Finom fogások egy kissárkány segítségével
2021. március 19. írta: chipolino

Finom fogások egy kissárkány segítségével

Könyvkritika: Orbán Orsolya: Cófli receptes böngészője (2021)

img_cofli_1_blog.jpg

Orbán Orsolya lapozója, a Jár a baba, jár napi vendég nálunk – minimum egyszer minden nap meg kell néznünk, de van, hogy egymás után akár nyolcszor is. Épp ezért nem is volt kérdés, hogy a friss könyvébe is bele kell pillantanom, ráadásul nagyon egyedi műfajkeveredésről van szó. A Cófli receptes böngészője egyszerre szakácskönyv, böngésző és mesekönyv, amelyen kicsik és nagyok egyaránt jól szórakozhatnak.

Az alaptörténet szerint a zoknimanók királyi főszakácsa, Cófli éppen megérdemelt pihenését tölti, amikor sürgős üzenet érkezik: világra jött a királyi pár legkisebb gyermeke, akit hatalmas ünnepséggel szeretnének köszönteni. Ezért aztán Cóflinak haladéktalanul haza kell sietnie, hogy elkészíthesse a lakomát. A palota konyhájába lépve azonban rettenetes felfordulás fogadja: Rumli, a királyi pár kölyöksárkánya (nevéhez hűen) hatalmas rendetlenséget csinált. Cófli nem tud egyedül rendet rakni és az ünnepi menüt is elkészíteni, így hát segítségre van szüksége, méghozzá a kedves olvasóra!

Az olvasónak három feladata van: először is meg kell keresnie a receptek hozzávalóit a képeken. Ezek a könnyebbség kedvéért a szövegben pirossal vannak szedve. Ezután meg kell keresni az elkészült étel rajzát, innen lehet tudni, hogy hogyan is kell tálalni. Végül meg kell keresni Rumli kedvenc édességének, a palacsintának a betűit is a képeken, hogy Cófli elkészíthesse neki meglepetésként, hiszen minden huncutsága ellenére nagyon szereti a kissárkányt. Mindezek előtt meg kell keresni Cófli konyhai eszközeit, és már jönnek is a receptek.

Tizenöt recept kapott helyet a kötetben, találunk reggeli, ebéd, vacsora, zsúr, üdítő és édesség kategóriában is ételeket-italokat. A kötet kimondott célja, hogy segítséget nyújtson a gyerekekkel való főzésben mind a receptek, mind a gyerekek lefoglalása terén, és a böngészés egyáltalán nem könnyű. Én percekig keresgéltem mindent, főleg a betűket, úgyhogy el tudom képzelni, hogy a gyerekek egész hosszú ideig le tudják kötni magukat egy-egy oldallal. Orbán Orsolya rajzait én nagyon szeretem, vidámak, jópofák, kedvesek és nagyon színesek, az egész könyvnek nagyon életteli és mókás a hangulata. Az alaptörténetből elbírtam volna többet: az írónő kifejezetten jól ír, igazán remélem, hogy a jövőben „hagyományos” mesekönyve is meg fog majd jelenni.

img_cofli_2_blog.jpg

A receptek könnyen elkészíthetők, akár gyerekekkel együtt is, és mindegyik olyan, amelyet a gyerekek legtöbbször szeretni szoktak (spagetti, pizza, corn dog, málnafagyi, palacsinta stb.). A kötet időzítésével nem vagyok teljesen kibékülve: számos recept igényelné a friss zöldséget-gyümölcsöt, és hát egyelőre nem igazán van szezon, de lehet, hogy ez csak engem zavart. Természetesen így is mindent el lehet készíteni, de talán mégiscsak jobb friss alapanyagokból dolgozni. Minden bizonnyal az írónő jól bevált, bejáratott receptjeiről van szó, és ezek annyira alapreceptek (például a zabkása, a zöldségleves, a gyümölcssaláta, a palacsinta stb.), hogy aki nem tegnap kezdett főzni, annak valószínűleg megvan a saját verziója ezekre az ételekre. Ennek ellenére érdemes lehet a könyv alapján is elkészíteni őket, hátha valami újdonság beválik nálunk is.

Ahogy a képeken is látszik, nálunk a zabkása és a palacsinta készült el, bár a zabkása bababarát módon, tej és cukor nélkül, banánnal és őszibarackkal. A palacsinta nekem a könyvbeli recept alapján nem sikerült túl jól, de szerintem egyrészt türelmetlen voltam, másrészt a tészta túl híg volt, tennem kellett volna hozzá még lisztet. Mindenesetre én egyelőre maradok a saját jól bevált palacsintareceptemnél. A sajtos rudat és a bögrés tortát biztos ki fogjuk majd próbálni, de a többi recept is jónak tűnik. A kötet végén megtaláljuk a feladatok megoldásait is, úgyhogy még ha végleg elakadtunk is valamelyik képnél, nem kell a fejünket a falba verni. Orbán Orsolya kötete egy nagyon eredeti, egyedi és ötletes kiadvány, amely nem csak a konyhában okozhat nekünk és a gyerekeknek vidám perceket.

 

9/10

A kötetet a Pagony Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr6516460948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása