokra, és végig tud vezetni az önismeret rögös útjain. Talán a legnehezebb eljuttatni a pacienst az "aha" élményig, amikor rádöbben arra, hogy valójában miért is teszi úgy a dolgait, ahogyan, és elkezdeni akarni megtalálni a válaszokat arra, hogy miként tudna változtatni azokon azért, hogy jobban érezze magát a bőrében. A párkapcsolati nehézségen is lehet segíteni, de ehhez is az kell, hogy tiszta képet kapjunk arról, hogy milyen családi viszonyok között szocializálódott az illető, milyen tapasztalatai vannak, meg kell tanulni levonni az erre vonatkozó tanulságokat. Nem könnyű feladat, óriási elszántság kell hozzá, és hosszú folyamat, de érdemes végigcsinálni, mert az eredmény egy sokkal jobb életminőség.

Érdemes végigolvasni ezt a könyvet, ami tényleg nem ad olyan katartikus élményt összességében, mint az előzménye, viszont ráébreszt arra, hogy a korábban megismert transzgenerációs elmélet miként segíthet nekünk a lelki problémáink és az elakadásaink kezelésében. Itt most nagyon kevés az elméleti levezetés, elsősorban az esetekről kapunk széles körű leírást, és az azokról levont következtetésekről. Számos ügyről szerzünk tudomást, a legkülönbözőbb élethelyzetben lévő emberek sorsába tekinthetünk bele és ezáltal rengeteget tanulhatunk saját magunkról. Nem túl hosszú a kötet, pont elég arra, hogy ne aprózódjon el a mondanivaló, és végig fenn tudja tartani a figyelmet. Ugyanakkor túl rövidek a fejezetek, ezért marad némi hiányérzet az olvasóban, nem tudunk annyira belemélyedni a témákba, mint ahogyan azt kellett volna. Továbbá eléggé eklektikus a témák sorrendje, ezért széttöredezett az összhatás, de ennél több hibát nem tudok felróni ennek a kötetnek, amelyet mindenkinek ajánlok, akit érdekel az emberi lélek sokszínűsége és a pszichológia tudománya.

8/10

A könyvet a Jelenkor kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr417784664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása