Könyvkritika: Robert Lacey: Testvérharc-Viszályok a Windsor-házban (2021)
2021. szeptember 22. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Robert Lacey: Testvérharc-Viszályok a Windsor-házban (2021)

Emberi sorsok a királyi szappanopera mögött

testverharc.jpg

Emberi sorsok a királyi szappanopera mögött. Ez a Windsor-ház valósága, amelybe nem biztos, hogy belegondolunk, amikor olvassuk a szalagcímeket az éppen aktuális történesekről. A sztorit mindenki ismeri, Diana tragikus halála után a két hercegnek nem volt könnyű a kamasz és fiatalkora, de mostanra felnőttek, és ahelyett, hogy ketten együtt tolnák a királyság szekerét, szinte alig beszélnek egymással. Hogyan jutottak ide a testvérek, akiknek véd- és dacszövetsége sokáig kikezdhetetlennek bizonyult? Az túl egyszerű válasz, hogy Meghan Markle lenne az egyetlen oka az eltávolodásnak, valójában nagyon sok minden együtt vezetett odáig, hogy Vilmos és Harry az óceán két túlpartján él, az egyik buzgón eleget tesz kötelességeinek, a másik pedig belevetette magát a hollywoodi celebéletbe. Hogy mi lesz ennek a vége, azt az idő majd eldönti, én nagyon szurkolok, hogy a fivérek béküljenek ki végre és egyesüljön újra a család. Ebből a könyvből megérhetjük az összefüggéseket, néhány kulisszatitok is kiderül a Mexitről, ami némiképpen új megvilágításba helyezi a történteket, és azt is megtudhatjuk, mi a titka Vilmosék kiegyensúlyozott kapcsolatának, és azt is, hogy mi volt az eltávolodás valódi oka. Igen, valóban Meghan, de nem úgy, ahogy gondolnánk, Vilmos csak kifejezte az öccsének abbeli meggyőződését, hogy túl gyorsan akar házasodni, lassítsanak, mire Harry olyannyira megsértődött, hogy máig nem sikerült megbékélnie nála jóval bölcsebb bátyjával. Hiába tett meg mindent a királynő az ellentétek rendezésére, az ifjú házaspár szeszélyes viselkedése és az udvar nem éppen konstruktív együttműködése együtt azt eredményezte, hogy Meghanék dúlva-fúlva távoztak, építgetik a saját karrierjüket, miközben Vilmosék helyettük is képviselik a királynőt. Nekünk ez csak újsághír, de belegondolunk néha abba, hogyan élték meg ezt a folyamatot az érintettek?

Vilmos és Harry nem szerelmi házasságból született, Károly herceg fejet hajtott a család és a korona elvárásai előtt és nem élete szerelmét, Kamillát vette feleségül, hanem Diana Spencert, akivel egyáltalán nem illettek össze. A házasságuknak 5 év után vége volt, a látszatot azonban sokáig őrizték, és a gyerekeikről együtt gondoskodtak. Aztán jött a válás, Diana halála, és a fiúknak bizony sokszor szükségük lett volna édesanyjuk szeretetére...

Mindent tudunk Károly és Diana botrányairól, de abba belegondoltunk egyszer is, hogy vajon milyen érzés volt a fiúknak olvasni a lapokban a szüleik viselt dolgairól? Hogyan élték meg a válást, édesanyjuk halálát és miként nőttek fel a palota rideg falai között? Hiába tartotta be a sajtó azt az ígéretét, hogy a tanulmányaik végéig békén hagyják a fiúkat, azért időnként kiszivárgott néhány botrány, ezek azonban főleg Harryn csattantak, pedig Vilmosnak is elég viharosak volt a fiatal évei. Kate Middleton okos és céltudatos lány, bár nem úgy készült, hogy hercegné lesz belőle, azért amikor megvolt a lehetősége rá, ügyesen oltár elé vitte a leendő királyt. Ettől még őszinte szerelem köti össze a ma már háromgyerekes házaspárt, de azért nem kevés kitartás kellett Katalin részéről, hogy a tündérmese a polgárlány és a királyfi mesés esküvőjéről létrejöjjön. Neki évei voltak arra, hogy megismerkedjen a palota szokásaival és felmérje, mivel jár, ha beházasodik a királyi családba, és mindennek tudatában eldöntse, hogy tényleg ezt akarja-e. Meghan ezzel szemben szélvészként érkezett, hiába szokott hozzá Hollywoodban a médiához, nagyon gyorsan meg kellett tanulnia, hogy itt ő bizony nem főszerepet fog játszani, ami az ő ambícióival természetesen kevés volt neki, nem véletlen, hogy hamar elege lett a másodhegedűs szerepéből. Mivel Harry pontosan ugyanígy érzett, a szakítás kódolva volt, bár talán nem így kellett volna kivitelezni, majd meglátjuk, mi lesz a történet vége.

Károly herceg és András herceg között ugyanúgy megvan a feszültség a trónörökös és a "tartalék" között, mint Vilmos és Harry között, csak éppen az utóbbinak nagyobb médianyilvánossága van. Az előbbié a trón, annak minden fényével és árnyával együtt, az utóbbinak pedig meg kell találnia a helyét, ami lássuk be, nem könnyű dolog. Nem véletlen, hogy Vilmos és Katalin úgy döntöttek, nem mondják meg azonnal György fiúknak, hogy egyszer ő lesz a király, minden valószínűség szerint sokat tanultak az udvar ezirányú tévedéseiből. Egyébként minden elismerésem Erzsébet királynőé, hihetetlen, hogy milyen diplomáciai érzékkel próbál meg minden konfliktust elsimítani házon belül - nagy kérdés, hogy Fülöp herceg halála után miként változtak meg az erőviszonyok a családban, nemsokára ezt is meg fogjuk tudni -, más kérdés, hogy nem minden sikerül. A szerző nem finomkodik, András herceg jelenlegi botrányaira is kitér, ahogyan arra is, hogy mennyire elkényeztette a királynő kedvenc fiát, meglátjuk, hogyan tudja kezelni a család a mostani kényes helyzetet.

Igazából semmi újat nem tudunk meg a könyvből, de a fiúk szempontjából rendszerezi az információkat, és felhívja a figyelmet arra, hogy mennyire fontos nekik a mentális egészség kérdésköre, amiről sajnos kevés szó esik a bulvárhírek végtelenjében. Pedig mind a ketten nehéz éveken vannak túl, valószínűleg sohasem heverik ki szüleik zűrzavaros házasságát, a válás gyötrelmeit, de amíg Vilmos Katalin személyében egy komoly, megfontolt személyiséget vett feleségül, addig Harry a szeszélyes Meghan mellett nem biztos, hogy okos döntéseket hoz. Jól tagolt és jól szerkesztett könyvről van szó, amelyet elsősorban a Windsor-ház rajongóinak ajánlok, de mindenkinek, aki szeretne egy kicsit jobban a hírek mögé látni.

8/10

A könyvet a Kossuth kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr2916693064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása