Könyvkritika: Aradvári-Szabolcs Mariann-Dr. Mák Erzsébet-Végvári Viktória: Menopauza - Változó kor-változó szükséglet (2021)
2021. július 02. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Aradvári-Szabolcs Mariann-Dr. Mák Erzsébet-Végvári Viktória: Menopauza - Változó kor-változó szükséglet (2021)

Valahogy így kell a menopauzáról beszélni

menopauza.jpg

Valahogy így kell a menopauzáról beszélni: praktikusan, közérthetően, mégis tudományos alapokon. Habár manapság a 40 az új 30, azért a biológiát nem lehet becsapni, a realitás az, hogy 50 éves kora körül minden nőt utolér a menopauza. Ez a könyv nem a folyamat feldolgozásának lelki segítésével foglalkozik - bár ezzel kapcsolatban is kapunk hasznos tanácsokat, hiszen a mentális egészség is fontos - , hanem azzal, hogy milyen testi folyamatok várnak ránk, és hogyan enyhíthetjük a tüneteket. Mivel a szerzők dietetikusok, ezért elsősorban a táplálkozástudomány szempontjából közelítik meg a jelenséget, de törekednek arra, hogy minél komplexebb képet kapjunk a témáról. Nem túl szívderítő szembe nézni azzal így 45 évesen, hogy a közeljövőben mit fog művelni a testem, de szerintem sokkal jobb így, hogy tudom, mivel kell szembe néznem, és azt is jó tudni, hogy megfelelő táplálkozással, és mozgással lehet enyhíteni a tüneteket (én nem iszom és nem dohányzom, tehát ez engem nem érint, de ajánlom mindenkinek figyelmébe, hogy erre is figyeljen oda). Ebben persze semmi új sincs, de azért mégiscsak ránk fér, hogy magunkba szívjunk tudományos információkat is a témáról. Én például nagyon sok mindent megtudtam a vitaminokról, és végre egyben láthattam mindazokat a tüneteket, amelyek a menopauzával járnak (hormonzavarok, alvási problémák, hőhullámok, hogy csak a legfontosabbakat emeljem ki). Megdöbbentő az is, hogy mennyit tud segíteni a tudatos táplálkozás, csodát persze ne várjunk tőle, nem ússzuk meg a tüneteket, de sokat tudunk enyhíteni rajtuk, ha odafigyelünk az étkezésünkre. Fontos és informatív könyv.

Miért jó tudni, hogy milyen vitaminokra van szüksége a szervezetnek a menopauza időszakában? Azért, mert ha ismerjük azokat az ételeket, amelyek ezek a vitaminokat tartalmazzák, akkor jobban oda tudunk figyelni arra, hogy ezekből többet fogyasszunk és ezzel enyhítsük a lássuk be, nem túl szívderítő testi tüneteket. Az ínycsiklandozó recepteken túl ezekre a praktikus tudnivalókra is felhívja a figyelmet a könyv.

Mivel a menopauza minden nőnél más időpontban és más tünetekkel jelentkezik, és teljesen egyedi, hogy mennyi ideig tart, ezért nem könnyű általános érvényű tanácsokat adni. A szerzők azt a megoldást választották, hogy a dietetikai ismereteikre alapozva tudományos igényű levezetéseket tettek, úgy, hogy közérthetőek maradjanak. Néha beleveszünk ugyan a részletekbe, és csapongunk egy picikét, de ennél nagyobb hibát nem tudok felróni ennek a hiánypótló könyvnek. Már eleve a témaválasztás is remek, hiszen nagyon kevés könyv foglalkozik ezzel a témával, táplálkozástudományi szempontból pedig főleg nem, ezért azt gondolom, hogy nagyon jó ötlet volt az elkészítése, én lassan érintettként azt gondolom, hogy teljes körű felvilágosítást kaptam a témáról. A receptekről sem feledkeztek meg a szerzők, de azért mégis azt gondolom, hogy az előtte levő ismeretterjesztő rész a hangsúlyosabb mondanivaló.

Nem túl szívderítő szembenézni azzal, hogy a kor előrehaladtával egyre könnyebben szedjük fel a kilókat és egyre nehezebben szabadulunk meg tőle, hőhullámok fognak elönteni és vitustáncot fognak járni a hormonjaink, de ez az élet rendje, ha már meg nem úszhatjuk, legalább jó tippeket kapunk arra, hogyan enyhíthetjük a szenvedéseinket. Még egyszer elmondom, hogy ez a könyv nem a menopauza lelki problémáival foglalkozik, hanem az a cél, hogy átlássuk, mi fog történni a testünkben és milyen táplálkozási és egyéb lehetőségeink vannak, amelyeket saját érdekünkben jó, ha megfogadunk. Nem áltatnak senki a szerzők, ez egy nehéz időszak lesz az életünkben, de ha megfelelően felkészülünk rá, viszonylag harmonikusan átvészelhetjük.

Essen szó a receptekről is. Levesek, főételek, szendvicskrémek és mártogatósok, saláták, desszertek és italok sorjáznak a szemünk előtt. A levesek között az én abszolút kedvencem az aszalt szilvás bableves volt, ezt biztosan ki fogom próbálni. A főételek közül nehéz választani, jobbnál jobb mindegyik, de talál különlegessége miatt a babburger és cukkinimetélt lencsebolognaival a legkiemelkedőbb. A szendvicskrémek közül a málnás-avokádós szendvicskrém lett a favorit, a salátákat sajnos nem szeretem, ezért nem nyilatkoznék, a desszertek közül a meggyes - ricottás babtorta mindent vitt nálam, az italok közül az epres-parajos smoothie keltette fel a legjobban az érdeklődésemet. Jó és hasznos receptek tömkelege várja, hogy kipróbáljuk őket.

8/10

A könyvet a Boook kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr5516601666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása