Könyvkritika: Costantino D'Orazio: Nővérek és démonok (2022)
2022. február 07. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Costantino D'Orazio: Nővérek és démonok (2022)

Egy kolostornak is lehetnek világra szóló titkai

noverek_es_demonok.jpg

Egy kolostornak is lehetnek világra szóló titkai. Nagyon mást kapunk ettől a könyvtől, mint amit a borító és a cím sejtet, mégsem fogjuk csalódottan becsukni. Bevallom őszintén, engem a borító fogott meg, és valami Dan Brown-szerű izgalmas nyomozásra számítottam, ehhez képest egy művészettörténeti érdekesség körül forognak a lassan kibontakozó események. Talán vannak ennél pergősebb kalandregények, de az biztos, hogy nem kapnánk ilyen tűpontos leírást egy zárda egyszerűnek tűnő, valójában mégis nagyon sokrétű és sokszínű életéből. Nem minden az, aminek látszik, mindenkinek megvannak a kis titkai, és szépen lassan kiderül, hogy ez a zárda bizony nagyon komoly rejtélyt őriz. A főszereplő lánnyal, Vivivel együtt kezdünk el nyomozni, akinek egyrészt fogalma sincs, hogy mit keres, másrészt pedig egyre vadabb elképzelései alakulnak ki arról, hogy mit is találhat. A valóság egyszerre realistább és misztikusabb, mint amire gondol, és teljesen más szempontból jelent óriási felfedezést, mint ahogyan a történet addigi szálai sejtetnék, ezért tud katartikus lenni. A regény igaz történeten alapul, éppen ezért nagyon izgalmas rádöbbenni arra, hogy mi is az a rejtély, amit a kolostor őriz sok évszázada, és melyek azok a démonok, amelyekkel még a legszentéletűbb apácáknak is szembe kell nézniük. Tényleg nagyon más, mint amire számít az olvasó, nem is könnyen lehet belefeledkezni, de mégis nagyon érdekes és izgalmas az összhatás.

Fojtogató családi problémái elől menekülve Vivi úgy dönt, hogy felvételét kéri a Santi Quattro Coronati apácaközösségbe. Miután még egy utolsó sétát tesz Rómában, bevonul a zárdába, ahol kezdetben nem nagyon találja a helyét. Aztán egy nap egy fiatal művészettörténész érkezik "spirituális elvonulásra", valójában azonban nyomozni kezd egy rejtély után, amelybe Vivit is bevonja...

Lassan indulnak be az események, hogy aztán a fiatalember megérkezése után rakéta sebességgel kezdjenek el száguldani. Először szépen ráérősen megismerkedünk a zárdával, annak lakóival, mindennapi életével, hogy aztán lassan, de biztosan rájöjjünk, itt valami nagyon sötét titok lappang. Vivinek fogalma sincs, milyen rejtéllyel áll szemben, ezért kapóra jön neki Andrea, a fiatal tudós, aki beavatja őt a kolostor művészettörténeti titkaiba, amelyek új dimenziókat nyitnak meg a lány előtt. Érdekes végigkövetni a lány jellemfejlődését, hogyan lesz a tétova, bizonytalan, elveszett teremtésből végül határozott nő, aki végül rátalál élete útjára, ráadásul ott és akkor, amikor nem is számít rá. Fura, hogy milyen építészeti kincseket tud rejteni egy látszatra teljesen átlagos zárda, és milyen izgalmas tud lenni a házon belüli rejtélyek titkaira rálelni, ez egy olyan nyomozás, amelybe meglepő módon nagyon bele lehet feledkezni.

Világi szemmel nézve nagyon érdekes tud lenni egy zárda élete, amelyből egyrészt árad a béke és a nyugalom, másrészt viszont minden ott élő embernek megvan a maga története, mindenki cipeli a maga terhét, mindenkinek megvan a maga oka, hogy miért vette fel a fátylat. Ugyanakkor azt is megtudhatjuk, hogy a nővérek az imádkozás és a lelki élet mellett keményen dolgoznak, és bár alapvetően csendesen telnek a napjaik, mégis megtalálják a kommunikációnak azt a módját, amelynek segítségével meglepően élénk társasági életet élhetnek. Egy olyan mikroközösség ez, amelyben mindenkinek megvan a maga feladata, a napi rutin mögött azonban az ott élő emberek adják meg a zárda hangulatát és dinamikáját. Egyáltalán nem olyan egyszerű ez a világ, mint amilyennek elsőre tűnik, ezért Vivi egy idő után már a legvadabb ötleteket sem látja ördögtől valónak arra vonatkozóan, hogy mi is lehet az a titok, amit a zárda őriz.

Fejlődésregénynek indul a történet, hogy aztán egy bizonyos ponton átcsapjon egy izgalmas nyomozásba, ezért nagyon nehéz meghatározni a műfaját. Én művészettörténeti kriminek mondnám leginkább, amely nehezen engedi magához közel az olvasót, hogy aztán annál gyorsabban és ellenállhatatlanabbul magával rántsa. Az első 100 oldal után lesz igazán izgalmas a sztori, hogy aztán egyre nagyobb kíváncsisággal nyomozzunk együtt Vivivel, aki a titok megfejtésén túl végül megtalálja önmagát is. Valami nagyon egyedi ez a regény, jól megírt karakterekkel, bár kissé széttartó és eklektikus történettel. Érdekes, különleges és tényleg teljesen más, mint amit a borító és a fülszöveg sejtet. Érdemes adni neki egy esélyt.

8/10

A könyvet az Európa Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr1917237322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása