Könyvkritika: Annabel Karmel: Babaétrend és Simone Cave – Dr. Caroline Fertleman: Az okos baba (2020)
2021. május 31. írta: chipolino

Könyvkritika: Annabel Karmel: Babaétrend és Simone Cave – Dr. Caroline Fertleman: Az okos baba (2020)

A legkisebbek étkezéséről és játékairól

img_babaetrend_blog.jpg

A Partvonal Kiadó babás könyveit sokszor nézegettem már, gyönyörű kiadásúak, és nagyon szépen passzolnak egymáshoz. Eddig leginkább az alacsony molyos százalék tartott vissza, azonban a kötetek elolvasása után azt kell mondanom, hogy szerintem bátran kézbe lehet őket venni, nagyon sok ötletet lehet belőlük meríteni, de persze (mint minden babás könyvnél) ezeket is kritikával és józan ésszel kell kezelni.

babatrend.jpg

Annabel Karmel a hozzátáplálás nagyasszonya Nagy-Britanniában, több mint húsz könyv szerzője, háromgyermekes édesanya, a Babaétrend pedig már túl van a 25 éves évfordulóján. A kötet jelen kiadása bővített, 200 receptet tartalmaz 0–3 éves korig, emellett heti étrendtáblázatokat és tippeket, tanácsokat is találunk benne az adott életkorhoz. A receptek négy nagy fejezetre vannak osztva: az elsőben az elválasztás első szakaszához (0–6 hó), a másodikban a második szakaszhoz (6–9 hó), a harmadikban a 9. hónaptól a 12.-ig, a negyedikben pedig a totyogók számára találunk recepteket.

A könyv elég átfogó képet ad a hozzátáplálásról, a magyarázatok egyszerűek és érthetők, a szükséges eszközöktől és alapanyagoktól kezdve az elkészítés módjáig mindenről olvashatunk, és legtöbbször az is meg van indokolva, hogy mit miért érdemes adni a gyerekünknek. Ha valaki egyetlen könyvből tájékozódna, akkor ez egy elég jó választás, bár a magyar életkori ajánlások némileg eltérnek az ebben találhatótól (illetve nyilván mindenkinek van saját elképzelése is, hogy mit mikor szeretne adni). A könyv kiadása nagyon esztétikus, a képek gyönyörűek, a felépítése jó, a kezes-lábas brokkolik és egyéb illusztrációk nagyon aranyosak.

Amikor olvastam a könyvet, a kislányomnak a harmadik fejezet receptjei közül tudtam válogatni, és azért némiképp meglepődtem, hogy a 47 recept közül csak párat tudtam volna kipróbálni, ha nem akartam volna neki tejet, paradicsomot, aszalt gyümölcsöt vagy juharszirupot adni. Sok recept elég bonyolult és rengeteg az összetevője, de nyilván mindent lehet egyszerűsíteni, vagy kihagyni, amit nem szeretnénk adni belőle. Az adagoknál többször is szerepel, hogy „4 felnőtt vagy 2 baba”, ami gondolom elírás, de belegondolva azért elég vicces. Emellett a könyv szerzett nekem pár nagyon kellemes, nevetéssel töltött percet, amikor a 134. oldalon lévő zöldségragu hozzávalóinál azt írja, hogy „50 evőkanál fagyasztott zöldborsó”. A receptek változatosak és a gyermekek igényeihez igazodnak, azt viszont hiányoltam, hogy sehol nincs elkészítési idő, ami pedig kisgyerekek mellett igencsak megkönnyítené a választást.

az_okos_baba.jpg

Az okos baba 100 játékot és gyakorlatot tartalmaz a gyermek értelmi és érzelmi fejlődésének segítéséhez. A 0–2 éves gyermekek szüleinek ad egyszerű, könnyen megvalósítható ötleteket az életkori sajátosságokhoz legmegfelelőbb gyakorlatok elsajátításához. A kötet célja, hogy megmutassa: a legtöbb otthoni háztartásban megtalálható eszköz segítségével is le lehet foglalni a gyermek figyelmét, aki a játék által nem csak szórakozik, hanem tanul és fejlődik is.

A könyv három nagy részre van osztva: az első az újszülött (0–6 hónap), a második az érett csecsemő (6 hónap–1 év), a harmadik a tipegő (1–2 év) számára nyújt játékötleteket, tanácsokat. A fejezeteken belül nagyjából szerintem időrendben haladnak a gyakorlatok, mert hát azért elég nagy különbség van egy pár hetes és egy féléves baba képességei között. A kötet végig hangsúlyozza, hogy a szülő tudja legjobban, mi a jó a gyermekének, semmit nem kell erőltetni, és minden baba más (nem csak abban a tekintetben, hogy mikor ér el egy bizonyos fejlődési szakaszhoz, hanem abban is, hogy mivel lehet neki örömet szerezni, milyen típusú játékot kedvel, és milyet nem).

Egy átszerkesztés nem ártott volna a könyvnek az újranyomás előtt, ez ugyanis a 2011-es kiadás változatlan utánnyomása, és ahogy a hozzátáplálás esetén, itt is minden ajánlás folyamatosan változik. A gyakorlatok között sok az elavult, sőt, sajnos olyat is találni, ami akár káros is lehet (pl. kifelé fordított kenguru, vagy akár a kenguru maga is). Nagyon pozitív viszont, hogy valóban kis költségvetésű foglalkozásokat mutat be, és egyszer mindenképp érdemes átlapozni a könyvet, hátha találunk benne olyan ötletet, ami magunktól nem jutott volna eszünkbe. Én a harmadik részben több olyan dolgot is találtam, amit majd szeretnék megvalósítani. Úgy gondolom, ha kritikával és a saját gyermekünkre vonatkozóan olvassuk a könyvet (mint minden babás könyvet), akkor nagyon hasznos lehet, ha esetleg végére érnénk a kreativitásunknak.

 

9/10, 8/10

A köteteket a Partvonal Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr8316569316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása