Könyvkritika: Nora Roberts: Napfogyatkozás (2020)
2020. augusztus 06. írta: chipolino

Könyvkritika: Nora Roberts: Napfogyatkozás (2020)

„Valami jön. Véget ér. Elkezdődik.”

napfogyatkozas.jpg

Soha nem gondoltam volna, hogy én Nora Robertset fogok olvasni, azt meg főleg nem, hogy ennyire fogom élvezni. Félreértés ne essék, semmi kultúrsznobizmus, egyszerűen az ő fő zsánere, a romantikus irodalom tőlem elég távol áll. Tudom, hogy rengetegen szeretik, és ez a nő egyvalamit valóban nagyon tud: írni. A Napfogyatkozás az első kötete A Kiválasztott Krónikája sorozatnak, amely egy igazi mindentbele-történet: disztópia, fantasy, posztapokaliptikus kalandregény, olyan mixe a különböző zsánereknek, ami valami teljesen egyedivé és izgalmassá áll össze.

A történet egy szilveszteri napon kezdődik, amikor Ross MacLeod lelő egy fácánt, és ezzel a világra szabadítja a később Végzetként aposztrofált gyilkos vírust. A vírus korábban elképzelhetetlen ütemben és megállíthatatlanul terjed: aki megfertőződik, rövid időn belül meghal. Néhányan immunisak a vírusra, egyesekben pedig olyan képességek élednek fel, amelyekről eddig csak a mesékben hallottak. Az éremnek azonban mindig két oldala van: a fény mellett megjelenik a sötétség, és a bűbájosok között is megjelennek a fekete mágusok, a sötét erők használói. A régi világ véget ért – a túlélők elmenekülnek New Yorkból és a nagyvárosokból, hogy menedéket keressenek, és felépítsenek egy új életet.

A regény két legnagyobb erénye a fordulatos cselekményvezetés és a remek karakterépítés. A történet egyes megoldásai sokszor emlékeztetnek más disztópiákra vagy urban fantasykre (a metróalagutas rész például Glukhovsky trilógiájára, a kormányzat és a média reagálása A hatalomra stb.), a végeredmény mégis új, csak erre a könyvre jellemző. A világméretű vírus miatt a történet sajnos nagyon aktuális is; olvasás közben nekem sokszor fordult meg a fejemben, hogy vajon mit tennék, ha ennyire elfajulna a helyzet. Borzalmas volt belegondolni, mennyire valóságos most ez az egész. A cselekményvezetés egyébként ujjgyakorlatnak tűnik – Nora Roberts elegánsan, könnyeden és pontosan játszik a dinamikával, fonja össze a szálakat, és épít a tetőpontig. Rég olvastam olyan könyvet, amin ennyire érződik a jó értelemben vett rutin, a szakmai tudás.

A karakterek színesek, szerethetőek, érdekesek és emberiek. Viszonylag sok szálon viszonylag sok szereplőt követünk (akiknek a sorsa végül összefonódik), de ez egyáltalán nem megterhelő, mindenki kellően egyedi és kedvelhető ahhoz, hogy ne veszítse egyensúlyát a történet. A kedvencem Lana volt, a korábban séfként dolgozó boszorkány, akire ebben az új világban talán a legfontosabb szerep hárul. Nagyon megkedveltem a többi szereplőt is, és kíváncsi vagyok, vajon mi lett a további sorsuk, miután Lana elhagyta New Hope-ot; remélem, a következő kötet(ek)ben még visszatérünk hozzájuk (bár azt is megérteném, ha nem, hiszen a Kiválasztott Krónikája a sorozat címe).

Nora Roberts ebben a regényben valójában egy disztópia (és fantasy) előzménytörténetet írt: hogyan jutott el a világ abba az állapotába, amelyben majd a Kiválasztott (valószínűleg rengeteg kalandon és megpróbáltatáson keresztül) megpróbálja felvenni a harcot a sötét erőkkel. A regény izgalmas, gondolatébresztő és megható; nekem nagyon jó élmény volt olvasni. Az írónő nagyon ismeri az emberi lélek rejtelmeit, és a szereplőivel nagyon könnyű azonosulni. A könyv nem túl nehéz olvasmány, és teljesen felesleges különböző fantasykhez és disztópiákhoz hasonlítani, szerintem is könnyedebb és felszínesebb, viszont abszolút szórakoztató. És annyi kérdés maradt nyitva a végén, hogy én igencsak várom a következő kötetet.

 

9/10

A kötetet a GABO Könyvkiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr3716104374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása