Könyvkritika: Melinda Metz: Cirmos-hadművelet (2020)
2020. július 28. írta: chipolino

Könyvkritika: Melinda Metz: Cirmos-hadművelet (2020)

„A küldetés végrehajtva.”

cirmos.jpg

Szerettem volna valami könnyed nyári olvasmányt, valamit, amin nem kell sokat gondolkozni, hanem kikapcsol, ellazít, bármikor le lehet tenni. Ha őszinte akarok lenni, Melinda Metz könyve engem már a borítójával megvett kilóra (az eredeti is szuper, de a magyar kiadásé talán még cukibb lett), ráadásul valóban egy macska az egyik főszereplő, úgyhogy nem volt kérdés, hogy nekem ezt el kell olvasnom. Nagy elvárásaim nem voltak a könyvvel kapcsolatban, és abszolút pozitívan csalódtam: aki egy könnyű, egyszerű, kedves és romantikus történetre vágyik, annak jó szívvel ajánlom Mac történetét.

A cselekmény három szálon fut: egyrészt itt van Jamie, aki harmincnégy éves, szingli, és elhatározza, hogy ebben az évben csak magával fog foglalkozni (ez lesz „Az Én Évem”), amibe nem rondíthat bele semmiféle hímnemű egyed. Los Angelesbe költözik, egy Meseudvar nevű utcába, és azzal tölti a napjait, hogy megpróbálja kitalálni, mi az, ami boldoggá teszi, mivel szeretne a továbbiakban foglalkozni. Magával viszi macskáját, MacGyvert, aki viszont érzi gazdáján a magányosságot, és a fejébe veszi, hogy kerít neki egy falkatársat. A második szálon őt követjük éjszakai portyáin, amelyek következményeként a Meseudvar lakóinak lábtörlőin fura dolgok bukkannak fel. A harmadik szál Davidé, aki szintén harmincas szingli, nemrég hunyt el a felesége, és még nem áll készen a randizásra, a barátai azonban noszogatják, hogy az emlékek közül térjen vissza a való világba.

Adott egy szingli nő és egy szingli férfi, nyilván nagyon nehéz kitalálni, mi lesz a történet vége. A kötetet a macska MacGyver jelenléte bolondítja meg kicsit, bár érdekes módon nekem ő volt a legkevésbé izgalmas a szereplők közül. Melinda Metz szerencsére sokat tud a macskákról, így a legtöbb velük kapcsolatos gondolat helytálló, Mac éjszakai kiruccanásai azonban sajnos egyfajta Tom és Jerry-féle harcba torkollnak David kutyájával, Diogee-vel. Ezt érzem a kötet legnagyobb hibájának: ha a cselekmény legtöbb pontján ragaszkodunk a realitáshoz, akkor nem férnek bele olyan rajzfilmszerű mozzanatok, amikor például a macska bezárja a fürdőbe a kutyát. A macskák okosak és ügyesek, de nem ennyire.

A karakterépítés egyébként kiváló, főleg a mellékszereplők sikerültek jól, Jamie szomszédai, az utcában élő fiatalok, a postás hölgy, és főleg Ruby, Jamie új barátnője, aki már szeptemberben készül a karácsonyra. Jamie és David is szerethető, bár néhol azért találkozunk elég olcsó megoldásokkal: Jamie-nek például azért van annyi pénze, hogy egy évig nem kell dolgoznia (történelemtanár volt), mert örökölt az édesanyja után; David pedig kívül-belül tökéletes pasi, csak azért van egyedül, mert nemrég halt meg a felesége. Emellett a David kapcsán bemutatott társkereső oldalról megismert nők is nélkülözik a realitást; biztos vannak ilyen extrém esetek is, de az én tapasztalatom az, hogy a társkeresőkön legtöbbször tök átlagos, normális emberekkel lehet megismerkedni.

A cselekmény nem túl bonyolult, nagy izgalmakra nem kell számítani, és a végkifejlet nyilván elég kiszámítható, a kötet mégis olvastatja magát. Azt hiszem, azért működik jobban, mint a tucat romantikus chick litek, mert az „összejönnek-e” kérdés mellett a mellékszereplők valóságosabb problémákat mutatnak be (egyedülálló nő, aki szeretett volna gyereket; ikertestvérével évek óta nem beszélő idős hölgy; tinédzserlány, akivel rosszul bánik a barátja stb.). Ruby és a kislány, Riley kapcsolata megható, a kötet sokszor humoros, és tele van kulturális utalásokkal, amelyekre jó ráismerni – bár azt kikérem magamnak, hogy az egyébként színvonalas fordításban a képregények kapcsán benne maradt az, hogy „Calvin és Hobbes”. Ez a magyar kiadásban Kázmér és Huba, és még ha nem is ismeri valaki a képregényt (ami hatalmas vétek), akkor is minimum gyanúsnak kéne lennie a két névnek (a teológus és a filozófus, ugyebár). Egyébként a könyv klassz nyári olvasmány, és ha jól láttam, sorozatkezdő regény (a Mac-sorozat első darabja); ha a General Press hozza a többi kötetet is, szerintem én azokat is el fogom olvasni.

 

8/10

A kötetet a General Press Könyvkiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr7716076798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása