Könyvkritika: Nguyễn Ngọc Thuần: Csukott szemmel nyiss ablakot (2020)
2020. július 22. írta: chipolino

Könyvkritika: Nguyễn Ngọc Thuần: Csukott szemmel nyiss ablakot (2020)

„Mert a titkok teszik lehetővé, hogy örökre emlékezzünk.”

nguyen_csukott_szemmel_borito_honlapra.jpg

Ez egy nagyszerű könyv. Próbáltam minél kevesebbet olvasni belőle egy nap, hogy tovább tartson, de mivel rövidke és valóban letehetetlen, így is túl hamar vége lett. A Pán Péter-díjas kötet eredetileg 2004-ben jelent meg, hozzánk azonban csak most érkezett el az Európa Kiadónak és főleg Háy Jánosnak köszönhetően. Ez a különleges, ízes-illatos könyv visszarepít minket a gyermekkorunkba; egyszerű, őszinte és varázslatos világot tár elénk, amelyben a főszereplő kisfiúval együtt mi is újra rácsodálkozunk az emberi kapcsolatok bonyolultságára.

A kötetet én kisregényként olvastam, de akár novelláskötetként is olvasható, mert tizenkilenc rövid történetből (plusz a Zárszóból) áll össze egésszé. Ezek a történetek pár oldalasak, és a tízéves vietnami kisfiú, Dũng meséli el bennük életének egy-egy emlékezetes eseményét. A cselekményvezetés lineáris, időben egymást követik a történetek, és egyfajta keresztmetszetet adnak a kisfiú életének pár hónapnyi időszakából. A helyszín egy kis vietnami falu, ahol mindenki ismer mindenkit, és a zárt közösségbe a kívülről érkezők hoznak újdonságot.

A fülszövegből nem sok derül ki a könyv tartalmáról (csak hogy Háy János bukkant rá a kötetre egy vietnami szálloda könyvtárában), és valóban nehéz megfogalmazni, hogy miről is szól. Egy kisfiú életének egy-egy mozzanatát látjuk az ő szemszögéből (végig E/1-ben), azt, ahogyan felfedezi a világot, az embereket, önmagát, és azt, hogy számára mi fontos és mi nem. Inkább belső utazás ez, a kisfiúval együtt gondolkodunk, értelmezünk, megvizsgáljuk magunkat és az értékrendünket, rácsodálkozunk szerelemre, barátságra, életre és halálra.

Bevallom, amikor megláttam, hogy Háy János nem az eredetiből, hanem angolból fordította le a kötetet, kicsit szkeptikus voltam. A kötet egyébként is nagyon emlékeztet Háy János munkáira, inkább egyfajta átírásra, átértelmezésre hasonlít, így érthető, miért került ugyanakkora betűmérettel a borítóra (és a könyvgerincre is) az ő neve is. A könyv nyelvezete ugyanolyan bársonyosan szép, stilisztikailag pedig ugyanolyan letisztult, kedves és megható, mint Háy János írásai. Jó olvasni, szépek a mondatok, világosan megfogalmazottak a gondolatok. Számomra kérdés, hogy Háy János mennyit tett hozzá a szöveghez, de a végeredmény a hagyományos értelemben vett szép irodalom lett, egy olyan könyv, amely megérinti az olvasó lelkét.

A főszereplő kisfiú mellett a többi szereplő is egy-egy csipetnyi Vietnámot jelenít meg; minden korosztály szerepel terhes nőtől vak kolduson, apácákon és cirkuszosokon keresztül egy idős háborús veteránig. A legfontosabb persze a kisfiú legjobb barátja, Tí, akivel a legtöbb időt tölti, és akivel a gyerekekre jellemzően végletes a kapcsolatuk.

A kötet kedves, gyermekien rácsodálkozó és szép; kicsit közhelyes néhol, de alapvetően értékes gondolatokkal teli. Nagyon tetszett, amit például az ajándékozásról ír, vagy amit a szenvedésről: „Emlékszem, a mami egyszer azt mondta, hogy amikor az ember szenved, jó, ha ezt a szenvedést másokkal meg tudja osztani. A szeretet segít kibírni a szenvedést, nem az orvosságok. (…) Soha nem szabad hátat fordítani annak, aki szenved. Jobban kell nekik a másik ember, mint a gyógyszer.” Ez a kötet megmutatja, hogy emberséggel, odafigyeléssel és kedvességgel nagyon sokat tehetünk egymásért.

 

10/10

A könyvet az Európa Könyvkiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr7616039612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása