Könyvkritika: Kabir Bedi: Életem igaz története (2021)
2021. december 10. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Kabir Bedi: Életem igaz története (2021)

Sandokan tiszteletre méltóan őszinte önéletrajza sok meglepetést tartogat

kabir_bedi.jpg

Sandokan tiszteletre méltó önéletrajza sok meglepetést tartogat. Elfogultságot kell bejelentem, kamaszkoromban halálosan szerelmes voltam a sármos maláj tigrisbe, és bár azóta hűtlen lett hozzá csalárd női szívem, sohasem felejtettem el mélytűzű tekintetét. Ezért nagyon kíváncsi voltam az önéletrajzára, amelyből számomra rengeteg újdonságra derült fény az életéről, amely tele volt hullámhegyekkel és völgyekkel. Egy szenvedélyes ember sorsa rajzolódott ki előttem, aki sokkal több volt, mint egy „egyszerű” sorozatsztár, indiai színészként szép szerepeket játszott el Hollywoodban (bár sohasem lett belőle A-listás sztár, pedig megérdemelte volna, de hát ilyen a színész sors), hogy aztán visszatérjen Angliába, majd Indiában építsen magának új karriert. Sokszor kellett újrakezdenie, de mindig talpra állt. Megkapott mindent, pénzt, sikert, szép nőket, hogy aztán többször elveszítsen mindent, még egy szülő legrettenetesebb rémálma sem kerülte el, el kellett temetnie fiát, aki skizofréniában szenvedett és öngyilkos lett. A szép külső mögött filozofikus elme lakozik, ami nem csoda, annak tudatában, hogy édesapja híres filozófus volt, édesanyja pedig buddhista szerzetesnő. A szüleinek egy külön fejezetet szentel a könyvben, ami érthető, hiszen mindketten különleges emberek voltak, de azért véleményem szerint kevesebb történelem és több filozófia jobb lett volna, hiszen így pont az nem látszik, hogyan jutottak el vallási meggyőződésükig és adták fel korábbi életüket, illetve miért bomlott fel a család. És ez még csak egy aprócska ízelítő volt az olvasóra váró érdekességekről…

Kabir Bedi, mindannyiunk kedvenc Sandokanja egy tökéletesen szabálytalan középosztálybeli családba született, ahol az anyuka angol, az apuka indiai volt, és mindketten született lázadók voltak. Ebben a közegben nőtt fel a génlottót megnyerő fiú, aki először a reklámszakmában helyezkedett el, majd mindannyiunk szerencséjére úgy döntött, hogy színésznek áll. A kezdet neki sem volt könnyű, de aztán egy tévésorozat megváltoztatta az életét…

Számomra Kabir Bedi a Sandokanon és annak harmatgyenge folytatásain túl a Polipkából és A fekete kalózból volt ismerős, mindegyik film nagy kedvencem volt egykoron, de természetesen a maláj tigris nyomába egyik sem ért. Ifjabb éveimben természetesen nem sokat foglalkoztam a színészi képességeivel, elég volt, hogy milyen jól nézett ki a filmvásznon, férfiasan egzotikus volt, naná, hogy én is odavoltam érte, mint bármelyik más kislány. Szüleim elmondásából ismerős az, hogy milyen sok rajongó fogadta őt nálunk (még egy kép is belekerült erről a könyvbe!), a közönség máig nem feledte el egykori kedvencét. Az évek azonban természetesen felette is elszálltak, ezért egy kicsit csalódás volt számomra a még mindig fess, de azért már erősen érett korú Kabir Bedit látni, amikor néhány éve újra ellátogatott hozzánk. A könyvborítóról természetesen az ifjúkori arcképe tekint le ránk, hiába a sok eltelt év, ő már csak ilyennek marad meg emlékezetünkben.

Óriási akaratereje volt annak a fiatalembernek, aki nagyon kevés pénzzel érkezett India fővárosába, hogy karriert építsen magának. Először „civil” pályán bizonyított, majd letette a garast a színészet mellett. Egy olyan színdarabbal tűnt fel, amelynek nyitó jelenetében szinte teljesen meztelenül volt látható, aztán vonzó külsejének hála, hamarosan befutott Bollywoodban is. Neki azonban ez is kevés volt, úgy döntött, hogy nemzetközi karrierbe kezd, és elvállalt egy olasz filmsorozatot, és a többi, ahogyan mondani szokták, már történelem. Évekig élt Hollywoodban, azonban nem sikerült neki a nagy áttörés, ezért bölcsen úgy döntött, hogy Angliába költözik, ahol több színészi babér kínálkozik a számára. Majd a szíve végül hazahúzta Indiába, most is ott él.

A sikerek mellett a kudarcokból is kijutott neki, miközben az életét ugyanolyan szenvedélyesen élte, ahogyan a szerepeit játszotta. Nem vetette meg a női nemet, több felesége volt, három gyermeke született, élete legnagyobb tragédiája fia öngyilkossága volt, sohasem heverte ki ezt a csapást, de végül talpra állt ebből is. Tiszteletre méltó, hogy valóban őszinte önéletrajzot kapunk tőle, nem szépítette meg a tényeket, az volt a célja, hogy az igazi Kabir Bedit ismerjük meg belőle, nem pedig valamilyen idealizált hőst egy tökéletes élettel. Sok harcot vívott, szeretett, rengeteg szerepet játszott el, és megbékélt azzal, hogy számunkra ő mindig Sandokan marad. Érdemes elolvasni ezt a könyvet, egy nagyon különleges embert ismerhetünk meg belőle.

8/10

A könyvet a Kossuth Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr3116775324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása