Könyvkritika: E. Foley-B. Coates: Mit tenne Frida Kahlo? (2021)
2021. június 04. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: E. Foley-B. Coates: Mit tenne Frida Kahlo? (2021)

Mit tanulhatunk a feminista ikonoktól?

mit_tenne_frida_kahlo.jpg

Mit tanulhatunk a feminista ikonoktól? Uraim, ne meneküljenek, Önök is meg fognak lepődni azon, hogy a mai modern nők mennyi mindent tanulhatnak a rég- és közelmúlt nagyjaitól. Külön piros pont jár azért, mert nem csak közismert hölgyekről szól ez a könyv, hanem olyanokról is, akiknek a neve vagy feledésbe merült, vagy nem rendelkeznek olyan kiváló sajtóval, mint ismertebb kolléganőik. Széles a paletta, írónőtől kezdve a szüfrazsetten át egészen a királynőig terjed, és mindegyiküktől tanulhatunk mi, nők, annak érdekében, hogy jobbá tegyük saját magunkat. Nem, ez nem egy önfejlesztő könyv, habár annak sem lenne utolsó, inkább egy ismeretterjesztő alkotás, amely direkt nevelő célzattal íródott. Nem kell aggódni, nincs szó véres szájú feminizmusról, a pozitív vonásokra hívják fel a figyelmet az alkotók, nem arra buzdítanak, hogy minél jobban lenyomjuk a férfiakat, hanem arra, hogy tudatosan fejlesszük saját magunkat. Többször is kihangsúlyozzák, hogy ez a cél, egyetlen rossz szó sem esik a teremtés koronáiról, ez a könyv a hölgyek épülésére szolgál, miközben több olyan személyiséget ismerhetünk meg, akikről eddig talán nem is tudtunk semmit, pedig a saját területükön igenis komoly sikereket értek el. Külön öröm, hogy négy magyar hölgy is bekerült a könyvbe (Telkes Mária, Orczy Emma, Elek Ilona és Hugonnai Vilma), akik nagyon illusztris társaságba kerültek, hiszen többek között Viktória királynővel és Kleopátrával szerepelhetnek együtt ebben a figyelemre méltó alkotásban. Számomra egy nagyon különleges élmény volt ennyi különleges személyiségről olvasni, azonban azt gondolom, hogy célszerűbb lett volna tematizálni a szereplőket akár történelmi kor, akár foglalkozás alapján, mivel így nem kicsit sikeredett eklektikusra a végeredmény, de ennél több hibát nem tudok felróni ennek a remek kiadványnak.

Manapság kevés szó esik a szüfrazsettekről, pedig nekik köszönhetjük a szavazati jogunkat, Mary Wollsonecraft vagy Emmeline Pankhurst neve mégsem forog közszájon, ahogyan Caroline Hasletté sem, pedig ő találta fel többek között az elektromos tűzhelyet. Rosalind Parker fedezte fel a DNS-t, de mivel nem ő kapott érte Nobel-díjat, lemaradt a világhírről. És a sor hosszan folytatódik...

Kezdjük a királynőkkel: egy ilyen listáról természetesen nem hiányozhatott Boudica (aki a legenda szerint a King's Cross pályaudvar kilencedik és tizedik vágánya között nyugszik) és I. Erzsébet sem, de Kleopátra, Nagy Katalin és Viktória életéről is olvashatunk egy rövid összefoglalót. Az írókat természetesen Szapphó, Agatha Christie képviseli, de megismerkedhetünk Enhéduannával is, aki az első író volt, amúgy i.e. 2300-ban élt és akkád hercegnő volt. Coco Chanel sem maradhatott ki a felsorolásból, ahogyan Ce-hszi kínai császárné vagy Frida Kahlo és Josephine Baker sem. Talán meglepő, de Betty Ford nevével is találkozunk, akinek First Lady-ként volt bátorsága felvállalni alkoholizmusát, és mindent megtett, hogy segítsen másoknak is megszabadulni ettől a függőségtől. Amelia Earhart természetesen szintén képviselteti magát, de tudomást szerezhetünk Sacagawea -ról, aki egy felfedezőút kellős közepén szülte meg gyermekét és a kisbabával együtt vezetőként segítette az amerikai katonai felfedezőket akiknek az volt a dolga, hogy térképezzék fel a kontinens még nem gyarmatosított nyugati részeit.

Aquitánaiai Elenóra  élete finoman szólva sem volt eseménytelen, volt itt minden francia királynéság, majd angol királynéság, családi harcok és sok minden más, ezt tényleg el kell olvasni. Katszura Maszakó neve ismerős? Nem? Pedig ő volt az első női billiárdbajnok, Althea Gibson pedig az első fekete teniszbajnoknő. Hedy Lamarr is több volt, mint egy szép színésznő, neki esze is volt, nem is akármilyen, igazi feltaláló volt, az ő nevéhez fűződik a frekvenciaugratásos adástechnológia, ezen alapul pl. a GPS, a WIFI vagy a Bluetooth. Soraya Tarzi az afgán emír felesége volt, aki egyenrangú kapcsolatban élt férjével. És így tovább sorjáznak előttünk a jobbára kevéssé ismert nevek és sorsok, amelyeket nagyon érdekes volt megismerni, hiszen ezek a hölgyek nagyon is megérdemlik a figyelmünket, az életművük van olyan értékes, hogy sokat tanuljunk belőle.

A könyvet Herbszt László kifejező illusztrációi díszítik, és külön öröm, hogy négy magyar nő történetével is megismerkedhetünk. Közülük talán Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő a legismertebb, Orczy Emmának a Vörös Pimpernelt  köszönhetjük. Elek Ilona olimpiai bajnok vívónk, Telkes Mária, a "Napkirálynő" pedig fizikus volt, aki a napenergiával foglalkozott. Kár, hogy ebben a kötetben mindenkinek csak néhány oldal jutott, hiszen mindannyiuk élete kész regény, jó volt olvasni róluk. Az pedig a szerzőket dicséri, hogy mindenkivel kapcsolatban felhívták a figyelmet egy olyan tulajdonságra, amelyet mi magunk is hasznosítani tudunk a saját életünkben. Érdekes és értékes könyv.

9/10

A könyvet az Atheneaum Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr6816573938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása