Könyvkritika: R. Kelényi Angelika: Átkozottak (2021)
2021. november 26. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: R. Kelényi Angelika: Átkozottak (2021)

Mi történt Mayerlingben?

atkozottak.jpg

Mi történt Mayerlingben? Tényleg, micsoda? Rudolf trónörökös és Vetsera Mary bárónő közös öngyilkossága a mai napig rejtély, senki sem tudja, igazából mi is történt abban a bizonyos vadászkastélyban, ahol a Monarchia trónörököse véget vetett életének. Vagy meggyilkolták? És Vetsera Mary vajon önként követte őt a halálba? Megannyi izgalmas kérdés, amelyre az írónő sajátos választ ad, ami, mivel fogalmunk sincs, mi zajlott ott, még igaz is lehet. Két idősíkon játszódik a történet, egyrészt a múltban, másrészt a jelenben, és ezzel a helyzettel kiválóan játszik a szerző, tűpontosan ér össze a két szál. Az egyetlen problémám nekem az, hogy pont a vége lett egy kicsit fajsúlytalan, kellett volna egy igazán megdöbbentő csavar a  végére, de ennél nagyobb bajunk ne legyen. Mindezzel együtt ez egy remek történelmi kalandregény, amelynek műfajában nagyon otthonosan mozog a szerző, profin megírt alkotáshoz van szerencsénk, amelyben patikamérlegen kerül kiporciózásra a romantika, az ármány, a krimi, és olyan történelmi személyekkel találkozhatunk, mint Sissi vagy Ferenc József. A cím és a borító telitalálat, és az is, ahogyan a szerző felfűzi a történetet Batthyány Lajos feleségének átkára, mely szerint a 13 aradi vértanú életéért az uralkodócsalád 13 halállal fog fizetni. Hogy ez az átok valóban létezett és megfogant-e, azt természetesen nem tudjuk, de gyarlók vagyunk, imádjuk az összeesküvés-elméleteket, főleg, ha olyan kiválóan vezetik fel nekünk, mint R. Kelényi Angelika. Néha komolyan megfordult a fejemben, hogy tényleg igaz lehet ez az egész, az viszont biztos, hogy ez a kötet üvölt a megfilmesítésért, annyira jól ki van dolgozva a sztori és színesek a karakterek. A romantikus történelmi regények kedvelőinek kihagyhatatlan.

Átskovács Krisztina történész, akinek a Habsburgok a fő kutatási területe. Egy nap kap egy meghívást a bécsi rendőrségtől, hogy segítsen egy bűnügy felderítésében. Felnyitották Vetsera Mary sírját és eltűnt a holttest. Hősnőnk nagy elánnak veti bele magát a munkába a sármos Berger nyomozó társaságában, aztán felbukkan egyetemi szerelme Andreas, és a dolgok nagyon hamar elfajulnak...

Történelemrajongóként lenyűgözött, hogy a szerző milyen alaposan utánajárt a kornak, pontos képet kapunk 1867 és 1888-89 időszakáról, és még a koronázásról sem maradunk le. Rudolf trónörökösről is sok minden kiderült, ami talán nem volt köztudott róla (az ornitológia iránti szenvedélye, vagy az, hogy szifiliszben szenvedett), megtudhatjuk, miért volt labilis a személyisége. Azonban Sissi, azaz kedvenc Erzsébet királynénk bizony igencsak háttérbe tudja szorítani a fiát, hiába nincs túl sokat a színen, az ő karaktere akkor is sokkal erősebb, pont annyival, hogy Rudolf ne legyen olyan hangsúlyos, mint lennie kellene a történet szempontjából. Azonban ha ezen túl tudunk lendülni, egy nagyon pergő és izgalmas történelmi nyomozás részesei lehetünk, biztosan nem fogjuk tudni letenni a könyvet, annyira olvastatja magát.

Ez már a sokadik könyv, amit olvasok az írónőtől, és örömmel látom, ahogy folyamatosan fejlődik, egyre jobbak lesz a történetvezetés és a karakterépítés, alakul a saját stílusa. Elég sok történelmi regény jelenik meg mostanában (a műfaj rajongójaként ennek én természetesen nagyon örülök), de a romantikus vonalon véleményem szerint R. Kelényi Angelika és Budai Lotti a legjobb a saját terepén, az ő alkotásaikkal biztosan nem lövünk mellé, ha egy könnyed, de tartalmas olvasmányélményre vágyunk. Ez a kötet is illeszkedik a sorba, szórakoztató, mégis izgalmas és érdekes az összkép.

Elsősorban nyilván hölgyeknek íródott ez a könyv, van min elandalodni, és azon morfondírozni, hogy vajon tényleg beteljesült-e valaha Andrássy Gyula gróf és Sissi szerelme (spoiler: biztosan nem, de azért jó hinni benne), a divatról sem kevés szó esik, és a szerelem sem marad háttérben, a dráma pedig pont annyi helyet kap a történetben, hogy ne feküdje meg a gyomrunkat. A könyv azzal kezdődik, hogy az írónő leszögezi, hogy ez a sztori az ő képzeletének szüleménye, de olyan jól szövögeti a szálakat, hogy a végére már nem számít, mi a fantázia és mi a valóság, ez egy jó könyv és kész, a történészek majd kiderítik, hogy mi az igazság, nekünk annyi bőven elég, hogy volt egy remek olvasmányélményünk. Kíváncsian várom a szerző következő könyvét!

8/10

A könyvet az Álomgyár kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr1716761150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása