Könyvkritika: Philippe Nessmann: Irány a Mars (2020)
2020. augusztus 14. írta: P.A. Doorman

Könyvkritika: Philippe Nessmann: Irány a Mars (2020)

Sci-fi kaland, bujtatott ismeret terjesztés

 covers_593405.jpg

Talán mindenki életében volt az a korszak, amikor űrhajós akart lenni. Vagy jobb esetben földhözragadtabb szakmák is előkerülhetnek a gyermeki vágyálmok között. Biztosan van, aki tűzoltói vagy állatorvosi, esetleg mentő tiszti munkáról álmodozott. Aztán ahogy szépen teltek az évek, ezek a vágyak lassan alábbhagytak. Bár vannak olyanok, akikben megmaradt ez az elhivatottság és valóban ilyen hivatást választottak. De a nagy többség soha nem lesz állatorvos, vagy lánglovag, pláne nem űrhajós. Ezt a gyermeki vágyat élhetjük át újra az Irány a Mars lapjain. Egy igazi kalandregénybe illő történet ez, mely szó szerint az olvasó döntéseire épül. Egy igazi lapozgatós könyv, amely játékos módon képes átadni a természettudományokkal kapcsolatos ismereteket.

2037-ben egy nemzetközi küldetés készülődik a Marsra, de a kitalált jövőben nem ők járnak elsőként a kőzetbolygón. A hat főből álló csapat azzal a céllal érkezik a Vörös Bolygóra, hogy az élet nyomait kutassák. Egy fiatal űrhajós bőrébe bújhatunk, aki egyfajta beugró emberként kerül a már összeszokott csapatba. Így feladatainak elvégzése mellett még a beilleszkedés és az összeszokás nehézségeivel is meg kell küzdenie. A csapat figyelme egy percre sem lankadhat, hiszen egy idegen bolygón vannak, messze az otthonuktól. És bármennyire elcsépelten hangzik, csak egymásra számíthatnak.

Az Irány a Mars című kötettel igazán érdekes körülmények között találkoztam. Egy bevásárlóközpont polcán pillantottam meg ezt a ragasztott, puha fedeles kötetet. Elsőre a borítója volt az, mely felkeltette az érdeklődésem. A Natgeo minisorozata jutott először eszembe. Annak idején én nagyon szerettem a két évadot megélt alkotást, így levettem a polcról a kötetet. Belelapozva egyértelművé vált, hogy ezt a könyvet nem hagyom itt. Első pillantásra megfogott a modern stílusú, remek – de kissé gyermeki – illusztrációval elkészített kötet. Igazán kézbe való, kifejezetten szép kis könyvet kaptam a pénzemért. A betűtípus jó választás volt, kifejezetten jól esik olvasni. A tördelés is baráti, még a kezdő olvasó sem retten vissza a rövidke kis fejezetektől. Mert nem titok, ha elárulom, hogy ez a kis könyv elsősorban a fiatal olvasóknak íródott. Az én meglátásom szerint az általános iskola felsőbb osztályosai számára nyújthat igazi élményt a kötet olvasása. De természetesen az idősebb korosztály számára is megfelelő olvasmány lehet. Természetesen a kötet szerkezetéből adódóan több befejezése is lehet a kalandnak. Így mindenképpen érdemes többször elolvasni ezt a remek űrhajós kalandot.

001_3.jpg

Annak sincs oka az aggodalomra, aki még nem olvasott ilyen jellegű „kalandor” könyveket. A kötet első két oldalán megfelelő tájékoztatást kaphat a járatlan olvasó a lapozgatós könyvek működéséről. Nem kell bonyolult szabályokra gondolni, könnyűszerrel kedvet kaphat bárki ehhez az irányzathoz. Nem is olyan rég írtunk már egy hasonló kötetről, de az inkább a fantasy regények táborát erősíti. Viszont jelen kötetünk inkább tudományos, mint fantasztikus. A könyv legnagyobb erőssége, hogy a valós és használható tudásanyagot, olyan érthetően és befogadhatóan meséli bele a történetbe, hogy a Marson kalandozó gyerkőc észre sem veszi és már is tanult valamit. Igazi kikapcsolódás volt ezt a könyvet olvasni, kellően szórakoztató, igazi hangulatteremtő írás, remek ábrákkal és izgalmas illusztrációkkal. Biztosra veszem, hogy a kötet igazi ereje és értéke megkétszereződik egy olvasás iránt érdeklődő fiatal kezében. Bocsánat a furcsa hasonlatért, de ez a könyv kiválóan alkalmas a beetetésre. A könyvek világa iránt érdeklődő gyerekek számára ez a kötet meghatározó élmény lehet. Éppen ezért ajánlom ezt a kiadványt, akár ajándéknak is kiváló választás. Remek eszköz lehet arra, hogy megmutassuk a gyerekeknek, hogy bizony az olvasás is lehet nagyszerű dolog.

10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr5816133470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása