Könyvkritika: Sofia Axelrod, PhD: Mitől alszik jól a baba? (2020)
2021. február 23. írta: chipolino

Könyvkritika: Sofia Axelrod, PhD: Mitől alszik jól a baba? (2020)

„A gyengéd, tudományos alapú módszer”

mitol_alszik.jpg

Kicsit későn került a kezembe Sofia Axelrod kisbabák alvásáról szóló könyve; a kislányom 8 hónapos múlt, ilyenkorra a legtöbb családban szerintem már kialakul egyfajta altatási rutin. Ennek ellenére a könyv abszolút nem volt haszontalan olvasmány, a rövidsége ellenére rengeteg megszívlelendő tanácsot tartalmaz az altatással és az éjszaka végigalvásával kapcsolatban. Elsősorban kismamáknak és olyan édesanyáknak ajánlanám, akiknek a gyermeke még nincs fél éves, de akár idősebb babák szülei is meríthetnek belőle.

Sofia Axelrod neurológus, alvástanácsadó, egy New York-i alváslabor munkatársa és kétgyermekes anyuka. Módszere a legfrissebb Nobel-díjas kutatásokon alapul, és a test cirkadián ritmusára, belső biológiai órájának működésére épül. A módszer célja egyrészt a kisbabák, másrészt a szülők alvásának segítése. A könyvében tudományosan megalapozott tanácsokkal szolgál, amelyeket a gyermekei esetében is sikerrel alkalmazott. A Gyengéd alváshoz szoktatás program mellett a kötet igyekszik megcáfolni a kisbabák alvásával kapcsolatos tévhiteket, és személyre szabott megoldást próbál kínálni az olvasónak.

A kötet hét nagy témakör szerint vezeti végig az olvasót az alvással kapcsolatos tudományos eredményektől egészen az eredmények kisbabákkal való gyakorlati alkalmazásáig. Szót ejt a biológiai óráról, hangsúlyozza a fény kiemelt fontosságát, felhívja a figyelmet a nappali és éjszakai üzemmód megkülönböztetésének jelentőségére. Sok más, kisbabákkal kapcsolatos könyvhöz hasonlóan nagy figyelmet szentel a napirend kérdésének, bemutatja a Gyengéd alváshoz szoktatás programot, a könyv végén pedig kérdőívek, folyamatábra, hasznos segédeszközök segítik az olvasót, hogy hasznosítani tudja a megszerzett tudást. A fejezetek során különböző szülők sikertörténeteit is olvashatjuk.

Nagy előnye a könyvnek egyrészt a rövidsége (friss szülőként az embernek nem biztos, hogy van ideje féltéglákat olvasni), másrészt a tudományos megalapozottsága. Az én ízlésemnek kicsit sokszor is van hangsúlyozva, hogy a módszer tudományos, mintha folyton igazolni kellene a létjogosultságát. A kötet nyelvezete közérthető, nagyrészt a fontosabb problémákra fókuszál (mondjuk a részletes időrend időzóna-átlépés esetén talán kimaradhatott volna). Azt semmiképp nem ajánlom, hogy kritika nélkül kövessük a tanácsokat, de a szerző is megemlíti, hogy hallgassunk a megérzéseinkre. Én ezt kicsit jobban kihangsúlyoztam volna: az itt leírtak általános érvényű megoldások, statisztikán alapuló módszerek, de lehet, hogy a mi gyermekünk pont a legszélén lenne a statisztikai értékeknek. Minden kisbaba más, ki kell tapasztalni, hogy mi az, ami nála beválik, és mi az, ami nem.

Amiről el tudom mondani, hogy a könyvben leírtak közül nálunk is bevált, az a piros fényű izzó. Soha nem hallottam korábban róla, hogy a gyerekszobában piros fényű izzónak kéne lennie éjjel, de valahogy ösztönösen erre álltunk rá: a sima izzó nálunk éjszaka le van takarva egy piros (vagy rózsaszín) textillel. (Amikor ebben a könyvben szembesültem vele, hogy ez milyen hasznos, jelképesen megveregettem a saját vállamat.) Emellett valóban érdemes lehet elkülöníteni a nappali és az éjszakai alvást, bár igazából nem tudom megmondani, hogy nálunk ez használt-e.

Nagyon hasznos a kötetben található ábra, amely a csecsemők és kisdedek jellemző nappali és éjszakai alvásigényét mutatja meg. Ezen életkor szerint ki tudjuk keresni, mennyit alszanak átlagosan a babák, és nem lesz irreális elvárásunk, hogy este héttől másnap reggel nyolcig aludjon a gyermekünk. Egyetlen mondat volt a könyvben, amivel én nem igazán értek egyet: az írónő szerint az ő módszerével alváshoz szoktatott kisbabák „túlnyomó többsége hat hónapos korára akár tizenegy órát képes aludni egyhuzamban éjszaka.” Ha ebben egyetlen etetés sincsen benne, akkor szerintem ez nagyon sok. Én úgy tudom, hogy az ekkora babáknak még nagyon pici a gyomruk, ezért is éheznek meg éjszaka, úgyhogy ebben mindenképp kéne lennie etetéssel való megszakításnak. De lehet, hogy rosszul tudom.

Az biztos, hogy a könyv valóban hasznos, főleg kismamáknak és pici babás szülőknek. Nyilván nem kell mindent betű szerint követni, de ki lehet próbálni, maximum nem jön be. Adhatunk egy esélyt a piros fényű izzónak és a sötétítőfüggönynek, kipróbálhatjuk a Gyengéd alváshoz szoktatás programot, közben pedig figyeljük a gyermekünket, mi az, amivel segítjük az alvását. És akkor mi is nyugodtabban tudunk aludni éjszaka.

 

9/10

A kötetet a 21. Század Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

Megvásárolható a kiadó honlapján:

https://21.szazadkiado.hu/mitol-alszik-jol-a-baba-sofia-axelrod

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr10016426888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása